Dolandırıcıların En Sık Kullandığı Hileler
Sanal dünyanın tehlikelerinden biride, bizim sanal dünyaya verdiğimiz kullanıcı verilerinin ele geçirilmesidir. Bizim kullandığımız, kendimize ait bilgiler, kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmeye çalışılır. Sanal dolandırıcıların uygulamış olduğu taktikleri ve kullandıkları hileleri bilirsek kendimizi bu tehlikeden daha kolay koruruz. Sanal dünyanın dolandırıcılarının, biz kullanıcı bilgilerini elde edebilmeleri için, kullandıkları taktikleri ve dolandırıcı hilelerini yazımızda sizlerle paylaşıcağız.
Kaspersky Lab uzmanları, dolandırıcılar için kullanıcı bilgilerinin çok fazla önem kazandığını, bu yüzden bu bilgilerimizin onlar için değerli olduğunu belirtiyor. E-Maillere gelen, ya da başka bir yolla dolandırılan kullanıcıları medyada sıklıkla duyuyoruz. Dolandırıcı ağına düşmemek için bakın Sanal Dünyanın Dolandırıcıları nasıl taktik uyguluyor ve bizleri yanıltmak için nasıl hileler uyguluyor hemen açıklayalım.
- SOSYAL AĞLARDAN GELEN BİLDİRİMLERE DİKKAT: Sanal dolandırıcılarının en sık kullandıkları yöntemlerdir. Popüler olan bir sosyal ağdan gelen bildirimleri sahte olarak gönderirler. Sahte bildirimleri gönderme yolları genellikle bir arkadaşınızın yağmış olduğu paylaşımlarda, yorum, beğeni, fotoğraf vb. gibi konular ile gelir. Bildirimin ya da mesajın gerçekmi sahtemi olduğu ayırt edilemez. Çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Size gelen bir bildirimde bir bağlantıya tıklamanızı isteyerek sizin sahte bir web sitesine yönlendirip, kullanıcı adı ve şifreniz ile girmenizi isteyebilir. Aman DİKKAT!
- BANKACILIK KİMLİK AVI:Banka bilgilerini ele geçirmeye çalışan sanal dolandırıcılar bunu kullanıcılara yine sahte mesaj, sahte e-mail, sahte ödeme planı göndererek sanki banka göndermiş gibi bir algı yaratarak sizin kullanıcı bilgilerinizi girmenizi isteyebilir. Bu türden sahte mesaj ve bildirimlere şüphe ile yaklaşmanız önerilir. Size gönderilen e-mail ile sahte bankasitelerine yönlendirilerek kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapmanız istenir. Özellikle CVV/CVC kodu girilmeniz istenebilir. Sizde gerçek banka gönderdi diye düşünerek bu tuzağa düşebilirsiniz. Aman DİKKAT!
- Popüler Website Hizmetleri ya da Popüler Satıcı Sitelerinden Gelen Sahte Bildirimler : Yine diğer taktiklerde ki gibi benzer sahte mesajlar, e-mailler, ödeme bildirimleri vb. gibi oyunlarla sizi dolandırmaya kalkabilirler. Bilindik websiteleri adı ile size gelen maillere, bildirim ve mesajlara daha bir dikkatli bakmanızı öneririz.
- E-Posta Hizmetlerinden Gelen Sahte Bildirimler, Mesaj ve E-Mailler: Sizi tuzağa düşürmek için size bir bildirim göndererek sanki e-posta hacminizin kapasitesinin düştüğünü yer kalmadığını ve bunu düzeltmek için bir bağlantıya tıklamanızı isterler. Sahte verilen bağlantıda sizden kullanıcı adı ve şifresi girilmesi istenir. Giriş yaptığınız andan itibaren kullanıcı bilgileriniz karşı tarafa anında geçer. Eğer bu gibi bir işlemden sonra farkına varır ya da şüphelendiğiniz bir durum olursa derhal hesabınızın şifresini değiştirmenizi öneririz.
- “Nijeryalı Prens” Dolandırıcılığı: Bu dolandırıcılık çok eskiden beri uygulanan ve halende uygulamaya devam eden bir sistemdir. Bu oyunda göya ölmüş bir milyonerin avukatı size ulaşır. Sizin ufak bir para yardımı yapmanız istenir. Bunun karşılığında büyük bir servet olduğunu söyler. Bu oyunun dışında bir başka yolda çok ünlü bir tanınmışın zor durumda olduğunu, ya da bankada mahsur kalan parasını çekmek için sizden ufak bir meblağ isteyebilir. Ya da çok mağdur durumda kalmış bir kişiye yardım edilmesi gibi bir çok farklı yöntemlerle karşınıza gelebilir. Aman DİKKAT!