Timsahlar Nasıl Hayvanlardır?

Oldukça tehlikeli ve etobur olan Timsahlar Nerede Yaşar?

Timsahlar Nasıl Hayvanlardır? Timsahlar oldukça soğuk görünümlü ve korkunç hayvanlardır. Onlardan korkmayan canlı sanırım çok azdır. Timsahlar görünüşü kadar gerçekten kendileri de soğukkanlı hayvanlar olduklarından kendi ısılarını üretemezler, bu nedenle vücutlarını ısıtmak için sıcak yerlere taşınmaları gerekir. Timsahlar, büyük sürüngenlerdir. Timsahlar, Afrika, Asya, Amerika ve Avustralya’nın tropikal bölgelerde bulunurlar. Normalde göllerin, nehirlerin, sulak alanların ve hatta bazı tuzlu su bölgelerinin yakınında yaşarlar. Timsahların nerede yaşadıkları hakkında detaylı bilgiyi okumak için Timsahlar Nerede Yaşar? yazımızı okuyunuz. Timsahlar Nasıl Hayvanlardır?

Timsahlar, sürüngen denilen memeli hayvanlardır. 13 timsah türü vardır ve büyüklükleri değişmektedir. Zoological Society of London‘a göre en küçük cüce timsah (Osteolaemus tetraspis), yaklaşık 5,6 fit (1,7 metre) uzunluğa ve 13 ila 15 pound (6 ila 7 kilogram) ağırlığındadır. Oceana.org’a göre en büyüğü, tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus), 23 fit (6,5 m) uzunluğa kadar büyüyebilir ve 2.000 pound (907 kg) ağırlığa kadar çıkabilir.

Timsahlar Nasıl Hayvanlardır?

Timsahlar etobur hayvanlardır. Sadece et yerler. Vahşi doğada balıklar, kuşlar, kurbağalar ve kabuklularla beslenirler. Esaret altında, fareler, balıklar gibi kendileri için öldürülmüş küçük hayvanları yerler. Avustralya Müzesi’ne göre canlı çekirge de yerler. Timsahlar çok iri ve büyük hayvanlar olduklarından devasa çeneleriyle gözüne kıstırdıkları avını sıkıştırır, ezer ve avını bütün olarak yutarlar. Diğer bazı hayvanların yaptığı gibi timsahlar küçük yiyecekleri çiğneyemez veya kıramazlar.

Timsahlar Nasıl Hayvanlardır
Timsahlar Nasıl Hayvanlardır

Timsahlar soğuk aylarda, tüm vücut süreçlerini yavaşlatmayı içeren, aestivasyon olarak bilinen hazırda bekletme benzeri bir hareketsizlik durumuna girerler. Timsahlar ayrıca uzun kuraklık dönemlerinde canlanır. Kış uykusuna yatacak bir yer yaratmak için nehir veya göl kenarında bir yuva kazarlar ve uzun bir uykuya yerleşirler.

Dinazorlar ile timsahların aynı oldukları söylemleri dolaşır. Bir çok özellikleri birbirleri ile benzesede timsah ile dinazor asla aynı değildir. Dinozorlar ve timsahlar, yaklaşık 250 milyon yıl önce, Triyas döneminde fosil kayıtlarında ilk kez ortaya çıkan, arkozorlar olarak bilinen bir sürüngen alt sınıfına aittir. Yaklaşık 66 milyon yıl önce, Kretase döneminin sonunda, kitlesel bir yok oluş, nonavian dinozorları ve uçan sürüngenleri gezegenden sildi. Günümüzde hayatta kalan tek arkozorlar timsahlar ve kuşlardır.

Timsahların Özellikleri Nelerdir?

#Timsah Dişleri
#Timsah Dişleri
  • Bir timsah dişini kaybettiğinde, hızla değiştirir. Timsahlar dişlerini kaybettiklerinde endişelenmelerine gerek yok çünkü ömürleri boyunca dişleri kendini yeniler! Timsahlar polifiyodont canlılardır, yani hayatları boyunca sürekli olarak yeni diş çıkarabilirler. Bir timsahın ağzında aynı anda yaklaşık 70-80 diş bulunur, ancak hayatı boyunca yaklaşık 3.000-4.000 diş değiştirebilir! Bir diş düştüğünde, alttan yeni bir diş büyür ve eskisinin yerini alır. Timsah dişini kaybettiğinde diş yuvasının altında hazırda bekleyen yeni bir diş gelişmeye başlar. Bu yeni diş, eski dişin yerini almak üzere yukarı doğru büyür. Bu özellik, onların avlarını güçlü çeneleriyle parçalamaya devam edebilmesini sağlar. Eğer dişleri yenilenmeseydi, sert avları yakalamakta ve yemek yemekte zorlanırlardı. Kısacası, timsahlar diş kaybı konusunda hiç dert etmez!
  • Timsahlar terlemez. Serin kalmak için, nefes nefese kalmaya çok benzeyen “ağız açıklığı” adı verilen bir süreçte ağızlarını açarlar.
    Ağlayan timsah gözyaşları“, samimiyetsiz pişmanlık ifade eden bir kişiyi ifade eder. 16. yüzyıla kadar giden bir sözdür. Ancak, Crocodilian Biology Database’e göre timsahlar aslında gözyaşı üretirler. Gözyaşı bezleri, üçüncü göz kapaklarının arkasında hoş bir zar adı verilen bir sıvı salgılar. Sıvı, gözü temizlemeye, yağlamaya ve bakterileri azaltmaya yardımcı olur. Timsah bir süre sudan çıkmadıkça ve gözler kurumaya başlamadıkça timsah gözyaşları genellikle fark edilmez.
  • Bir timsahın çenesi inç kare başına 3.700 pound basınç uygulayabilir. Bu, bir insan kolunu veya bacağını sorunsuzca ısırabilecekleri anlamına gelir. Karşılaştırma için, bir insan çenesi inç kare başına yalnızca yaklaşık 100 pound basınç üretir. Ancak timsah çenesinin açılma gücü çok azdır; bir timsahın ağzı sadece bir lastik bantla kapatılabilir.
  • Güçlü çenelerine ek olarak, timsahlar çok keskin bir işitme duyusuna sahiptir. O kadar iyi duyabilirler ki bebeklerinin yumurtalarının içinden seslendiğini dahi duyabilecek derecede işitme duyuları çok güçlüdür.
  • Timsahlar son derece sessiz ve çok hızlı yüzücülerdir. Bu özellik avlarını sessizce ve hızla yakalamalarına yardımcı olur. Bazı bilim adamlarına göre timsahlar 18 mil (29 km / s) hızla yüzebilirler ve su altında yaklaşık bir saat boyunca kalabilirler, nefeslerini tutabilirler. Timsahlar, suda mükemmeldirler ama karada o kadar hızlı değildir.
  • Tuzlu su timsahı, dünyanın yaşayan en büyük sürüngenidir.

Timsah Yumurtası

Timsahlar bir seferde ortalama 12 ila 48 yumurta bırakır. Yavrular yumurtalarında 55 ila 100 gün arasında kalır. Her timsah bebeğinin cinsiyeti, kuluçka döneminin ilk yarısında kritik bir anda yumurtasının sıcaklığına bağlıdır. Timsah bebekleri doğduklarında yaklaşık 7 ila 10 inç (18 ila 25 santimetre) uzunluğundadır ve 4 ila 15 yaşına kadar olgunlaşmazlar. Bir timsahın ne kadar yaşayacağı türüne bağlıdır; Bazı bilim adamlarına göre Cüce timsahı gibi bazıları yaklaşık 40 yıl yaşarken, Nil timsahı gibi diğerleri 80 yıla kadar yaşar (yeni sekmede açılır).

Timsah
Timsah

Timsahların Diğer Timsahlarla Aralarında ki Fark Nelerdir?

Bir timsahın diğer timsahlarla aralarında fark bulunur. Örneğin bir timsahın çenesi U şeklindeyken, diğer bir timsahınki V şeklindedir. Ayrıca, ağızları kapalıyken timsahların dişleri üst dudaklarına yapışırken, diğer timsahların dişleri böyle değildir. Timsah Çenesi farklılıkları bulunur.

Timsah Çenesi

#Timsah Çenesi
#Timsah Çenesi

Bazı timsahların dillerinde tuz bezlerinin olmasıdır. Bu değiştirilmiş tükürük bezleri, timsahların tuzlu sudaki yaşamı tolere etmesine yardımcı olur. Ancak tatlı su timsahlarında (örneğin Amerikan timsahı – Alligator mississippiensis) bu bezler körelmiş veya işlevsiz hale gelmiştir.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız