E-Fatura Nedir? Nasıl Kullanılır? E-Faturaya Nasıl Başvurulur
E-Fatura Nedir, Nasıl Kullanılır, E-Faturaya Nasıl Başvurulur? sorusuna yanıt arıyorsanız hemen detaylara geçelim. Teknolojinin günden güne arttığı günümüzde artık bir çok işler, eğitimler ve alışveriş internet üzerinden yani dijital ortam dediğimiz internet ortamından yapılmaktadır. Herhangi bir ürün aldığımız zaman mutlaka faturasını istiyoruz. Fatura bizim için satın aldığımız ürünün tapusudur. Yani herhangi bir olumsuz durum olduğunda faturayı göstererek ürünün bize ait olup olmadığını kolayca kanıtlayabiliriz. Ayrıca faturasız ürün almanında kanunen yasak olduğunu bildiğimiz içinde fatura zorunludur.
Gerçek hayatta fiziksel olarak verilen fatura internet ortamında verildiği zaman e-fatura olarak kayıtlara geçer. Gerçek hayatta nasıl satın aldığımız herhangi bir ürün için fatura zorunlu ise internet ortamındada satın aldığımız ürünlerde fatura şarttır. Peki, internet ortamında satın aldığımız ürünün ya da internet ortamında sattığımız ürünleri nasıl faturalandıracağız. Kanuna uygun olarak internet ortamında nasıl fatura keseceğiz kısaca anlatalım. İlk önce e-fatura nedir? açıklayalım.
E-Fatura Nedir?
E-Fatura, faturaların internet bağlantısı kullanılarak elektronik ortamda düzenlenmesini, paylaşılmasını ve izlenmesini sağlayan elektronik bir sistemdir. Kısaca e-Fatura, bir elektronik fatura türüdür. Baskı araçları olmadan ve kağıt kullanılmadan sunucular aracılığı ile firmadan firmaya iletilen E-Faturalar, kullanılmaya 1 Eylül 2013 yılından beri başlandı.
E-Fatura kağıt fatura gibi değere sahiptir, kanuni olarak aralarında hiç bir farkı yoktur. Aksine E-Faturanın avantajı bile vardır hem kağıt tüketimine son verir, çevreye zarar vermez ve zamandanda kazanılması açısından hız, maliyet olmak üzere avantajlarıda bulunmaktadır. E-Fatura görüntüleyici üzerinden geriye dönük olarak faturalarınızı görüntüleyebilirsiniz.
E-Fatura Maliye’nin sunucuları üzerinden alıcı ve satıcıya iletilir. İtiraz süreleri, iptal ya da iadesi kağıt faturaya göre farklılık gösterir. Elektronik faturanın iki türü vardı: Biri e-fatura diğeride e-arşiv denilen türüdür.
E fatura ne zaman geçildi?
Elektronik faturaya geçiş ilk olarak 5 Mart 2010 tarihinde 397 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gerçekleşmiştir. Veri formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-Fatura, ülkemizde 397 sıra nolu VUK tebliği ile hayata geçirilerek, 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamaya girmiştir. VUK gereği e-Fatura’da, bir faturanın içinde yer alması gereken tüm bilgiler bulunurken, alıcı ile satıcı arasındaki karşılıklı fatura iletimi elektronik ortamda gerçekleşmektedir.
Tüm elektronik fatura işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura tarafından yönetilmektedir.
E-Faturaya kimler geçebilir, Kimler Kullanır? E-Fatura başvurusu nasıl yapılır?
Ticaretle uğraşan herkes için e-faturaa uygundur. Herhangi bir ciro ya da fatura miktar sınırlaması olmaksızın isteyen firma dilediği zaman E-Faturaya geçebilir. Sadece Anonim Şirket, Limited Şirket ve Gerçek/Şahıs Şirketi statüsünde bulunan mükellefler elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir. Şahıs şirketleri e–fatura kullanabilir, bunun için önlerinde herhangi bir engel yoktur.
E-Faturaya kimler geçebilir? Ticari firma olarak anonim şirket, limited şirket, gerçek/şahıs şirketi statüsünde bulunan ve e–fatura kullanmak isteyen herkes elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir.
E-Ticaret yapan, kargo ile fatura gönderen, yeni iş kurup fatura ve kâğıt masrafından tasarruf etmek isteyen, arşivleme, operasyonel iş gücünü azaltmak isteyen ve profesyonellik kazanmak isteyen işletmeler sağladığı avantajlardan dolayı E-Faturayı tercih eden tüm firmalar, E-Faturaya geçiş yapabilir.
E-Faturaya Nasıl Başvurulur?
E-Fatura sistemine geçmek isteyenler ya da bu konuda bilgi almak isteyenler E-Faturaya Nasıl Başvurulur? hakkında arama yaparak, nedir ne değildir öğrenmek istemektedirler. E-Faturaya geçmek ve başvuruda bulunmak için aşağıda vereceğimiz Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sayfası adresinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Zaten, Gelir İdaresi Başkanlığı sitesindeki yönlendirilmeleri uygulayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. E-Faturaya Nasıl Başvurulur? diye merak edenler için hemen belirtmeliyiz ki oldukça kolay ve hızlı bir şekilde başvurunuzu gerçekleştirip sizde e-faturaya geçebilirsiniz.
E-Faturaya başvurmak için ve uygulamadan yararlanmak için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sayfasından başvurunuzu yapabilirsiniz.
E-Fatura Nasıl Kullanılır?
E-Faturayı kullanmak için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı’na kayıt yaptırılması gerekir. Daha sonra şirketinizin Mali Mühür Sertifikasına sahip olabilmesi için başvuru yapmanız gerekir. Bu mühür Gelir İdaresi Başkanlığının düzenlemiş olduğu bir elektronik mühürdür. İkinci adım olarak ise gerekli pi işlemleri Kamu Sertifikasyon Merkezinden yapılmalıdır. Üçüncü aşamada da Gelir İdaresi Başkanlığı’na e-fatura canlı ortam başvuru formu doldurularak başvuru yapılmalıdır. Başvuru kabul edildikten sonra ise E-fatura aktivasyonu geçekleştirilerek e-fatura sisteminiz işleme açılmış olur.