Çay nedir? Faydaları Nelerdir?
Çay, bitki yapraklarının işlenmesi ardından kaynatılarak içilen bir içecektir. Camellia sinensis denilen çaygiller familyasındandır. (Theaceae) Nemli ilklimi olan yerlerde yetişir. Yaprak ve tomurcukları işlenerek içecek maddesi olarak kullanılır.
Çay üretiminde sıralamada Türkiye olarak ilk 10′ dayız. Türkiye’ de çay Doğu Karadeniz Bölgesinde yetişir. Çay ağacının yapraklarından yapılan bir içecektir. Çay üreten ülkeler şunlardır. Hindistan, Sri Lanka, Çin, Türkiye, Kenya, Endonezya, Malawi ve Vietnam. Çayın ana vatanı Çin’ dir.
Çayın Faydaları Nelerdir?
Çayda bulunan Theanine maddesi çayda bulunan kafein ile aynı dengededir. Theanine maddesi, yatıştırıcı özelliğindedir. Theanine maddesi, sinirleri yatıştırır. Tansiyonu dengede tutar. Çayın faydaları nelerdir diye maddeler halinde yazarsak daha anlaşılır olacaktır. Çayın Faydaları düzenli ve aşırıya kaçmadan içildiği zaman bir çok fayda sağlar.
Çayın Faydaları Nelerdir?
- Kanser önleyici: Siyah ve yeşil çaylarınkanser oluşumunu, riskini azalttığı bilinmektedir. Özellikle bağırsak ve cilt kanserleri ile akciğer kanserinin oluşum riskini azalttığı belirlenmiştir. Siyah çay bileşenlerinin antioksidon etkisinin olabileceği düşünülmektedir.
- Şeker körlüğüne karşı çay: Bilim araştırmalarına göre yeşil çayın ve içinde bulunan epigallokatekin-3- gallate’in (EGCG) maddesinin hayvanlarda yeni damar oluşmasını azalttığı gözlenmiştir. Bu araştırma sonucu çay içmenin damar oluşumunu azalttığı ve bunun akabinde kanser ve şeker hastalığına bağlı körlüklerin önlenmesi ve tedavi amaçla kullanılabilir olması gözlenmiştir.
- Dişlere iyi gelir: Çayda bulunan florür maddesi sayesinde, çay içmenin diş minesini kuvvetlendirdiği ve ağzı içinde oluşacak bakterileri engellediği gözlenmiştir. Diş eti hastalıklarınının oluşumunu azaltır. İçerdiği mineraller sebebiyle çay içilmesi diş sağlığı için gereklidir.
- Kalp ve damar sertliğine iyigelir: Çayda bulunan kafein kalp ve damar sertliği için uyarıcı görevini görmektedir. Çayda bulunan kafein damar sertliği riskini azaltır. Çayın kolesterolü bastırdığı ve dolayısıyla kan pıhtılaşmasını engellediğide düşünülmektedir.
- Tansiyonu düşürür: Bilim tarafından ispatlanmıştır. Avustralyalı bilim adamlarının düzenli çay tüketimi yapıldığında tansiyonu düşürdüğünü ispatlamıştır.
- Dinlendirici ve konsantrasyon artırıcı özelliği vardır: Çayda bulunan kafein uyanık ve kararlı olmayı arttırı. Konsantrasyonu sağlar. Duyu organlarımızı güçlendiri özellikle tad ve koku almada çok yararlıdır. Çay dinlendiricidir. İçinde ki kafein maddesi sinirleri uyararak damarların genişlemesini sağlar be kanı hızlandırır. Zihni açar. Özellikşe ders çalışırken ya da kitap okurken içilken çay zişhni açarak daha iyi anlamamızı sağlar.
- Çay, bağışıklık sistemini güçlendirir: Her gün 5 bardak çay içenlerin vücudunun hastalıklara karşı dirençli olduğu gözlenmiştir.
- İshali durdurur: Zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Böbreklerin iy içalışmasın da yardımcı olur. Çayın içibde bulunan eobromin ve teofilin maddeleri idrar söktürme işlevini yapar. İçinde bulunan bazı mineraller yardımı ile vücuttaki mineral madde dengesinin sağlanmasında etkili olur.
- Çay banyoları: Sıcak çayın içine bandırılıp suyu sıkılarak yapılan kompres ve ya pansuman yapıldığında göz ve ciltte oluşan rahatsızlıkları giderir. Çay banyoları saçlara iyi gelir. Çay suyu ile yıkanan saçların hem parlak olur hem gür olduğu bilinmektedir.
Çayı Kim Buldu?
M.Ö. 2737 yılında Çin İmparator Shen Nong, halkın sağlığına ve hijyene çok önem vererek suların kaynatılarak içilmesini önermiş.
Bir gün gezi sırasında ormanlık alanda dinlenmek için durduğunda su kaynattırmış. O sırada kaynayan suyun içine düşen yapraklar suda kahverengi bir renk oluşturmuş. Bu suyu içtikten sonra zindelik ve dinçlik hissinin olduğunu keşfeden Çin İmparator Shen Nong, sonra suya düşen yaprakların ne olduğunu araştırmış. Yaprakların, yabani çay ağacından olduğunun anlaşılması üzerine günümüzde ki çay keşfedilmiş. İmparator Shen Nong böylelikle çayın insana dinçlik ve zindelik verdiğini keşfetmesinden sonra çay yetiştirme, üretme ve çayın gelişimi için büyük çabalar vermiş.
Çay bitkisi Angiospermea Çiçek açanlar bölümünden; Dicotyledonea sınıfından ve Theaceae ya da Camellia familyasındandır. Adı botanikçiler arasında Camellia sinensis (L.) O.Kuntze‘dir. L harfi sinensis kelimesini kullanan Linnaeus adlı botanikçinin ilk harfidir. O.Kuntze ise, botanikçinin kelimeleri birleştirip çayın adını oluşturmasından dolayı almıştır.
Çay Kaç Çeşittir? Çay Ağacı
Çay 3 çeşittir. Çin çayı, Assam Çayı, Kamboçya Çayı.
Çin çayı, yaprakları 4 – 7 cm uzunlupundadır.. Genişliği 1 – 2 cm’ dir. Sapları kısa ve elips görünümündedir. Yaprak damarları çoğunlıukla belirgin değildir. Yaprak yan damarları 8 – 10 çifttir, Yaprak kenarlarında ki dişler 30′ dan fazladır. Çin çayı erken çiçek açması ile bilinir. Dalları sıktır ve sağlamdır. Yüksekliği yaklaşık 1150 m’ yi bulur. Soğuğa, hastalığa ve kurağa dayanıklı bitkidir. Aromalı, nitelikli çaylar elde edilir.
Assam Çayı, Geniş elips görünümündedir. Uzunluğu 8 – 10 cm’ dir. Genişlik 3 – 7 cm’ dir. Yaprak damarları belirgindir. İnce dokulu, yumuşak ve parlak yapraklıdır. Yan damarlar yaprağın kenarına gelmeden birleşirler. Birleşmenin ucunda ise yaprak kenarına doğru düz bir çizgi oluşturur. Yaprak yan damarları 10 – 14 çifttir. Kenar uçları belirgin testere gibidir. 30′ un altında diş sayısı bulunur.
Soğuğa karşı, hastalıklara ve kurağa dayanıklı değildir. Çiçekleri seyrektir ve geç açar. Uygun şartlarda olan üretimi diğer Çin çayına göre daha epey yüksektir.
Kamboçya Çayı, yaprakların Çin ve Assam çay yaprakları arasındadır. Bu çayında yaprakları elips görünümündedir. Tomurcukları da diğer çaylarla benzerlik gösterir.
Çay bitkisi büyüdükçe ağaç görünümünü alır. Uzun ömürlüdür. Çay bitkisinin büyümesini önleyerek, hasatı kolaylaştırmak için budanır. Kültüre alınır. Kültür çalışmaları yapılan çay bitkilerinin 80 yıl yaşadıkları bilinmektedir. Çay bitkisi yaprağını dökmez. Yetişmesi için yeterli sıcaklık ve nem olması gerekir.
BU HABERLERDE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
- Çay Demleme Şampiyonundan İyi Çay Demleme
- Sağlıklı Nane Çayı – Limon Nasıl Yapılır?
- Çay Demleme Çeşitleri,Teknikleri Püf Noktalari