Editör Nedir? Nasıl Editör Olunur?

Editör olmak isteyen arkadaşlar için ilk önce gerçek anlamda Editör Nedir? onu bilmemizde yarar var. Günümüz internet çağı. Hele ki tüm dünyayı zor duruma sokan virüs nedeni ile herkes evde. Çalışma hayatında çoğu işyerleri kapanma noktasına geldi. Sokağa çıkma kısıtlamaları, maske takma, hastalık kapmamak için fazla dışarıda kalmama gibi nedenler yüzünden, insanlar çalışamıyor, bu yüzden çok kişi geçim sıkıntısı çekiyor. Durum böyle olunca insanlar evden iş yapmanın yollarını arar hale geliyor. Amacı alternatif geçim yolları aramak, bulmak ve para kazanmak.

İnternet ise çok büyük bir havuz ve uçsuz bucaksız. Alışveriş başta olmak üzere, her türlü ihtiyacımızı internetten karşılar olduk. Pandemi süreci içinde okulların kapalı olması ile eğitim bile belli süre internet üzerinden devam ediyor. Kişilerin internete yüklenmesi sonucu, bir çok web siteleri, blog siteleri açılmaya başladı. İnternette para kazanma çoğalmaya başladı. Çoğu iş yerleri artık evden bilgisayar başındaki elemanları aracılığı ile işlerini yürütmeye başladı. Geçim sıkıntısını gidermek için internetten para kazanmakta çok kolay değil. Aslında para kazanmak kolay değil. Para kazanmak için emek, güç gerekiyor. İnternettende para kazanmak ve editör olmak için çok emek gerektiriyor.

Teknolojiye düşkün ve bilgisayar kullanmasını bilen insanlar için internetten para kazanmak, bilmeyenlere göre daha kolay. Websitelerine banner hazırlamak, içerik üretmek, görsel bulmak, editörlük gibi bir çok iş alanları çıkmaya başladı. Bu dallarda iş yapabilmek için dediğimiz gibi yine bilgi, emek ve araştırma, son teknolojiyi takip etmek gerekir. Örnek verecek olursak web sitesine banner hazırlanacak. Ya da haber manşeti yapılacak. Haber manşeti toplu olarak alınan ve gerektiğinde kullanılan bir şey olmadığından yine bilgiye iş düşüyor. Program bilmek, banner hazırlamak, haber manşeti yapmak için iyi derecede Photoshop bilmek vs. gerekiyor. Konuyu çok fazla dağıtmamak adına şunu söylemek isterim ki elimizin altında internet var bu internet bize gelir kaynağıdır fakat kolay para kazanılan rahat bir havuzda değildir.

Gerçek hayatta nasıl emek veriyorsak internettende para kazanmak için çok emek vermek, çok çalışmak, sürekli öğrenmek teknolojinin alt yapısından tutunda, görsellik, tasarım olarakda becerikli olmak gerekiyor. Böyle yazınca gözünüz korkmamalı. İnanın öğrenme aşkı ile yanıp tutuşan biri iseniz ve teknolojiye ilginiz çok fazla ise çok iyi bir editör olabilir, ek gelir sağlayabilirsiniz.

İnternette İş Bulmak, İş Yapmak

İnternette iş bulmak hem riskli hem oldukça zor. Bilinen güvenilir web sitelerini bu kategoriye asla almıyorum. Fakat güvenilen, çok bilinen web sitelerine girmek orada editörlük, içerik planlayıcısı, canlı destek elemanı vs. olabilmek de oldukça zor. Kişinin iyi eğitim almış olmasını ve konusunda oldukça başarılı olmasını istiyorlar. Bunda da çok haklılar. Size ücret vermek için kazanacaklar ki size ödemenizi yapabilsinler. Eğer bir web sitesinde editörlük yapmak istiyorsanız aşağıda vereceğimiz koşulların sizde olması gerekir ya da o koşulların sizde olması için çok ama çok çalışmanız gerekiyor.

Editör Nedir?

Editör Nedir? derken hemen onu açıklayayıp, Editör Nasıl Olunur? konumuza geçelim. Editör bir hikayeyi, yazıyı, haberi, düzenleyerek, planlayan kişidir. Yazdığı yazıyı, web sitelerinde, kitap, dergi, gazete gibi son kontrollerini yaparak yayına hazırlayan kişidir. Editörlük oldukça zor olan bir iştir. Birikim, kültür gerektirir Kelimeleri düzgün yerleştirmek gerekir. Herhangi bir materyali yayına vermeden önce, kontrolleri yapan, imla kurallarına bakan, yayıncı politikasına uygun olup olmadığını kontrol eden, internet algoritmalarına dikkat eden, görsellerinden tutunda çok yönlü olarak her aşamayı düzenleyen kişidir. Her şeyi ile ilgilenen çok çalışan, şirketin ya da yayınevinin ana damarıdır. Tüm içerikler editörlerin incelemeleri sonucu onaylandıktan sonra yayına alınır.

Editörler içeriklerde ki hataları düzenler, kalitesiz yazılara izin vermez, onaylamazlar. Mantıksal hata olan düzensizliklerini, şekil bozukluklarını düzenler.

Editör, yazılmış konunun çok iyi anlaşılır olabilmesi için yalın, sade olmasına dikkat eder. Yazı içerisinde ki sorunları tespit edip düzenleyerek yayına verir. Okuyucu ile yazar arasında ki köprüdür. Yazarın ne anlatmak istediğini, okuyucuya yalın ve anlaşılır şekilde sunmaktır amacı. Bu yüzden zordur editörlük. Çok kitap okumak ve dediğimiz gibi bilgili olmak gerekiyor.

Nasıl Editör Olunur?

Nasıl Editör Olunur
Nasıl Editör Olunur

Aslında iyi bir editör olmak için uzun yıllar geçmesi bol tecrübe olması gerekiyor. Bilgi birikimi olmayan biri ben editör olacağım derse daha ilk başta başarısız olacaktır. İyi bir editör olmak için iyi bir okul eğitiminden sonra ikinci sırada tecrübeli bir editörün yanında çırak olarak başlamak artı puan getirir.Ya da günümüzde editörlük kursları bulunmakta. Bu kurslara giderek iyi bir editör olmak için ilk adımı atabilir.

Editörlük eğitimi veren bir üniversite olmadığı için kişi kendi kendini geliştirmeli, okuldan aldığı bilgi birilkimini, donanımını, iyi bir editör olmak için harcamalı, emek vermelidir. İyi bir bilgi birikimi ve kültür şarttır. Editörlük kurallarını yerine getirmek iyi editör olmanın yollarından biridir.

Editör, karar vericidir. Bir eseri okuyucuya sunmak için görsellerin yerleşim alanından tutunda kağıdın kalitesine kadar ilgilenen, ortaya kaliteli bir sunum verebilmek için çok yorulan, çok emek veren kişidir.

İyi Bir Editör Olmak İçin Neler Gereklidir?

Editörler gerçekleri, yazımı, dilbilgisini ve noktalama işaretlerini kontrol ederek, düzenlemeli ona göre yayınlamalıdır. Herşeyin başı eğitim diye boşuna dememişler. İyi bir editör olmak iyi bir eğitimden geçer. Bazı yayınevi vb. gibi yerlerde editör olmak için üniversitelerin Fen Edebiyat veya Sosyal bilimler bölümlerinin birinden mezun olma şartı aranmaktadır, Okumak editörlük eğitimi için önemli olsada sadece okul yetmez. Çok okumak, araştırmak sürekli öğrenme isteğinde olmak iyi bir editörlük için sağlam basamaktır.

İyi bir editör olmak için bazı maddeleri sıralayalım.

  • Mutlaka iyi bir eğitim almalısınız. Hangi bölüm olursa olsun ama mutlaka bir üniversite bitirmelisiniz.
  • Editörlük adı altında üniversite bölümleri bulunmadığından bu eksikliği editörlük kurslarına giderek ortadan kaldırın.
  • Eğer türkçe dilinde editörlük yapacaksanız türkçe diliniz mükemmel olmalı yazım kurallarını bilmelisiniz. Yabancı dilde editörlük yapmak istiyorsanız yabancı dilinizi ana diliniz gibi bilmek zorundasınız.
  • Kendinizi sürekli geliştirin.
  • En güncel yayınları takip edin,
  • Teknolojiyi mutlaka ama mutlaka takip edin.
  • Bol bol kitap okuyun, bilginizi arttırın.
  • Hangi konuda editörlük yapacaksanız o konuyu çok iyi öğrenmeye çalışın,
  • Araştırıcı ve geliştirici ruhunuzu hep dik tutun.
  • Yayın politikalarını yakından takip edin. Yazıların yayınlara uygun olup olmadığını yayın politikalarına bakarak düzenleyeceksiniz çünkü.
  • Hep özgün yazılar olmasına mutlaka dikkat edin. Yazı içeriğinin daha önce başka yerde yayınlanmış bir yazının kopya içeriği midir, değil midir kontrol edip, özgün yazı olduğuna karar vermeniz ona göre onaylamanız gerekecektir.

İnternette Sanal Dünyada Websitelere Editör Olmak

İnternet dünyasında Editör olmak için ise mutlaka yukarıda yazdığımız bölümden mezun olmak şart değildir. Kişide araştırma ruhu varsa, öğrenme, okuma isteği çoksa, okuduğu okulun bölümü hiç önemli değil. Editörlük sürekli kendini geliştiren kişilerin mesleğidir. Güzel bir türkçeye hakim olmak türkçeyi iyi bilmek ilk kuraldır.

Kişi kendini sadece okul ile sınırlamamalı her anında, her dakikasında güzel yazı yazma, düzgün türkçe, imla kuralları gibi detayları öğrenmek zorundadır. Asla yanlış yazmamalı, sözcüklerin yerleri gelişigüzel (üstünkörü, baştan savma) değiştirmemelidir. Türk Dil Kurumu (TDK)’ın yazım kılavuzuna uygun yazmalıdır. Örneğin, bitişik sözcüklere dikkat etmeli bitişik olan bir sözcüğü ayrı yazmamalıdır. Örnek verecek olursak gelişigüzel sözcüğünü ele alalım. Gelişigüzel Nasıl yazılır? Bitişik mi? Ayrık mı yazılır? Hemen nasıl yazılır kısmına geçelim.

gelişi güzel (Yanlış kullanım)
gelişigüzel (Doğru kullanım)

Editör, yazının yazım kurallarına dikkat edilerek yazılıp yazılmadığını kontrol ederek, nesne, özne, yüklem yerli yerinde kullanılmış mı incelemek, bilmek zorundadır.

Bu yüzden diyoruz editörlük çok zor bir meslek. Üstelik bu kadar emeğe hemen çok büyük büyük paralarda kazanılmıyor. İyi bir para kazanmak için dediğimiz gibi yıllar geçmesi gerekir. Yılların içinde yapılanlar, yaşananlar, hatalar, başarılar tecrübe olacaktır. Tecrübeli, bilgili olan kişinin de başarısız olması olanaksızdır.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız