Kulunç Nedir? Kulunç Tedavisi Nasıldır ?

Kulunç Nedir? Tedavisi Var mıdır? Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer? Kulunç Nasıl Geçer? Kulunç Tedavisi? Halk dilinde kulunç olarak geçer ve sırtımızda ki kas ve kemiklerin ağrımasının sonucunda bu ismi almıştır. Kulunç Nedir? Tıp dalında bu ağrının adı miyofasiyal ağrısendromu olarak adlandırılır.

Kulunç Nedir?

Kulunç, kas veya kası saran zar içerisinde gerilim sonucu kısalmış kasın gevşeyememesi nedeni ile oluşan kas düğümcükleridir. Gerilim sonucu kasılmış kasların gevşememesi olayıdır.

Kulunç Ağrısı

kulunc nedir tekno gundemi

Kulunç ağrısı, kürek kemiklerinin ve omuz başlarının arasında yer alan bölgenin ağrımasıdır. Kulunç Nedir? Tedavisi var mıdır? demeden önce Kulunç Nedir? onu açıklayalım.

Kulunç, sırt bölgesinde ki kürek kemiklerinin göğüs kafesi ile birleşmesini sağlayan, eklemler, kas, kılıf ve bağların belli başlı sebepleri ile oluşan yapısının bozularak, işlevsiz ve yoğun ağrı şekline gelmesidir.

Bu sebepler yaşlılık, aşırı spor, stress, oturur halde iken çalışma gibi sebeplerdir. Kulunç Nedir? Kulunç Tedavisi Nasıldır? sorularının yanıtını yazımızda ayrıntılı anlatarak sunmuş olucağız.


Kulunç ağrısı için sadece masaj yapmak fayda sağlamaz. Masajın yanısıra diğer tedavi bulgularının da olması gerekmektedir. Kulunç masajı o an ağrıyı alır fakat tamamen iyileştirmez. Masaj sırasında ağrı yayıldığı için psikolojik olarak ağrının geçtiği algısı yaratılıyor fakat belli bir zaman sonra yine kulunçlar ağrımaya başlıyor, rahatsızlık veriyor.

Kulunç bölgesine sıcak bir havlu konulması, ya da sıcak bir banyo, çok sert olmayan bir yatak ve bunların hepsinin birarada yapılması ağrıya iyi gelmekte, ağrıyı dindirmektedir. Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer sorusunun diğer cevabı ise güneştir. Yani D vitaminidir. Bol güneşlenmeli, ağrıyan bölge güneşe verilerek, kemikleri güneşden alınan D vitamini ile güçlendirilmelidir. (Aşırı güneşlenmemeye dikkat edelim.)

Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer? “Hergün güneşlenerek vücudumuza alınan D vitamininin ağrıyı geçirdiğine birebir şahit oldum. Aşırı kulunç ağrısından dayanılmaz yakındığım için ve kulunç ağrısının artık beynime beynime vurduğunu beni çok rahatsız ettiği için neler yaptım ve nasıl kurtuldum ondan bahsedeyim.

Kulunç Tedavisi Nasıldır? Kulunç Ağrılarından Nasıl Kurtulurum?

İlk önce çok sakin oldum. Önceleri ağrıların verdiği acı yüzünden gergin ve sinirliydim. İçimden, nasılsa ağrı geçmiyor kendimi neden üzeyim ki dedim ve inanılmaz sakinliği seçtim. Ağrıyı sıcak tuttum. Pamuklu örtüyü ısıtıp ağrının üzerine kapatıp, sürekli sıcak tuttum.

Evde yürürken otururken dik durdum, omuzlarımı geriye atıp dik durunca kulunç ağrısının hafiflediğini farketmiştim. Arada yine elimi ağrının üzerine götürüp, fazla değil 2-3 kez ağrının olduğu yeri sıkıp bırakıyordum. Ardından havaların ısınması ile bastıran yoğun sıcaklar ağrımın geçmesine sebep oldu. Farkında olmadan ağrıyan omzumu güneşe doğru tuttuğumda ağrının çok tatlı bir şekilde yayıldığını hissettim. Rahatladığımı hissedince artık güneşten ayrılmadım. Akşam ağrının geçtiğini çok sonra farkettim. Çünkü vücudumda ağrı olmayınca kuluncun varlığını unutmuştum.

Yazın bol güneşe çıktım. Bu benim farkına varmadan kulunç ağrılarımın geçmesine sebep oldu.” “Kulunç Ağrılarından Nasıl Kurtulurum” diyenler için tecrübemi sizlerle paylaştım.

Kulunç Ağrısının Tespiti:

Vücuttaki kas ağrılarının tespiti çok kolaydır. Hastaların şikayetlerinin ölçüsünde ağrıyan yer tespit edilip muayene edilir. Bu esnada tam ağrıyan yerinin tespiti yapılır. Bu tanı esnasında Fibrosit adı verilen düğüm düğüm olmuş yapı ve kaslarda oluşan gerginlikler tespit edilir. Kaslara baskı yapıldığı zaman ağrının tetiklenerek yayıldığı ve bu sıra da da hastanın verdiği tepkilerle sıçrama ve ağrıya dayanamama gibi belirtilerle Kulunç Ağrısının Tespiti yapılır.

Kulunç Nasıl Geçer?

Kulunç olan yerde kan dolaşımının olmasını sağlayın. Yani mutlaka kollarınızı 10 dakika egzersiz yaparak kulunç olan kısımlara kan akışı sağlayın. Kollarınızı yana açarak, 20 kez daireler çizin. Ardından kollarınızı arka tarafa uzatarak kulunç olan yere baskı yaptırın. Havaya , arka kısma, yanlara sürek kol egzersizleri yapın. Yaptığınız Egzersizle kaslarınızı germeye çalışın. 15 dakika kol egzersizi yapın ağrınız kalmayacaktır. Geçecektir.

Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer?

Kemikleri güçlendiren ve ağrıları dindiren D vitaminini içeren güneş ışınlarından yararlanmaya çalışalım, aşırıya kaçmadan. D vitaminini ilaçlar ile de alınır. Fakat en  güzeli ve en yararlısı  güneşten doğal yolla alınan D vitaminidir. Güneşlenmenin, vücudumuza nasıl yarar sağladığını göreceksiniz. Ağrılarınız geçecektir, kemikleriniz güçlenecektir. Güneşin vücudumuz için inanılmaz faydaları var.

D Vitamini Nedir, Yararları Nelerdir ? konulu haberimizi okuyarak vücudumuza nasıl D vitamini alırız, güneşten nasıl yararlanırız, güneşin aşırısı zararlımı konumuzu okumanızı tavsiye ederim. Kulunç ağrılarından kurtulmanın en güzel yollarından ilki güneşlenmektir çünkü. Kendimden biliyorum.

Kulunç Nasıl Geçer? Evde kendi başımıza egzersiz yaparakda bu ağrıyı geçirmemiz mümkündür.

  • Yavaş ve bol egzersizler yapalım. Bunlar örneğin kollarımızı ileri, yana, yukarıya uzatarak bir kaç saniye daireler çizelim.
  • Kollarımızı geride birleştirerek kulunç ağrısının bulunduğu kası sıkıştıralım. Sonra kollarımızı yine yana koyarak dinlendirelim. Bu işlemi kısa kısa 3-4 kez yapalım.
  • Ağrıyan yeri mutlaka hareketlendirerek kan dolaşımını sağlamaya çalışıp, orada bulunan kasların gevşemesini sağlayalım. Ağrılar dakikalar içinde geçecektir.

Kendi başımıza aldığımız bu basit tedavilerin yanında Kulunç Tedavisi için hastahanelerde uygulanan tedavi yöntemi de şudur; Ağrıya sebep olan bozulmuş dokunun yenilenmesi sağlanır. Yaklaşık bu 30 dakika sürer. İlaç ve kesi işlemleri yapılmaz. Sadece dokunun canlanması, kanlanması, yenilenmesi için yapılan bir tedavidir. Sakıncası ve riski bulunmamaktadır. Doğal bir tedavi olduğu için kalıcıdır. Doku yenilendiği için bir daha ağrı oluşmaz.

Hemen hemen herkese ve gelişme çağında ki çocuklar hariç herkese ve her yaşa uygulanabilecek riski olmayan bir tedavidir. Tedavi sonrasında işlem yapılan bölgede herhangi bir ağrı ya da daha farklı bulgu yoktur. Bu tedavi sonusunda  tüm dokular işlevsel ve fonksiyonel olarak geri gelir.

Kulunç Ağrısının Belli Başlı Nedenleri Nelerdir?

Çok bariz net şundandır denilmese de Kulunç Ağrısının Belli Başlı Nedenleri aşağıda ki etkenlerden biri ya da bir kaçıdır.

  • Romatizmadan meydana gelen sebepler
  • Uzun ve ağır çalışma koşulları,
  • Uzun saatlerce yatmak,
  • Çok uzun süre zarfında oturmak,
  • Stress,
  • Terli iken serin yerde durmak ve rüzgarda kalmak,

Ayakta çok zaman geçirmek Kuluncun Belli Başlı Nedenleri arasında yer alır.

Kulunç Tedavisi-Bardak Kapama

Eskiden anneannelerimizden kalan tedavi yöntemlerinden biri olan Bardak Kapama bu ağrıya iyi gelmektedir. Bu yöntem uzak doğuda yapılmaktadır. Bu işi bilen ve ehli tecrübeli kişilerce yapılması fayda sağlar. Çok aşırı ağrı olmadıkça kendi kendine geçmesine bırakılır. Belki ağrının üzerine yapılacak hafif bir masaj da ağrının geçmesine yardımcı olacaktır.

Sıcak bir banyo ve banyoda kuluncun ovulması ya da sıcak bir bezle ağrıyan bölgeye koyduktan sonra çok sert olmayan ve çok yumuşak olmayan yatakta yatılması, hafif geçen ağrının kısa zamanda geçmesine yardımcı olur.

Kulunç Ağrısının Sıkça Görüldüğü Kişiler:

Her yaştaki insanlar da görülebilen bir ağrıdır. Kaslarda oluşan bir ağrı olduğu için, kaslarını aşırı yoran ve kötü kullanan her kişide bu ağrı görülmektedir.

Her kesimde her meslekde görülen bu ağrı bazı kişilerde daha sık görülmektedir.

Kulunç Ağrısının Psikolojik Nedenleri Var mıdır?

Psikolojik nedenler kulunç ağrısının oluşmasına en büyük etkendir. Neden derseniz, psikolojik olarak mutsuz, sorunlu olan bir insanın aşırı kasıldığı zaman kaslardaki doku kasılır ve spazm içine girer. Yetersiz beslenme ile de birleşince miyofasiyal ağrı sendromu adı verilen ağrı oluşur. Yani kulunç ağrısı meydana gelir. Bu ağrı şayet 3-6 ay kadar sürerse kronik halini alır ve artık sürekli ağrı oluşur.

Psikolojik rahatsızlıklar ağrıları meydana getirir. Ağrı olduktan sonra psikolojik olarak üzülenlerde de durum aynıdır. Kısa zamanda iyileşecek olan ağrı, psikolojik nedenler yüzünden daha uzun zamanda iyileşir ve kişiyi daha kişiyi rahatsız, mutsuz  eder. Psikoloji, hastalıkda ya da sağlıkta her zaman önemli bir etkendir.

Psikolojisi bozuk insan, kendini sürekli hasta olarak görür ve ağrıları tetikler. Hasta olan kişilerin  ise sonradan psikolojisi bozulursa hastalığının iyileşme sürecini uzatır.

Bu yüzden insan psikolojisi çok önemlidr. Herşeye üzülüp kafa yormak sinirlenmek ve kahır etmek sağlığa yapılan bir darbedir.

Kulunç Ağrısı, Hastalıkların Habercisi midir?

Üst kısım yani sırtımızın üst kısmında oluşan bir ağrı olduğu için daha çok nadir de olsa bazı hastalıkların habercisi olabilir.

  • Boyun fıtığı,
  • Akciğer kanseri habercisi,
  • Karaciğer ve safra kesesi sorunlarının başlangıcının belirtisi olabilir.

Yinede kesin denilmemekle birlikte kuluncun önemli bir hastalığın belirtisi olup olmadığını anlamak için fizik tedavi uzmanı doktoru tarafından muayene edilmesi, öyle karar verilmesi gerekmektedir.

Kulunç Kırmak Nedir?

Kulunç kırmak kişinin arkasına geçerek, ellerini çaprazlama tutarak çekmesi ve ayak dizini, iki kürek kemiğinin tam arasına yerleştirip, ağrısı olan kişiyi hızlı bir şekilde geriye doğru çekme işlemine kulunç kırmak denir. Çatur çutur seslerin gelmesi ile kulunç kırılmış olur. Siz siz olun bunu denemeye kalkmayın kişiye istemeden fayda sağlarken zarar vermiş olursunuz. Kulunç kırmak adı verilen bu hareketlerin tıpta hiç bir yeri yoktur, zararı vardır.

Bazı büyüklerimiz, kulunç kırmanın bir diğer yolunu evdeki ufak çocukları ya da kilosu hafif bireylerden birini sırtına çıkartarak ezme şekli ile kulunç kırma işlemi yapar. Bu tür işlemlerin ağrıya faydasının olduğu büyüklerimiz tarafından söyleniyor.

Kulunç ağrısına yapılan egzersiz şeklinde hareketler de fayda sağlamaktadır. Egzersizin tek bir bölgede yapılmasından ziyade tüm vücuda hareket sağlayan egzersizlerin yapılması dokuların çalışmasına ve dolayısıyla kan akışının olmasına yol açar. Bu yüzden ağrıyı geçiren diğer etkenlerden de biridir egzersiz. Koşu, yüzme, yürüyüş ve aerobik hareketler ağrıyı dindirir.

Kulunç Kırmanın Yararı Var mıdır? Kulunç Kırmak Nedir?

Kulunç hastalığında halk dilinde kulunç kırma olarak bilinen ağrıyan dokunun, sert olan bantların ya da kasların,  masaj yapılarak sert bir şekilde yumuşatılması yani kırılması olarak adlandırılır. Buna kulunç kırmak deniyor. Tıpda yeri olmayan  Kulunç Kırmanın Yararı yoktur. Aksine zararı vardır, tehlikelidir, bedene, yapılan hareketle zarar verir. Hastalara zarar vereceği  göz önüne alınmalıdır.

Kulunç Ağrısına En Fayda Sağlayan Egzersiz Hangisidir? Kulunç Nasıl Geçer?

En faydali egzersizlerin başında vücudu germe egzersizidirKulunç Ağrısına En Fayda Sağlayan Egzersiz için YOGA diyebiliriz.  Yoga vücudu gererek dik oturulduğu için, önemli sayılmaktadır. Kasın boyunu gererek yapılan egzersiz kulunç ağrısına iyi gelmektedir. Aşırıya kaçmamak gerekir. Kasların fazla gerilmesi kasın kopmasına daha kötü olmasına sebebiyet verir. Herşeyin normali ve istikrarlısı iyidir. Yoga yaparak kulunç ağrısına iyi gelmek evde yapılacak tedavilerin başında gelir. Dik oturmak ve kası gererek hareket etmek kulunç ağrısının geçmesine sebep olur.

Değerli okuyucularım; kulunçlarım ağrıyınca kendi kendime yaptığım en basit tedavi yöntemimi yazacağım size. Ben çok faydasını görüyorum umarım sizde görürsünüz… Kulunçlarım ağrıdığı zaman çok dayanamadığım vakit hemen kalkıp bir tülbenti, ya da pamuklu bir bezi, elektrikli ısıtıcıda 2 dakikaya yakın ısıtıyorum … Çok sıcak olunca soğumasına zaman vermeden hemen kulunçumun üzerine hızlıca örtüp üzerine sıkıca kazağımı ya da hırkamı kapatıyorum … 10 dakika içinde ağrının hafiflediğini hissediyorum. Tavsiye ederim …

Ek olarak ayrıca yazın bol bol güneş altında kalmak kulunç olan yeri güneşe vererek durmak kulunç ağrısını geçiriyor. Güneşten alınan D vitamini kemiklere iyi geldiği gibi kuluncuda geçiriyor.

Güneş altında dururken başımıza güneş geçmemesine dikkat edelim.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız