3 Mayıs Türkçülük Günü Nedir? Sözleri

3 Mayıs Türkçülük Günü ilk kez ne zaman kutlanmıştır. Türkçülük Günü Nedir ve sözleri nelerdir?

İlk defa 1945 yılında kutlanmaya başlayan Türkçülük Günü Nedir ve Sözleri Nelerdir sorularının yanıtlarını merak edenler için hemen açıklayalım. Türkçülük Günü, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ortaya çıkmış bir fikir akımıdır.

Türkçülük Gününün ortaya çıkışı, 3 Mayıs 1944’te Hüseyin Nihal Atsız Sabahattin Ali davasının ki duruşmasının ardından ortaya çıkmıştır. Türk siyasetinin önemli isimlerinden 23 kişi Türkçülük-Turancılık ile suçlanmışlardır. Sabahattin Ali,  Hüseyin Nihal Atsız’a ırkçılık ile ilgili bir dava açmıştır. Irkçılıkla suçlanan Hüseyin Nihal Atsız 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Bunun üzerine Türkçüler, “Ankara Nümayışı” nı düzenlemişlerdir. Dava nedeniyle Tophane’deki Askerî Cezaevinde tutuklu olan ve Türkçülüğün önemli temsilcileri olan Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkum 3 Mayıs 1945 tarihinde ilk defa Türkçülük Günü kutlamışlardır.

Türkçülük Günü Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Bu kutlamanın ardından artık her yıl 3 Mayıs‘ta Türkçülük Günü kutlanmaktadır. 7 Eylül 1944’te başlayan ve 29 Mart 1945’e kadar süren, Irkçılık-Turancılık Davasında 23 isim Irkçılık-Turancılık ile suçlanması ile gelişen süreçte Türkçülük Günü ortaya çıkmıştır. 65 oturum süren davanın yargılama sonucunda Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal çeşitli cezalara çarptırıldılar.

Hasan Ferit Cansever, Fethi Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Nurullah Barıman, Zeki Özgür Sofuoğlu, Fazıl Hisarcıklı, Hüseyin Nihal Atsız, Hüseyin Namık Orkun, Nejdet Sançar, Saim Bayrak, İsmet Rasin Tümtürk, Cihat Savaş Fer, Muzaffer Eriş, Fehiman Altan, Yusuf Kadıgil, Cebbar Şenel, Zeki Velidi Togan, Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Reha Oğuz Türkkan, Hamza Sadi Özbek, Cemal Oğuz Öcal, Sait Bilgiç olmak üzere toplam 23 sanık yargılanmıştır. 29 Mart 1945 Perşembe günü verilen kararla 13 sanık beraat etmiş, Prof. Dr. Zeki Velidî Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Nurullah Barıman, Cihat Savaşfer, Nejdet Sançar, Dr. Fethi Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal’a 10 yıla kadar uzanan değişik hapis ve sürgün cezaları verilmiş, öteki sanıklar beraat etmiştir. Daha sonra dâvâ Askerî Yargıtay’a taşınmıştır.

Yüksek Mahkeme 1. İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi’nin bu kararını “usul ve esas yönünden” bozmuştur. Tutuklu sanıkların hemen salıverilmesini ve davanın 2. Sıkıyönetim Mahkemesinde görülmesini kararlaştırmıştır. Bu karar, 26 Ekim 1945 günü, yıldırım telgrafı ile İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığına bildirilerek tutukluların hemen salıverilmesi sağlanmıştır. Böylece, kimi Türkçüler için 1 yıl beş buçuk ay süren hapis ve zindan hayatı sona ermiştir.

Zeki Velidi Togan, Alparslan Türkeş, Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal 26 Ekim 1945’e kadar tutuklu kalmıştır. Askerî Yargıtay’ın 87 sayfa tutan kararında, her sanığın durumu ve kendisine yöneltilen suçlamalar ayrı ayrı değerlendirilerek, onların her biri için ayrı aklama kararı verilmesi öngörülüyordu.

TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ İlk Ne Zaman Kutlanmıştır?

Türkçülük Günü, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane’deki Askerî Cezaevinde tutuklu bulunan bir grup Türkçü olan, Türkçülüğün temsilcileri olarak bilinen, Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkum tarafından üzerinde örtü olmayan bir masa etrafında toplantı yapılarak kutlanmıştır. Bu kutlamadan sonra artık her yıl 3 Mayıs‘ ta Türk milliyetçilerinin bir geleneği Türkçülük Günü olarak kutlanmaya devam edilmiştir.

3 Mayıs Türkçülük Günü Sözleri

Türkçülük Günü Sözleri
Türkçülük Günü Sözleri
  • Bölünme kabul etmez, kutsal bir bütün halinde Büyük Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz… (Alparslan Türkeş)
  • Türk Devleti’nin yenilmez, zinde hayat gücü ve Türk Milleti’nin teminatı ve istikbali gençliktir. 3 Mayıs Türkçülük gününüz kutlu olsun.
  • Biz Türk‘üz, Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar bir vicdan ve kültür meselesidir. Biz azalan veya azaltan Türkçü değil, çoğalan ve çoğaltan Türkçüyüz. Ve her vakit bu istikamette çalışacağız.
  • Taş kırılır, tunç erir ama Türklük ebedidir. 3 Mayıs Türkçülük gününüz kutlu olsun.
  • Türkçülük öyle şerefli bir bayraktır ki: Onu vatanın her köşesinde durmadan dalgalandırmak her Türk’ün ilk ve milli vazifesidir.
  • Hepiniz birer Türk Bayrağı‘sınız. Bayrağı lekelemeyin, kirletmeyin yere düşürmeyin.
  • Her Türkçü, bulunduğu yerin görevini inançla yaparsa, Türkçülük ülküsü sağlamlaşır. Türklük güçlenir. 3 Mayıs Türkçülük gününüz kutlu olsun.
  • Emirlere mutlak itaat lâzımdır. Laubali, gevşek, disiplinsiz, metotsuz kimselerle dâvamız yürümez. Her şeyde örnek olmak lâzımdır.
  • Başarı için muntazam plânlı çalışma yapmak lâzımdır. Son nefesimizi verinceye kadar çalışacağız.
  • Cesaret, yüreklilik, atılganlık olmayan hiçbir dâva başarıya ulaşamaz
  • Türklük bedenimiz, İslamiyet ruhumuzdur. Ruhsuz beden ceset olur. 3 Mayıs Türkçülük gününüz kutlu olsun.
  • İnsanlık âleminin en şerefli bir ailesi Türk Milletidir. Dokuz Işık demek, Türk Ülküsü demektir.
  • Türk töresi, Türk ülküsünün ayrılmaz parçasıdır.
  • Ülküsüz insan çamurdan farkı olmayan bir varlıktır.
  • İslâmiyeti ele alıp Türklüğü inkâr etmek ihanettir. Bunun tersi de aynı derecede gaflet ve ihanettir.
  • İnsanlar; yoksulluğa, açlığa, susuzluğa tahammül ederler. Fakat adaletsizliğe, hor görülmeye, aşağılanmaya ASLA müsaade, müsamaha etmezler.
  • Türk Devletinin yenilmez, zinde hayat gücü ve Türk Milletinin teminatı ve istikbali gençliktir.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız