DoFollow NoFollow Link Nedir?
DoFollow NoFollow Link Nedir?
DoFollow NoFollow Link Nedir ve Link Kodu Nasıl Verilir, Nasıl Yapılır? Web masterların çok ilgisini çekecek önemli bir yazı olacaktır bu. Çünkü web site yapanlar ister amatör ister profesyonel olsunlar bu sorunun yanıtını bilmek zorundadırlar. DoFollow NoFollow Link Nedir açıklamasına hemen başlayalım.
Web site sahipleri tanıtım yazısı alırken verilen linklerin nasıl olduğunu bilmek isterler. Dofollow olarak mı yoksa Nofollow olarak mı link çıkışı olduğunu sorarlar. Çünkü iki link çeşidininde Google tarafından ayrı ayrı anlamı bulunmaktadır. Bu anlamları bilerek link çıkışı vermek tabii ki linki veren ve link verilen site için çok önemlidir.
Çünkü Google’ da sitelerin belli değeri, güveni vardır. Güven veren siteleri botlar üst sayfalara çıkararak ziyaretçiler tarafından daha yoğun trafik olmasına sebep olurlar. DoFollow NoFollow Link Nedir? sorusunun yanıtını bilmek ve buna göre link vermek için ikisinin de anlamlarını açıklayacağız. İlk önce DoFollow link nedir onu açıklayalım.
DoFollow Link Nedir? DoFollow Linklerin Yararı ve Zararları Nelerdir?
DoFollow un türkçe anlamını yazalım. Do kelimesinin anlamı yap, Follow ise takip et demektir. Dolayısı ile bu kelime ile biz botlara takip et komutunu vermiş oluyoruz. Peki bu komutu veren siteye zararı yararı nedir ? Ve de DoFollow linki verilen siteye yararı, zararı nedir ? Yani DoFollow Linklerin Yararı ve Zararları Nelerdir?
Dofollow linkli bir site çıkışı veriyor isek, arama motorlarına “o siteyi takip et çünkü ben o siteye güveniyorum” anlamını vermektesiniz. Link verdiğiniz site, arama motorlarında üst sıralara çıkacaktır ve pagerank değeri yükselecektir. Sizin sitenizin pagerank değeri yüksek ise bu link verdiğiniz site için çok önemli olacak ve sizin pagerank değerinizin yüksek olması ile oda arama motorları tarafından değerli bir site durumuna geçecektir.
Eğer sizin sitenizin pagerank değeri düşükse yine de karşıki siteye değer katacaktır fakat pagerank değeri yüksek olan site gibi etkili değil, daha az etkisi olacaktır. Arama motorları tarafından yine de değer kazanacaktır. Yani siz bir siteye DoFollow link verirseniz pagerank değerinizi onunla paylaşmış oluyorsunuz ve sizin siteye gelen botlar DoFollow linkini görünce diğer siteyi takip ederek “pagerank değeri yüksek bir site bu linki vermiş gidip ziyaret edeyim demek ki değerli bir site” olarak algılayacak ve o siteye girerek o sitenin değerini arttıracaktır. Böylelikle o site Google’ da iyi bir site olarak görünecektir.
Kısaca özetini verirsek; DoFollow link vermek, verdiğiniz siteye kefil olmak demektir. Karşıki siteye çok değer katacak demektir.
DoFollow Linklerin Yararı ve Zararları Nelerdir sorusuna bir de şöyle örnekle anlatalım. Bir siteniz var ve bir bilgi paylaştınız. Bu paylaştığınız yazıda o sitenin linkini vermek zorunda kaldınız. Linki Dofollow Link şeklinde vermeseniz bile bunu arama motorları yine dofollow olarak anlıyacaklardır ve o anlayış ile o siteyi ziyaret edeceklerdir.
Siz karşıda ki sitenin linkini DoFollow olarak verdiğinizde karşıdaki site çok yarar kazanacaktır ve o site sizin indexlenmenizden tutunda, Pagerank değerinizi bile paylaşmış olacaksınız. Karşı ki site sizden backlink kazanarak sayenizde değeri artmış olacaktır. Google sıralamasında etkili olacak üst sıraya yükselmesini sağlayacaksınız.
Peki bu durumdan sizin ne yararınız ya da ne zararınız olacaktır? Bu durumda DoFollow Linklerin Yararı ve Zararları Nelerdir? Hemen onuda açıklayalım. Karşı ki site sizden backlink almayı yani DoFollow almayı hak eden bir site ise asla siteniz zarar görrmez aksine Google‘ ın gözünde yarar bile sağlamış olursunuz. Tek sakıncası var. DoFollow link verme durumunu çok sık yaparsanız bu durum size zarar verecektir.
Gerekli durumlarda yapıldığı takdirde yarar bile sağlamış olursunuz. Bir öneride bulunursak, DoFollow linki verdiğiniz bir paylaşımın içinde kendi sitenize de bir backlink verirseniz kendi sitenizi de güçlü bir site ile aynı anda bahsettirek değer kazanmış olursunuz. Kendi sitenizi de güçlü bir site ile aynı anda bahsedilen güçlü bir site gibi gösterme şansı kazanmış olursunuz.
DoFollow Linki Nasıl Verilir? DoFollow Link Kodu Nedir?
Eğer bir DoFollow linki verecekseniz aşağıda ki kodu örnek oluşturması için paylaşalım ve örneğe göre ilgili yerlere kendi adresinizi yazınız. DoFollow Link Kodu şudur
<a target= “_blank” href=”siteadresi.com” rel=”dofollow”>konunun oldugu url adı</a>
NoFollow Link Nedir?
Bu linkler ise DoFollow linklerin tam tersi anlamına gelmektedir. Peki NoFollow Link Nedir? NoFollow nedir? NoFollow linki kullanıyorsanız arama motorlarına şu mesajı vermiş olacaksınız. NoFollow= Takip etme anlamına gelmektedir. Sitemde zorunlu olarak verdiğim bu linkleri gör fakat takip etme ve sitemden o siteye backlink verme, o siteye referans değilim, o siteye güvenmiyorum diyerek arama motorlarına mesajınızı vermiş olacaksınız. Eğer o isteye güvenmiyorsanız en mantıklısı linki verirken NoFollow link olarak verin.
Çünkü sitenizde verdiğiniz linklerin size yararı olduğu gibi zararı da olabilmektedir. NoFollow link verildiğinde kendi sitenizden değer kaybetmezsiniz. Eğer bu kodu kullanmazsanız linkini verdiğiniz siteye referans olacaksınız ve sitenizin değerini paylaşacaksınız.
Her sitede sosyal paylaşım ikonları bulunmaktadır ve bu sitelerinde “Bizi Takip Edin” linkleri bulunmaktadır. Eğer biz bu NoFollow kodunu kullanmazsanız, yüzlece site sosyal paylaşım sitelerine referans olacaktır ve o siteler çok büyük yarar sağlayacaklardır. Bu haksızlığın önlenmesi için, bu kod Google tarafından düşünülerek bu tür zorunlu referansı ortadan kaldırmış, sitelerin haksız olarak değer kazanmasını önlemişlerdir.
Önemli Hatırlatma: Ufak bir önerimiz olacaktır. Eğer ücret karşılığında aldığınız makalenizi bir sitenin paylaşmasını istiyorsanız, footera eklenecek linkin bile mutlaka DoFollow link olarak eklenmesini isteyin. Yoksa o linkin size hiç bir yararı olmayacaktır.
NoFollow Link Kodu Nedir? NoFollow Link Kodu Nasıldır?
NoFollow link kodu şudur. <a href=”siteadı.com” target=”_blank” rel=”nofollow”>site adı</a>
Target Blank Bu kodu neden yazdım. Target Blank kodunu mutlaka kullanmanızı öneririm. Çünkü siteniz de ki ziyaretçi verdiğiniz linke tıklayınca eğer bu Target Blank kodu yoksa, tıklanan sayfa sizin sitenizin üzerinden açılacağı için, ziyaretçiniz sitenizden çıkacaktır. Sizde ziyaretçinizi kaybetmiş olacaksınız. Target Blank kodu tıklanan sitenin yan sekmede açılmasını sağlayan bir koddur. Mutlaka kullanmanızı öneririm.
Ayrıca eğer sitenizde ne kadar DoFollow / NoFollow linki kullandığınızı öğrenmek isterseniz Alexa.com sitesine gidip orada sitenizi sorgulatıp öğrenebilirsiniz.