Emlakçı Komisyonu Ne kadar?

Bilindiği gibi emlakçılar satın alınacak ya da kiraya verilecek taşınmazlar, satacak ve alacak olanları biraraya getirerek aracılık etmektedir.  Sunmuş olduğu bu hizmet içinde belli bir ücret almaktadır. Aldıkları bu ücret yasaldır ve verilmesi zorunludur. Emlakçı Komisyonu denilen bu ücret oranları 2018 de değişti.

EMLAKÇI KOMİSYONU DÜŞÜRÜLDÜ, EMLAKÇI KOMİSYONU NE KADAR OLDU?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’  resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe kondu. Yeni yönetmeliğe göre alım satım, kiralama işlerinde hizmet bedeli yani emlakçı komisyonu düşürüldü. Böylelikle merak edilen emlakçı komisyonu ne kadar oldu diye merak edenler bedelin düşürüldüğünü görünce rahat bir nefes aldılar. Peki bu yeni düzenleme ile emlakçı komisyonu ne kadar oldu? Önceden %3 lük bir emlakçı

Emlakçı, iki taraftan da %3 olarak hizmet bedelini alırdı. Kiralama hizmetinde ise kira bedelinin 1 yıllık olan kısmının %12′ sini talep ederlerdi.
Şimdi ise hizmet bedeli düşürülerek Emlakçı Komisyonu %2 oranına indirildi. Kiralamada hizmet bedeli aylık kira bedeli oranında olması kararlaştırıldı.

Emlakçı Komisyon oranı böylelikle, geçen yıllara göre düşürülmüş oldu.

Kiralamada Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar oldu diye araştırmaya gidecek olan emlakçı ve alıcılar bedellerin düştüğünü görünce rahatladılar. Kiralamada emlakçı komisyonu düşürülerek , kiralanacak taşınmazın sözleşmede yeralan kira bedelinin 1 aylık tutarı kadar olacak. 1 aylık kira tutarından fazla olamaz. Bu değere katma değer vergisi dahil değildir.

Kiralamada Emlakçı Komisyonu bir aylık kiraya eş olacak. Bu ücret bir defaya mahsus olmak üzere 1 kez alınacak.

Satın Almada Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Satın almada emlakçı komisyonu ne kadar sorusuna ise şöyle cevaplayabiliriz. Emlakçıların satılan taşınmazlar için aracı olduğu hizmet karşılığın da indirim uygulanarak %2 lik oran verildi. Yani emlakçı, hem satan hemde alıcı tarafdan %2 lik bir Emlakçı Komisyon bedelini alacak. Bu oran iki tarafın toplamına bakıldığında toplam %4 lik bir oran yapıyor. Satın almada emlakçı komisyonu her ik tarafın toplamı olan %4′ ü geçmeyecek. Satın almada emlakçı komisyonu ne kadar sorusu ile ilgili gelişmeleri ve benzer haberleri sitemizi sık sık ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

YAZILI SÖZLEŞME ZORUNLU

Yeni bir kararla yazılı sözleşmede yer almayan Emlakçı Komisyon ücreti ödenmeyecek. Bedelin ödenebilmesi için iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve o sözleşmede emsal tutarın bildirilmesi gerekiyor.  Buna yaşanan bir mahkeme kararı ile örnek verelim.

450 bin liralık lüks bir villanın satışında satıcı ve alıcı emlakçıyı aradan çıkararak satış işlemi gerçekleştirdi. Bunu daha sonra anlayan emlakçı 14 bin TL olan Emlakçı Komisyon bedelini tutarını ödemeyen alıcı için dava açtı. 7. İcra Müdürlüğü tarafından icra takibini başlattı ve söz konusu olan bedel için sözlü bir anlaşma yapıldığını belirtti.

Akıcı ise bunun haksızlık olduğunu ve icra takibinin durdurulmasını talep etti. Mahkemenin sonucunda alıcı aleyhine bir karar çıktı ve mahkeme villayı alan kişinin, sözlü anlaşma yaptığı emlakçıya 14 bin TL’ lik komisyonu ödemesini istedi. Villayı satın alan kişi ise bu karara itiraz ederek mahkemeyi bir üst mahkemeye taşıdı.  Yargıtay 13.cü Hukuk mahkemesi villayı satın alan kişinin haklı olduğunu ve sözleşmeye dayanan bir anlaşmanın kabul edilemiyeceğini, yazılı bir anlaşmanın olması gerektiğini bildiren bir kararla bu ödemeyi durdurdu.

Bu dava örnek bir dava olarak teşkil etmektedir. Emlak alım, satım, kiralama işlemlerinde mutlaka yazılı bir sözleşmenin olması zorunlu hale gelmiştir.

Bu konuda açıklama yapan  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi  şunları söylemiştir. “Hizmetler, yazılı şekilde yapılan yetkilendirme sözleşmesine dayanılarak verilecek. Verilen hizmete göre, ‘alım satıma aracılık sözleşmesi’, ya da ‘kiralamaya aracılık sözleşmesi’ düzenlenecek. Taşınmazın, alıcı veya kiracıya gösterilmesinde, her bir taşınmaz için ayrı ayrı taşınmaz gösterme belgesi düzenlenecek. Farklı işletmeler, hizmetin ortak verilmesi konusunda hizmet ortaklığı sözleşmesi düzenleyecek.”

EMLAKÇI HİZMET BEDELLERİ KURALA BAĞLANDI

Taşınmazların hizmet bedelinin kurala bağlandığını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, şu açıklamada bulundu. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde 4’ünden fazla olmayacak. Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedelinin kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olmaması öngörülüyor” 

BU HABERLERDE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Benzer Haberler
1 Yorum
  1. Cheapcialis avatarı
    Cheapcialis diyor ki;

    Teşekkürler hocam.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız