Filyasyon Nedir, Filyasyon Yöntemi, Filyasyon Ekibi
2020 yılında dünyayı saran ölümcül virüsün ardından Sağlık Bakanının yapmış olduğu açıklamada çok kişi Filyasyon nedir, Filyasyon ne anlama gelir? Filyasyon Ekibi nasıl çalışır? gibi soruların yanıtlarını aramaya başladı. Bizde bunun yanıtını verebilmek için en yetkili kişisinin yani Sağlık Bakanının vermiş olduğu bilgileri sizlere sunacağız. Sağlık Bakanlığının Filyasyon Yöntemi açıklamasının ardından kafalarımızdaki soruları ve kafa karışıklığını gidermek için hemen Filyasyon Nedir? adlı yazımıza başlayalım.
Filyasyon nedir, Filyasyon ne anlama geliyor? Filyasyon kelimesi nedir?
Filyasyon, dünyada meydana gelen ölümcül virüs salgınlarında ortaya çıkan, detaylı ve geniş araştırmanın adıdır. Filyasyon kelimesi nedir sorusuna ayrıntılı yanıt olarak şöyle açıklama yapabiliriz. Filyasyon, bulaşıcı olan salgın hastalıkla ilgili, nerden kaynaklandığını araştırmaya yönelik olan araştırmaya denir ve Filyasyon yöntemleri farklıdır. Dünyayı saran salgın hastalıkların nerden ve hangi sebepten ötürü yayıldığını bulmak için yapılan çalışmalara Filyasyon denir.
Filyasyon Yöntemi Nedir?
Her tespit edilen salgın hastalıklarda yürütülen Filyasyon çalışması ve ya Filyasyon Yöntemi nasıl yürütülür?
Filyasyon Yöntemi Nasıl Yürütülür?
Dünyayı saran virüs ya da salgınların nereden kaynaklandığı çalışmalarını araştıran Filyasyon Yöntemi Nasıl Yürütülür hemen açıklayalım. Filyasyon Yönteminde, hastanın temas halindeki kişiler izlenir. Takip altına alınıp, sağlık taramaları yapılır. Tanı olanlar yani virüs taramasında pozitif çıkan kişiler izole edilir ve tedavilerine başlanır.
Filyasyon Uygulaması sıkı disiplin ve 2 gün içinde çok hızlı yapılır. Hastalığın bulaşma ihtimali yüksek olan kişileri bularak bunların taramaları yapılıp, hasta olanlar tedaviye alndığı zaman salgın hastalıkların önüne çıkılır. Virüs bulunan her vakada Filyasyon Uygulaması yapılıp, salgının ilerlemesi önlenir.
Dünyayı saran salgın hastalıklarında ya da virüs salgınında her insana test yapılıyor. Amaç virüs taşıyan insanı bulup eğer pozitif ise yani virüs tespit edildi ise, Filyasyon Uygulamasına gidilip kişiler izole edilerek salgınların artmasını önler.
Filyasyon Ekibi Kaç Kişiden Oluşur? Filyasyon Ekibi Ne Yapar?
Türkiye genelinde 4 bin 600 Filyasyon Ekibi bulunmaktadır. Filyasyon Uygulamasını yapan, Filyasyon Yöntemi ile kişileri tarayan ekibe ise Filyasyon Ekibi denir.
Filyasyon Ekibi 1 doktor, 1 sağlık memuru, 1 yardımcı personel olmak üzere ortalama 3 kişiden oluşmaktadır. Filyasyon Ekibi, her salgın döneminde harekete geçerek virüs bulaşan kişileri ve çevresini taramakla görevlendirilir.
Filyasyon Ekibi Nedir, Nasıl Çalışır?
Filyasyon süreci şu şekilde işlemektedir.
Virüs tespit edilen kişide Filyasyon süreci aşağıdaki gibi işlenmektedir.
- Virüs tespit edilen kişilerin son 3 gün içinde kimlerle temas edildiği araştırılır.
- Hastanın detaylı hikayesi alınır. Kimlerle ne zaman nerede görüşmüş, aile ortamı, aile bireyleri, yakınları ve işyeri arkadaşları ile sosyal ilişkilerinde temas halindeki kişilerin bilgileri toplanır.
- Bir vaka tespit edildiğinde aile fertleri ve iş arkadaşları yani temas ettiği kişiler otomatik olarak Filyasyon Ekibinin sistemine düşer.
- Filyasyon Ekipleri direk olarak bu kişilerin adreslerine ulaşırlar. Sağlık taramalarını gerçekleştirip, virüs tespit edilen kişileri karantinaya alır.
- Filyasyon Ekibi, her virüs tespiti belirlenen vakanın adreslerine giderek hızlıca son 3 gündeki temas ettiği kişilerin hikayesi alınır alınmaz harekete geçer ve 48-49 saat içerisinde 2 gün 2 gece zarfında, tüm temas edilen kişiler ve vakaları hızlıca sıkı bir şekilde sağlık taramasına alır.