İyi Makale Nasıl Yazılır?
İyi Makale Nasıl Yazılır? Yine deneme olarak yazdığım ve acaba Google’da ilk sayfaya gelebilirmiyim? diye merak ettiğim yazılarımdan bir diğerine başlıyorum. Makalemin konusu iyi makale nasıl yazılır? Büyük kitlelere ulaşmak için ne tür sözcükler ya da tümceler kullanmalıyız? Ben makale yazmayı sevmeye başladım aslında. Hoşuma gidiyor içimde ki bilgi birikimini makaleye dökerek paylaşmak. Makale yazmadan önce Özgün makale nedir? yazımızı olursanız kaliteli ve özgün makale yazmak için ilk adımları atmış olacaksınız.
Şimdi gelelim iyi makale nasıl yazılır? Tabii ben burada büyük büyük laflar edip bilgiç sözlerden bahsetmeyeceğim. Öğrenmenin en kolay yolu basit anlatımlarla dolu bilgilerle donatılmış yazılardır. Basit sözcükler, basit anlatım, basit yöntemler. Sonuç bir harika oluyor biliyormusunuz? Hem eğlenerek hem de eğlenirken bir şeyler öğrenmeye bayılıyorum. Bu yöntemi neden makale yazarken kullanmayalım ki ? Makale yazmayı herkes bilir. Peki, iyi makale yazmayı kaç kişi bilebilir? Hepsine minik minik değiniceğim.
Maddeler halinde bahsedipte kimseyi sıkmak istemiyorum. İyi makale yazmanın yollarını sohbet ederek hemde arada püf noktaları serpiştirerek anlatmak istiyorum. Makale yazmak için tabii ki ilk başta bilgi birikimi gerekir. Giriş kısmını basit, eğlenceli ve akıcı, kısa tutarak başlamalıyız.
Makalelerin Giriş, Gelişme ve Sonuç Kısımlarını, Sade, Açıklayıcı, Kısa ve Akıcı Tutmalıyız
Makalenin girişi basit, sade bir anlatım hem de eğlenceli sohbet edasında olmalıdır. Bilgi ve eğitim kısmı, sonra ki bölümlerde gelmeli. Yani gelişme ve sonuç. Makale yazarken ince, süslü lafları kullanmakda bir beceri işidir. Bu yönünüzü ortaya sererek yazılan bir makale, “yemede yanında yat” sözüne tam uyan niteliğine bürünür.
Seviyorum ben böyle süslü lafları. Çünkü, iyi makale yazmak için, süslü lafları kullanmak ve ustaca serpiştirmek gerekir. Sürükleyici bir anlatımda olmazsa olmazıdır. Okuyucuya “acaba makalenin sonu nasıl bitecek”? diye merak uyandırarak yazmak gerekir.
Makale, bir konu hakkında bilgi verir hem de bir tezi savunan yazılardır. Makale yazmak için elbette bilgi sahibi olmak lazım. Fakat bu yeterli değil. Yazacağımız ve bildiğimiz konu hakkında makale yazmaya kalkarsak bizde ki bilgiler yeterli olmayacaktır. Çünkü zaman hızla ilerleyip, yeni yeni gelişmeler ortaya çıkıyor. Hayat değişiyor. Matematik değil ki sonuç ve bilgiler hep aynı kalsın. 2×2= 4 değil ki. Anlatabiliyorum değil mi ? 🙂 Değişimlerin çok olduğu bu dünyada bilgilerinde değiştiğini bilerek makale yazmak gerekir.
Çok İyi Bildiğimiz Konu Üzerinde Makale Yazarken Mutlaka Diğer Yeni Bilgiler Varmı Araştırarak Yazmak Gerekir
Örneğin, mercimek yemeği nasıl yazılır? hakkında bir makale yazalım. Şimdi biz çok iyi mercimek yemeği yapabiliriz. Yıllardır aynı tarz. Fakat bizim yaptığımız şekilde yapan belki çok azdır belki demeyelim eminiz bir çok farklı mercimek yemeği pişiren insanlar vardır.
O halde iyi bir makale yazacaksak kendi bilgimizin yanında bir de araştırıp farklı bilgilere ulaşıp öğrenmek gerekir. Daha sonra bu bilgileri, kendi bilgilerimiz ile harmanlayarak, kendi üslübumuzla birlikte ortaya bilgi dolu, güncel, öğretici, eğlendirici makaleler çıkartabiliriz.
Eminim bu kurallara uyarsak, yılın en iyi makale hatta tüm yılların içinde çok iyi makaleler arasında yerini almayacağını kim emin olabilir?
İyi Makale Güncel Olmalı, İmla Hataları Olmamalı
Bir makalede giriş, gelişme ve sonuç olur. Bizde makalemizin sonuç kısmına gelmiş bulunuyoruz. Sonuç kısmında en önemli bilgiyi sona sakladım. İyi makale, anahtar kelimeleri belirleyerek ve belirlenen anahtar kelimeleri, mantıklı cümleler içine serpiştirerek yazılır.
İmla hatalarından kaçınmalıyız. Cümlelerde virgül çok önemli. Cümlenin anlamını ortaya çıkarır. Birde sözcükleri süslemeye bayılıyorsak, okuyan insanlara keyif veriyorsak, işte size iyi bir makale.
Makale Yazarken Mutlaka Ara Başlıklar Olmalı, Özgün Yazı Olmalı
Sizde makale denemeleri yapmalısınız. Hem çok zevkli hemde en iyi oyundan daha eğlenceli. Kurallara uyarak ve deneme yanılma yöntemi ile çıok sık yazdığımız makale, eğer Google’da iyi bir yere gelirse ki amacım zaten o, o an bir online oyunda level atlamış bir oyuncunun sevincinden kat kat sizi daha mutlu edip “başardım, başardım” diyerek neşeyle havaya sıçratacaktır.
Makale Yazarken Arama Motorlarına Uygun mu Bilerek Yazmalıyız?
Makale yazarken arama motorları nasıl bir yazı istiyor? Makale, arama motorlarına da uygun olmalı asla kopya içerik olmamalı, internette daha önce yayınlanmamış yazıların olduğu makaleler olmalı. Makale yazarken yukarıda belirttiğim kurallara uygun yazarsanız başarılı olmamanız için hiç bir neden kalmaz. Yeni makalede görüşmek üzere.
Diğer makalelerimi okumak isterseniz Makalelerim yazısına tıklayarak erişebilirsiniz.