Hıdırellez Nedir? Hıdırellez Nasıl Kutlanır?
Hıdırellez Türk’ lerin bolluk bereket getirdiğine inandığı Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam’ ın yeryüzüne inerek buluştukları gün. Hıdırellez günü, insanların istedikleri dileklerinin gerçekleşeceği, baharı müjdeleyen bir mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Hıdırellez Nedir? Neden kutlanır? Neden dilekler dilenir? hepsi yazımızda.
Hepimiz biliriz Hıdırellezi. Mayısın 5′ inde başlar 6′ sında sona erer. Mahallede, caddede, sokaklarda kocaman ateşler yakılır. Üzerinden atlarız. Tabi herkes ateşin üzerinden atlayamaz. Genelde ateşin daha az olduğu yanlardan atlar çoğu insanlar. Baharın gelmesini de müjdeler bize. Peki Hızdırellez Nedir? Neden kocaman ateşler yakılır üzerinden atlarız. Neden Hıdırellez de dilekler dilenir? Hemen anlatalım.
Hıdırellez Nedir?
Türk’ lerin her yıl 5 Mayıs’ ta dilekler dileyip, ateşler yakılıp üzerinden atlanıldığı eğlencedir Hıdırellez. Hıdırellez nedir?, neden kutlanır? hemen anlatalım. Türk’ lerin mevsimlik bayramı olan Hıdırellez, darda kalan, istekte bulunan, olmasını çok istediği ev, araba, iş, okul, para gibi isteklerin gerçekleşmesi için dua eden insanların, dileklerini gerçekleştirmek için yeryüzüne bereket ve bolluk saçan Hızır Aleyhisselam‘ ın yeryüzüne inerek bu dilekleri gerçekleştireceği gün olarak bilinir.
Hıdırellez adını Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam isimlerinin birleştirilmesi sonucu Hıdırellez denmeye başlamıştır. Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam‘ ın yeryüzünde buluştukları gün olarak bilinir. Hızır Aleyhisselam‘ın bolluk ve bereket dağıttığı bilinir. Allah (C.C)’ ın sevgili kulları olarak bilinen Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam, her yıl 5-6 Mayıs tarihinde yeryüzüne inerek buluşurlar ve etrafa bereket bolluk dağıtırlar.
Hıdırellez Dileği Nasıl Dilenir?
Hıdırellez gecesi herkes evinde, bahçesinde, balkonunda hazırlıklar yapar. Yiyecek kapları açık bırakılır. Ortaya konur. Eskiden ambar olarak bilinen yerlerin ve kilerin kapıları açık bırakılır. Eskiden para kesesi denilirdi. Günümüzde cüzdan olarak yerini aldı. Cüzdanların ağzı açık bırakılır. Bunun sebebi o gece Hızır Aleyhisselam’ın gelip dokunması sonucu bolluk ve bereket olacağı inancı vardır.
İnsanlar, gül ağaçlarının altına istedikleri ne ise, araba, ev, tarla, bağ, bahçe gibi isteklerinin minik bir modelini yapıp koyarlar. Hızır‘ ın gelip onların isteğini görüp, yardım edeceğini ve dileklerini gerçekleştireceği inancı ile yapılır. Bazı insanlar dileklerini bir kağıda yazıp kırmızı kurdelaya sararak gül ağacının dalına bağlarlar. Dilekleri o ağaçta 1 yıl boyunca kalır. 1 yıl içinde dileklerinin gerçekleşeceğine inanırlar, beklemeye başlarlar. Hıdırellez günü yılda 1 kez kutlanır ve insanlar, dileklerin kabul olacağı Hızır’ ın evlere geleceği inancını taşırlar.
Evlenmek isteyenler kız ve erkek evlilik dileğinde bulunurlar. Sokak, cadde ve mahalle aralarında yakılan ateşlerin üzerinden atlarlar. Atlarken ne isteniyorsa o dileği içinden düşünerek ateşten atlanır.
Hıdırellez Nerelerde Kutlanır?
İnsanlar genelde o gün evde oturmazlar. Kendilerini yeşillik alanlara, bağ bahçeye atarlar. Türbeler gezilir. Dular edilir. Et yemekleri yenir. Kırlarda, bahçelerde, otlar toplanıp suda kaynatılıp içilir. Toplanan otun kaynatılıp içilmesi ile hastalıkların geçeceği inancı vardır. O gün yeryüzünde herşeyin bereket ve şifa olduğuna inanılır. Çünkü Hızır Aleyhisselam‘ ın gezdiği dokunduğu yerlerde bereket, bolluk olur inancı ile bunlar yapılır.