İşsizlik Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?

İşsiz kalanlar kendi istekleri ile işten ayrılırlarsa işsizlik maaşı alamazlar. İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir ? İşsizlik maaşı başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsiz kalan çalışanlar, geçimlerini iş bulana kadar sağlamak isterler. Hemen yeni bir iş bulamayanlar için akıllara 3İşsizlik Maaşına Başvurmak gelir. Peki İşsizlik maaşı almanın şartları nelerdir? Hemen açıklayalım.

İşsizlik Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?

Sigortalı işsizlere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa ilişkin şartları sağlayanlar, işten ayrılıp işsiz kaldığı günler içinde yine kanunda belirlenen koşullara gün ve ödeme miktarına göre İşsizlik Maaşı alabilirler.

İşsizlik maaşı almanın şartları nelerdir?

  • İşten ayrılmanız kendi isteği dışında olmayanlar işsizlik maaşından yararlanabilir.
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, yani 120 gün çalışmış ve prim ödenmiş olması gerekmekte.
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

Şartlardanda belli olduğu gibi işsizin işsizlik maaşı alması için kendi rızası dışında işten çıkarılmış olması gerekmektedir. Bunu örneklemek istersek şöyle ki; Diyelim işveren, patronunuz sizinle çalışmak istemiyorsa ve sizin rızanız dışında sizi İŞTEN ÇIKARIYORSA sizin işsizlik maaşına başvurusu yapma hakkınız doğar ve işsizlik maaşı alabilirsiniz. Başka bir örnekleme ise işyeriniz iflas etti ve işsiz kaldınız. Yine işsizlik maaşı almaya hak kazanıyorsunuz.

İşsizlik maaşından faydalanabilmeniz için iş yerinizdeki çalışma 120 gün aralıksız prim sigortanızın yatmış olması gerekmektedir. İşsiz kaldığınız gün öncesi hesaplandığında sizin 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta priminizin ödenmiş olması gerekmektedir.

İşsizlik Maaşı

Sigorta primi olarak en az 600 gün olarak ödenen kişiye 6 ay, 900 gün prim ödemesi olan kişiye 8 ay, 1080 gün prim ödemesi yapılmış kişiye de 10 ay işsizlik maaşı bağlanacaktır. İşsiz kalan kişi bu süreler zarfında işsizlik maaşı almaya hak kazanacaktır.

İşten çıkarılan kişinin işten ayrıldıktan sonraki geçen zaman içinde çıkış belgesinin verildiği tarihten sonraki günler içinde yani ‘30 gün içinde’ 81 İlde bulunan Çalışma ve İş Kurumuna (İŞKUR) başvurması gerekmektedir. Bu süre zarfında başvuruda bulunursanız hak ettiğiniz paranın tamamını alabileceksiniz. Bu süre geçtikten sonra (yaklaşık 1 aylık süre) geçtikten sonra başvuruda bulunursanız almaya hak kazandığınız işsizlik maaşınızın tamamını değil daha az miktarını alacaksınız. 1 ayı geçen başvurularda alacağınız ücret de düşük olacaktır. Bu yüzden işten çıkarılma belgesini aldığınız gibi 1 ay dolmadan işsizlik maaşı almak için başvuruda bulunmaznı şarttır.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nereye Yapılacak?

İşsizlik Maaşı başvurusunu İŞKUR‘un resmi web sitesi ya da E- Devlet üzerinden yapabilirsiniz. İşsizlik Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır hakkında bilinmeyenleri daha detaylı anlattığımız haberimizden okuyunuz.

BU HABERDE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız