Kaymakam Sait Bey Çeşmesi Söğüt

Kaymakam Çeşmesi Bilecik ilinin Söğüt ilçesi merkezinde yer alan bir çeşmedir. Kaymakam Sait Bey tarafından yapılmıştır. Kaymakam Sait Bey Çeşmesi diğer adı ile Kaymakam Çeşmesi Osmanlı mimarisinin muhteşem motifleri ile süslenmiş duvarları niş sanatı ile yapılmış muhteşem yapıttır.

Söğüt meydanında Çelebi Sultan Mehmet Camii önünde Ertuğrul Gazi büstünün arkasında yer alan Kaymakam Sait Bey Çeşmesi yer alır. Sultan Reşat döneminde Kaymakam Sait Bey tarafından 1919 yılında yapılmış olan çeşmede, Neo – Klasik üslup kullanılmış, güzel süslemeleri ile Osmanlı Mimarlık sanatımızın en güzel örnekleri sergilenmiş bir eserdir.

Söğüt Kaymakam Çeşmesi

Kaymakam Sait Bey Çeşmesi, Söğüt’te bir içme suyu çeşmesidir. Söğüt Kaymakam Çeşmesi olarakda anılmaktadır.

kaymakam cesmesi

Kaymakam Çeşmesi Söğüt ilçe merkezinde meydanda yer alır. Söğüt ilinin en büyük camisi olan Sultan Çelebi Mehmet Camiinin önünde yer alır.

Söğüt Kaymakam Çeşmesi, Osmanlılardan kalma eserlerin başında gelir. Oldukça değerli süslemeleri olunan Söğüt Kaymakam Çeşmesi özelliği nedir hemen yazalım.

Kaymakam Çeşmesi Söğüt

Roma rakkamı ile XIX yy. sonlarında, günümüz tarihine göre de 1919 yılında Söğüt Kaymakamı Sait Bey tarafından yapılmıştır. Adı da Kaymakam Çeşmesi olarak günümüze kadar gelmiştir. Söğüt Kaymakam Çeşmesi, dikdörtgen uzun bir planı bulunmaktadır. Çeşmenin 3 tarafında ortalarında bulunan dilimli vazo biçiminde yalaklar bulunur. Yalakların her iki yanında altı köşeli motifler yer alır. Mührü Süleyman olan 6 köşeli motifler, çeşmeye o yılların mimari sanatını yansıtmaktadır.

Aşağıda ki resimde yalakların iki yanında yapılan 6 köşeli motifleri görüyorsunuz. Ayrıca Kurna yalakları vazo şeklinde süslenmiştir.

Yalakların iki yanında Osmanlı sanatını gösteren kabartma yıldız motifleri yer alır. 6 yıldızlı motifler Türk İslam tarihinde sıkça kullanılır. 6 Köşeli, 8 köşeli olarak sıkça kullanılan Türk İslam Motiflerimizden biridir.

Yüzey kısımları niş biçiminde, nişin içi ve üst kısımları süslü, renkli çinilerle kaplanmıştır. Aynı şekilde sivri kemerlerde niş biçiminde yapılarak nişin içi ve üzerleri çinilerle kaplanıp süslenmiştir. Kaymakam Çeşmesi dört cepheden oluşur. Süslemeleri Kütahya çinisidir. Çini süslemelerinde kullanılan motiflerden laleler, nar çiçekleri ve Rumi Motifler kullanılmıştır. Sanat eseri olan Kaymakam Çeşmesi mermerden yapılmıştır.

Niş Nedir?

Bu arada Niş nedir diye merak edenler için hemen yazalım.
Niş süslemelerinin nasıl olduğunu resimlerle tanıtalım.

Niş kelimesi Fransızca kökenlidir “duvar hücresi” anlamına gelen Niche’e dir.

nis ornek resimleri

Nişin anlamı: Mimari yapılarda duvar içinde bırakılan oyuklara verilen addır.

Binalarda ki duvar süslemeleri içinde bulunan hem işlevsel hemde görsel olarak en önemli süslemeler arasında kullanılır.

Çok eski tarihlerden beri kullanılan mimari süsleme tarzıdır.

Eski tarihi nişlerin yerini günümüzde daha modern nişler aldı.

Günümüze kadar devam eden niş sanatı, modern binalarda tv. ünitesi başta olmak üzere şömine vb. gibi şık, kullanışlı, hatta ışıklar ile etrafı çevrilmiş duvar süslemeleri ile kendini gösteriyor.

Kaymakam Çeşmesinin Özelliği

Kaymakam Çeşmesinin Özelliği yapımı, süslemesi ile özellik teşkil eder. Bu yüzdendir ki adı günümüze kadar gelmiş ve bundan sonra da devam edecektir. Kaymakam Çeşmesinin Özelliği nelermiş hemen belirtelim.

kaymakam sait bey cesmesi

Çeşmenin üç yanında kurna bulunmaktadır. Kıble yönüne bakan kısımda kurna konmamıştır. Sebebi ise, insanların su içerken sırtını kıbleye dönmemeleri içindir. İnsanların abdest alırken sırtını mihraba, camiye doğru dönmemesi için ince düşünülerek yapılmış olan bu eser, Osmanlı mimarisinin inceliğinide göstermektedir. Ayetlerin kurna üzerine yazılması ile Çeşmenin islami değerini arttırmıştır. Bu kadar ince düşünülen değerli süslemelerin olduğu Kaymakam Çeşmesinin kurnanaların olduğu 3 kısımda da ayeti- Kelimeler neler hemen yazalım. İnsan Süresi 21. ayetinde yer alan Cennet ile ilgili olan ayet yer alır. “Rableri onlara tertemiz içecek sunacak” ayettir.

Kaymakam Çeşmesi’ nin Kurna üzerinde yazılmış insan süresinin 21.ayeti.

Diğer kurnanın üzerindeki ayette ise Enbiya süresi 30. ayette geçen “Herşeyi biz sudan” yarattık anlamını taşıyan ayetin sözleri yer almaktadır. Böylesine ayetlerle yazılarak yapılmış olan çeşme, Söğüt için Osmanlılardan kalma en değerli eserler arasındadır.

Aşağıda ki resimde de görüldüğü gibi Hilal yıldızın ortasında yer alan tarih 1335 olarak yazılmış. Hicri tarih olan 1335 tarihi, bugüne 1917′ ye tekabül eder. Diğer tarafında yer alan 1333 tarihi ise Rumi tarihtir oda 1917′ ye tekabül eder.

kaymakam cesmesi sogut

Kaymakam Sait Bey Çeşmesi Nerede?

Adresi: Söğüt Kaymakam Çeşmesi, Orta Mahallesi, 11600 Söğüt/Bilecik

Her Hakkı Saklıdır.

BİLECİK İLE İLGİLİ BU HABERLERDE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız