Grip Nedir? Grip Nasıl Bulaşır?

Grip Nedir? Grip Nasıl Bulaşır? Grip Olmamak İçin Ne Yapmak Gerekir?

İlk önce Grip Nedir onu bilmemiz gerekiyor. Grip insandan insana geçebilen, solunum yolu ile alınan hastalıktır. Grip Nasıl Bulaşır? Grip olan kimsenin öksürmesi, hapşırması, el ile bir yerlere ya da bir insana teması ile geçer. Grip Nedir? Grip Nasıl Bulaşır? Grip Olmamak İçin Ne Yapmak Gerekir.? Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip Nasıl Bulaşır? Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip Nasıl Bulaşır? Grip olan kişi öksürdüğü zaman havada bir takım virüs parçacıkları asılı kalır. Grip mikrobu 6-12 saat yumuşak alanlarda yaşayabilir. Yastık yatak, yorgan gibi. Sert yerlerde ise grip mikrobu yaklaşık 24-48 saat yaşayabilir ve temas eden kişilere bulaştırma olasılığı çok yüksektir. Grip hastalığı genelde 1 hafta sürer. Bu 1 hafta süresi içinde başka kişilere grip mikrobunu bulaştırabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yaptığı araştırmalar üzerinde yaşı 65′ den yukarıda olanlar için gribin daha ağır geçtiğini söylemektedir. Çocuklar  ve 65 yaşından büyüklerin daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Grip Belirtileri Nelerdir?

grip nedir grip nasil bulasir

Grip soğuk algınlığı hastalığı ile benzer belirtileri görülür fakat soğuk algınlığından gribi ayırt eden ve soğuk algınlığında olmayan belirtiler vardır.

Soğuk algınlığında görülmeyen fakat grip hastalığında görülen belirtiler şunlardır.

  • Yüksek ateş ile ilk önce kendini belirtir.
  • Vücudun kaslarında ve eklem yerlerinde ağrılar.
  • Terleme ve titreme.
  • Mide bulantısı, kusma ve ishal.
  • Yorgunluk, haksizlik durumları.

Bu belirtiler yaklaşık 1 hafta sürer. Gribin vücudumuzda zaten kalış süresi 1 haftadır. 1 hafta sonra belirtiler azalır fakat halsizlik devam edebilir. Grip için çok bilinen bir sözümüz vardır. “Grip ilaçla 1 hafta, ilaçsız 7 günde geçer” sözünü unutmadan grip olmamak için önlem alalım.

Grip Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Grip olan kişi mümkünse dinlenmeli, kendini sıcak tutmalıdır. Bol sıvı alarak terleme yolu ile vücuttan atılan sıvı kaybına engel olunmalıdır.  Mümkünse doğal antibiyotik olan sarımsak ya da soğanı bol bol yenilmelidir. Anneannelerimizin yaptığı grip çaylarıda yapılmalı, nane limon kaynatmalı, limonlu çay içilmeli, ya da sıkılmış ve vitamini kaçmadan hemen içilmesi gereken limon suyu yapılmalıdır.

Grip Olmamak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kışı hasta olmadan geçirmek için bazı önlemler almak zorundasınız. Grip Olmamak İçinalacağınız önlemler kışı rahat geçirmenize yardımcı olacaktır.  Bu önlemler kısaca şöyledir.

  1. Doğru beslenin. Yani sabah güzel bir kahvaltı ile güne başlayın. Yumurta, peynir, zeytin ve yanında tercih ettiğiniz bazı kahvaltılık yiyeceklerle güne başlayın.
  2. Bol sebze, meyve yiyerek vücudunuzun doğal vitamin almasını sağlayın.
  3. Ertesi gün dışarı çıkmayacaksanız akşam yemeklerinde mümkünse bol soğan ya da sarımsak tüketin. Dişlerinizi fırçalayarak yatarsanız sarımsak kokusunu ertesi güne yoğun taşımazsınız.
  4. Yoğurt yiyin. Yoğurtta olan bol kalsiyum ile size güç verir. Kalsiyum kemiklerin güçlenmesi için gerekli vitamindir. Bol yoğurt yiyerek sizin yorgun olmamanızı sağlar. Kabızlık ve vajinal akıntıları ebfeksiyonları önler. Yoğurt ayrıca yüksek tansiyon riskini aza indirir.
  5. Yiyecekleri mutlaka mevsimine göre tüketmeye çalışın. Doğal üretilmiş gıdaları tercih edin.
  6. Bol su için.
  7. Dişleriniz sık sık fırçalayın. Ağzınızda mikrop oluşumuna engel olacaktır.
  8. Bol meyve, mandalina, portakal, Kivi, Greyfurt, vb. meyvelerden tüketin.
  9. Ilık banyo yapmalı, kışın çok uzun sürede banyoda kalmamalı. Üşütmemeye çalışılmalı.
Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız