FTP Nedir? Dosya aktarım iletişim kuralı (File Transfer Protocol)
FTP nedir ? diye sorulduğunda önce açılımını belirtmemiz gerekir. FTP “Dosya Aktarım Protokolü“ anlamına gelir ve bilgisayarların dosyaları internet üzerinden bir sistemden diğerine aktaran bir sistemdir. Bir dosyayı FTP kullanarak başka bir TCP/IP ağı üzerindeki kullanıcıya yollamak için o ağdaki bilgisayarda geçerli bir kullanıcı ismi ve şifresi kullanılarak dosya aktarımını gerçekleştiren sistemdir.
İşletmeler, bilgisayarlar arasında dosya göndermek için FTP kullanırken, web siteleri, web sitelerinin sunucularından dosya yüklemek ve indirmek için FTP kullanır. FTP Nedir? diyelim ve açıklamaya devam edelim.
FTP Nedir? Dosya Aktarım Protokolü (FTP) nedir?
FTP Nasıl Çalışır?
FTP, birbirleriyle iletişim kurmaya çalışan bilgisayarları birbirine bağlayan iki bağlantı açarak çalışır. İki istemci arasında gönderilen komutlar ve yanıtlar için bir bağlantı belirlenir ve diğer kanal veri aktarımını gerçekleştirir. FTP iletimi sırasında, iletişim kuran bilgisayarlar, sunucular veya proxy sunucular tarafından kullanılan dört komut vardır. Bunlar “gönder”, “al”, “dizini değiştir” ve “aktarım”.
FTP, dosyaları aktarırken üç farklı mod kullanır: Blok, akış ve sıkıştırılmış.
- Akış modu: FTP‘nin aralarında herhangi bir sınır olmaksızın bir veri dizisindeki bilgileri yönetmesini sağlar.
- Blok modu: Verileri bloklara ayırır ve sıkıştırma modunda FTP, verileri sıkıştırmak için Lempel-Ziv adlı bir algoritma kullanır.
FTP Ne İşe Yarar?
FTP, daha büyük miktarda veri gönderme işlemini kısa zamanda gerçekleştiren bir sistem olduğu için oldukça işe yaramaktadır. FTP aracılığı ile büyük dosya boyutu aktarımları için zamandan kazanılan, çok kısa zamanda dosyaları ilgili sunucuya veya bir yere aktarımının hızla gerçekleştirilmesinde işe yarar. FTP ile bir kerede yüzlerce gigabayt gönderebilir ve yine de sorunsuz bir aktarım elde edebilirsiniz. FTP Ne İşe Yarar?
#FTPnedir #FTPyenasılbağlanılır?