Hologram Nedir? Holografi nasıl çalışır?
Hologram Nedir? Holografi nasıl çalışır? Hologram nasıl çalışır? Hologram nasıl çalışır? Hologramı kim icat etti? Holografi Tarihi ve Hologramı Nerelerde Kullanırız? gibi sorulara yanıt arayanlar için geniş ve detaylı bir yazı hazırladık. Hologram hakkında merak ettikleriniz ya da görüşleriniz olursa yorum kısmından yazabilirsiniz.
Hologram Nedir dersek kısaca bir fotoğraf tekniğidir. Fotografik projeksiyon ile oluşturulmuş üç boyutlu bir görüntüdür. Bir nesneden saçılan ışığı kaydeden ve sonra onu üç boyutlu görünecek şekilde sunar. Hologram, Lazer ışınlarına dayanılarak gerçekleştirilen üç boyutlu görüntü işlemine verilen addır.
Terim, Yunanca holos (bütün) ve gramma (mesaj) sözcüklerinden alınmıştır. İki boyutlu bir bilgisayar ekranındaki 3-D veya sanal gerçekliğin aksine, hologram, uzamsal derinliği taklit etmeyen veya özel bir görüntüleme cihazı gerektirmeyen, gerçekten üç boyutlu ve bağımsız bir görüntüdür. Teorik olarak, hologramlar bir gün evinizdeki ve iş yerinizdeki özel bir görüntüleme cihazına elektronik olarak iletilebilir.
Hologram tekniği “Star Wars” ve “Iron Man” gibi filmlerinde kullanılmıştır ancak teknoloji henüz filmin büyüsüne tam olarak yetişemedi.
Yıllar içinde, ışığın içlerinden geçmesine ve görüntünün yandan görüntülenmesine olanak tanıyan iletim hologramları dahil olmak üzere çeşitli hologram türleri yapılmıştır; ve güvenlik amacıyla kullanılan gökkuşağı hologramları örneğin, kredi kartları ve ehliyetlerde uygulanmıştır.
Holografi teorisi ilk defa 1947’de Dennis Gabor tarafından geliştirilmiştir.
Lazer teknolojisinin gelişimi ile holografiyi artık günümüz koşullarında uygulanabilir olmuştur.
Hologram nasıl çalışır?
Bir hologram oluşturmak için kaydetmek istediğiniz bir nesneye (veya kişiye) ihtiyacınız vardır. Nesne ve kayıt ortamına tutturulacak bir lazer ışını ve görüntüyü netleştirmeye yardımcı olmak için gereken uygun malzemeleri içeren bir kayıt ortamı ve ışık huzmelerinin kesişmesini sağlamak için temiz bir ortam gerekir.
Bir lazer ışını iki özdeş ışına bölünür ve aynalar kullanılarak yeniden yönlendirilir. Bölünmüş kirişlerden biri, aydınlatma ışını veya nesne ışını nesneye yönlendirilir. Işığın bir kısmı nesneden kayıt ortamına yansıtılır.
Holografi Tarihi, hologramlar
Hologram teknolojisinin gelişimi, 1962’de, Sovyetler Birliği’nde Yuri Denisyuk ve Michigan Üniversitesi‘nden Emmett Leith ve Juris Upatnieks‘in 3D nesneleri kaydeden lazer teknolojisini geliştirmesiyle başladı. Kayıt ortamı olarak gümüş halojenür fotoğraf emülsiyonları kullanıldı ancak söz konusu nesnelerin netliği o zamanlar mükemmel değildi. Ancak iletimin kırılma indisi ile dönüştürülmesini içeren yeni yöntemler, hologramların zaman içinde geliştirilmesine izin verdi.
Hologramlar, asla ölmeyen fotoğraflara benzer. Bir elmanın fotoğrafını çekmek istediğinizi varsayalım. Önünde bir kamera tutuyorsunuz ve fotoğrafınızı çekmek için deklanşöre bastığınızda, kamera merceği kısaca açılıyor ve filme (eski moda bir kamerada) veya ışığa duyarlı görüntü sensörü çipine çarpması için ışığın geçmesine izin veriyor. (dijital kameradaki CCD veya CMOS çipi). Elmadan gelen tüm ışık tek bir yönden gelir ve tek bir lense girer, böylece kamera yalnızca iki boyutlu bir ışık, karanlık ve renk desenini kaydedebilir.
Bir elmaya bakarsanız, farklı bir şey olur. Işık, elmanın yüzeyinden iki gözünüze yansıtılır ve beyniniz iki resmini tek bir stereoskopik (üç boyutlu) görüntüde birleştirir. Başınızı hafifçe hareket ettirirseniz, elmadan yansıyan ışık ışınlarının gözlerinizle buluşması için biraz farklı yollardan geçmesi gerekir ve elmanın bazı kısımları artık daha açık veya daha koyu veya farklı bir renkte görünebilir. Beyniniz anında her şeyi yeniden hesaplar ve biraz farklı bir resim görürsünüz. Bu yüzden gözleriniz üç boyutlu bir görüntü görüyor.
Hologram, bir fotoğraf çektiğinizde olanla bir şeye gerçekten baktığınızda olan arasındaki bir kesiştir. Bir fotoğraf gibi, hologram da bir nesneden yansıyan ışığın kalıcı bir kaydıdır. Ama bir hologram aynı zamanda gerçek ve üç boyutlu görünür ve etrafına baktığınızda hareket eder, tıpkı gerçek bir nesne gibi. Bu, hologramların benzersiz şekilde üretilmesinden kaynaklanır.
Hologramı kim icat etti? Holografinin İcadı
Holografinin İcadı. Dennis Gabor tarafından icat edilmiştir. Dennis Gabor, elektrik mühendisi ve mucittir. Holografi‘yi bulmuş ve üzerinde çalışmıştır. Macar asıllı İngiliz fizikçisidir.
Hologramlar, Birleşik Krallık’ta çalışırken Dennis Gabor (1900–1979) isimli Macar doğumlu fizikçi tarafından icat edildi. 1940’larda optik fiziği araştırıyordu ve 1950’lerin başında holografide çığır açan çalışmalarını gerçekleştirdi. Buluşunun dikkat çekici yanı, zamanının çok ilerisinde olmasıydı, holografiyi pratik hale getiren lazerler 1960’lara kadar ortaya çıkmadı.
Gabor‘un birçok patentinin gösterdiği gibi, pek çok farklı fizik alanında geniş ilgi alanlarına sahip üretken bir mucitti. 1930’larda, yeni tür elektron çoğaltıcıları ve katot ışın tüpleri icat etti. 1940’larda, onu holografiye doğru yola koyan fotoğrafçılık ve projeksiyon deneyleri yapıyordu. Daha sonraki icatlar, televizyon ekipmanında kullanılmak üzere kompozit kumaşları ve ses kaydetme ve iletmede çeşitli yenilikleri içeriyordu.
Yaşamının sonlarına doğru, Dennis Gabor”un büyük katkısı dünyanın en büyük bilim ödülü olan 1971 Nobel Fizik Ödülü ile “holografik yöntemi icat etmesi ve geliştirmesi nedeniyle” takdir edildi.
Hologramı Nerelerde Kullanırız?
Michael Jackson – Slave To The Rhythm Hologram
1980’lere kadar hologramlar biraz tuhaf bir bilimsel fikirdi. Daha sonraları geliştirilerek onları metalik filme basmanın bir yolunu buldular ve inanılmaz derecede önemli bir güvenlik biçimi haline geldi. Uygun cam hologramlar, banknotlarda ve kredi kartlarında görülür. Minik metalik hologramlardan çok daha etkileyici görünür ve bunların mücevherlerde veya diğer dekoratif eşyalarda kullanıldığını görüyoruz.
Japanese pop star hologram, hologram japanese singer, hatsune miku hologram Hatsune Miku — World is Mine izlemek için tıklayınız.
Words of Love
Hatsune Miku Kimdir?
Miku Hatsune olarak tanınır. Japan’dur ve Crypton Future Media tarafından geliştirilmiştir. İnsansı bir karekterdir. Turkuaz renkli ve çift kuyruklu saçları ile 16 yaşında bir kız olarak tasvir edilir. Vocaloid şarkı sentezleyicisi uygulaması tarafından seslendirilen, hayali yani hologram şarkıcısıdır.