Telefon Konuşmalarını Kaydetmek Yasal mı?

Teknolojinin ilerlemesi ile çıkan bir çok teknoloji aletleri bizlerin yaşantısını kolaylaştırmak içindir. Bu yazımızda Telefon konuşmalarını Kaydetmek Yasal mı ya da Telefon konuşmalarını Kaydenen Programlar Suç Oluşturuyormu? merak edilenleri tek tek açıklayacağız

Akıllı telefonlar ile birlikte gelen programlar bizler için ne kadar suç teşkil ediyor çoğumuz farkında değiliz. Bunun tam tersini söylemek gerekirse akıllı telefonlar bizim hayatımızı ne kadar kolaylaştırıyor ya da hakkımızı savunmamızda ne kadar yardımcı olabiliyor?

Telefon Konuşmalarını Kaydetmek Yasal mı?

Hayır. Telefon konuşmalarını kaydetmek yasal değildir ve suçtur. Yanlız. Bazen telefon görüşmeleri mahkemede delil olarakta kullanılabiliyor. Şimdi sıra ile gitmek gerekirse Anayasa’ nın 22 maddesine göre herkes haberleşme, iletişim hakkına sahiptir fakat kişinin gizliliği esas alınır.
Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar” kapsamında
Kanunu’nun (“TCK”) 132 ve 139. maddeleri düzenlenmiştir. Kişinin gizliliğine yapılmış bir saldırı olduğu esası kabul edilerek yasalarca izinsiz konuşmaların kaydı alınması suç teşkil edilmiştir.

Telefon Dinleme Kayıt Programı

Kişiler akıllı cep telefonlarına bazen şaka amaçlı, bazen meraktan, bazende dedikoduları dinlemek, bazende herhangi bir sırrı ortaya çıkarmak için bu gibi programları cihazlarına yükleyebiliyorlar. Bu programların aslında kanunen yasak olduğunu ve suç teşkil ettiğini bilmedikleri için son zamanların en çok yüklenen programları arasında görülüyorlar.

İnsanlar ne kadar masumca düşünsede hayatı kolaylaştırmak için yüklediklerini düşünselerde bu bir suçtur. İş hayatının yoğun temposu içinde not alacak zamanı bulamayan, fakat verilerinde gerekli olduğunu düşünerek adres, tel, banka hesap numarası gibi bilgileri bir yere kaydedemediği için o an ses kaydı yapma eylemine başvuruyorlar. Masum düşüncelerle yapılan bu girişimler ileri de cezai sorumluluk getireceğininde farkında olmalılar ki masumca yaptıkları eylemin hapis ile sonuçlandırı8lmasına zemn teşkil ettiğini akıllarından çıkarmamalıdırlar. Hele de bu gibi kayıtları kötü niyetle kullanmak isteyenlerin suçları daha da artmaktadır.

Programların ne kadar yasal olup olmadığını bilmeden yüklemek ve kullanmak, karşı tarafın şikayetinin sonucu dava soruşturması olduğunda “ben bunu bilmiyordum” diyerek kendilerini savunsalar dahi ceza alma işlemini ortadan kaldırmayacaktır.

Ses Kayıtları Delil Olarak Kullanılabilir mi?

İşlenmekte Olan Bir Suçun ya da Haksız Bir Saldırı Olduğu Sırada Anlık Görüşme Kaydını Almak Suç Sayılıyormu?

Bu gibi durumlarda telefon konuşmalarını kayıt etmek diğer konuşma kayıtları almak gibi değil daha farklılık gösteriyor.
Şöyleki: Eğer hakarete uğruyorsanız, taciz ediliyor ve çaresizseniz, rüşvet, cinsel saldırı, tehdit, iftira gibi suçlara maruz kalıyorsanız bu gibi suçlara karşı delil elde etmek için alınan ses kayıtları kişinin rızası olmadan alınan ses kayıt eyleminden çok maruz kaldığınız kötü olay ve saldırıyı sizin mahkemede kendinizi meşru müdafaa eylemi oluşturacağı bir savunma eylemi olarak kayıtlara geçecektir.

Nasıl mı? Kişiye yapılan kötü bir eylem, bir suç işleme sırasında, kötü davranışa maruz kalan kişinin bir daha bu anı, eylemi ispat edememe kanıt bulamama gibi durumlarda aniden geliştiği için bir daha kanıt bulamayacağı gibi durumlarda alınan ses kaydı suç oluşturmamaktadır.

Kişiye yapılan kötü sözler, söz ile taciz eden, tehdit eden, cinsel saldırı sözleri, hakaret, dolandırma eylemleri vb. dolandıran insanların ses ve görüntü kaydını almak ve bunu delil olarak sunmak suç teşkil etmemektedir. Aksine mahkemede delil olarak kullanabilmektedir. Hukuka aykırı olarak elde edilen konuşöa kayıtları bu karardan ayrıdır, delil olarak kabul edilemez hükmü verilmiştir. Delil olarak sayılamayacak konuşma kayıtları nelerdir? Örnek olarak yazımızın ilerleyen kısımlarında ayrı paragraf olarak açıklaması yazılmıştır.

(Yargıtay Ceza Genel Kurulu Esas: 2012/5-1270, Karar: 2013/248, Karar Tarihi: 21.05.2013) kararını olduğu gibi aktaralım. Kişinin kendisine karşı işlenmekte olan bir suçla ilgili olarak, bir daha kanıt elde etme olanağının bulunmadığı ve yetkili makamlara başvurma imkanının olmadığı ani gelişen durumlarda karşı tarafla yaptığı konuşmaları kayda alması halinin hukuka uygun olduğunun kabulü zorunludur. Aksi takdirde kanıtların kaybolması ve bir daha elde edilememesi söz konusudur ya da kendisine veya aile birliğine yönelen, onurunu zedeleyen, haksız bir saldırıyı önlemek için,

İzinsiz Konuşmaları Kayıt Etmek Suç mu?

Evet. Telefon görüşmelerinde sıradan birinin görüşmelerini kaydetmek suçtur. Herhangi bir dolandırıcı unsuru taşımayan konuşmalarda, taciz vb. gibi suç teşkil edecek konuşmaların dışında sıradan insanların telefon konuşmalarını izinsiz kaydetmek SUÇTUR. Hele ki görüşme kaydında olmadığınız konuşmaları dinlemek, kayıt etmek, tarafı olmadığınız konuşmaları kayıt altına almak hapis cezası ile sonuçlanan cezaları vardır, kanunen suçtur. Karşı tarafın haberi olmadan onun telefonuna dinleme ya da kayıt alma programları kurmak ve dinlemek SUÇTUR. Ayrıca bu konuşmaları diğer kişilere dinletmek, deşifre etmek, yaymak, herkesin ulaşabileceği yerlere yüklemek SUÇTUR ve hapis cezası ile sonuçlanır.

Karşı Tarafı Suça Teşvik Eden Görüşmelerin Kayıt Edilmesi.

Saldırıya uğradığını beyan eden kişi, kendisini arayan kişinin telefonuna cevap vermez ise ve cevapsız aramalar sonucundan sonra, kurduğu bir plan dahilinde karşı tarafı arayarak, sorular sorarsa, karşı tarafı yönlendireceği konuşmalar yaparsa ve bu görüşmeyide planlı olarak kayıt altına alırsa bu yine SUÇTUR. Planlı konuşmalar yaparak aldığı kayıt hukuka uygun kabul edilmiş sayılmaz. SUÇTUR. Kurgu amaçlı yapılan ses kayıtlarıda suç teşkil etmektedir

Boşanma Davalarında Ses Kayıtları Delil Olarak Kullanılabilir mi?

Kurgu olmadığı sürece, yani planlanarak yapılmış bir kayıt olmadığı sürece, hukuka uygun olan ses kayıtları boşanma mahkemesinde delil olarak kullanılabilir hükmü vardır.

Sonuç olarak kişinin haberi olmadan yapılan ses kaydı ya da görüntüler, kişinin özel yaşamına, hak ve özgürlüğüne karşı bir saldırı olduğu için hukuka aykırı olduğundan asla delil olarak kullanılamamakta hatta suç oluşturduğu için cezai sorumluluğu taşımaktadır. Siz siz olun yapılan telefon konuşmalarını şaka yolla bile olsa kayıt altına almayın, başkalarına dinletmeyin, yaymayın. Hapis cezaları ile sonuçlanan bu eylemlerden uzak durmanın faydası vardır.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız