Hemen Çıkma Oranı Nedir?

HEMEN ÇIKMA ORANI ( Bounce Rate) NEDİR?

Web sitesine giren ziyaretçiler ilgi odaklarının olduğu kısımlarda daha fazla vakit geçirler. Böylece sitede durma süreleri de daha uzar. Web site sahipleri gelen ziyaretçilerin sitede daha uzun kalmasını isterler. Bu yüzden hemen çıkma oranını düşürmek gerekiyor. Peki hemen çıkma oranı nasıl düşer?

Ziyaretçilerin siteye girdiğinde neler yaptığı, etkinlikleri, tıklamalar, davranışları analytics denilen sistem ile izlenir. Hemen çıkma oranı denilen ve İngilizcesi Bounce Rate olan bu terim sitenize gelen ziyaretçilerin sitede kalma sürelerini ölçer. Ziyaretçilerin siteye girdiğinde neler yaptığı, etkinlikleri, tıklamalar, davranışları analytics denilen sistem ile izlenir. Siteye giren Ziyaretçilerin, ilgilendiği  konuyu okuduktan sonra sitenizden başka bir sayfaya gitmiyorsa veya sitenizden hemen ayrılıyorsa sistem bunu algılayacak ve bazı hesaplamalar yaparak çıkan sonucla, sitenizden hemen çıkma oranı olarak belirleyecektir. Ziyaretçi davranışını ölçen bu sisteme ingilizce karşılığı olan Bounce Rate denir.

Hemen çıkma oranını Google Analytics ile kolayca öğrenebilirsiniz.

HEMEN ÇIKMA ORANI NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Hemen Çıkma Oranını Nasıl Azaltabilirsiniz?

hemen cikma oranini nasil dusururuz teknogundemi

HEMEN ÇIKMA ORANINI DÜŞÜRME

Hemen çıkma oranını nasıl düşürebiliriz? Hemen çıkma oranını nasıl azaltabiliriz? Bunları maddeler halinde kısaca anlatalım.

1. SİTE HIZINIZI YÜKSELTİN.

Web siteniz yavaş açılıyorsa sitenize gelen ziyaretçiniz için olumsuz bir puandır. Ziyaretçiler yavaş, geç açılan sitelerden sıkılırlar ve hemen çıkarlar. Bu yüzden sitenizi hızlandırma çalışmaları yapmanız gerekmektedir. Sitenizin hız derecesini ölçen bir çok siteler vardır. Oralarda sitenizi test ederek sitenizin ne kadar hızda açıldığını görebilir,  hatta önlem alabilirsiniz.

2. SİTENİZDE SIKICI VE UZUN MAKALELERE YER VERMEYİN.

Web sitenizde ki yazılarınız, makaleleriniz çok uzun olmamalıdır. Ziyaretçiyi uzun bir yazı okumak zorunda bırakmayın. Uzun yazıları okumaktan sıkılacağı için hemen çıkacaktır. Eğer uzun bir makale yazmak zorunda iseniz onu mutlaka paragraflara bölün.  Uzun ve gereksiz yazıların yerini kısa ve öz bilgiler almalıdır.

3. KALİTELİ İÇERİKLER OLMALIDIR.

Web sitenizde ki yazılarınız, makaleleriniz mutlaka kaliteli içerikli olmalıdır. Çok fazla gereksiz içerikler de ziyaretçi aradığını bulamayacağı için hemen sitenizden çıkacaktır. Yararlı ve insanların ilgisini çeken içerikler her zaman daha dikkat çekicidir.

4. YAZDIĞINIZ YAZILARA BENZEYEN BİR BAŞKA YAZINIZI ZİYARETÇİNİZE YAZI SONUNDA BİLDİRİN.

Web sitenizde yazdığınız yazı makalelerinizin en sonuna okuduğu yazıya benzer bir ifade bir link ya da bir resim koyarsanız ziyaretçiniz yazınızı okuduktan sonra diğer yazınızı da okumak için tıklayacaktır. Ziyaretçiniz okuduğu yazının hemen benzerini gördüğünde onu da tıklayacak ve böylelikle ziyaretçiniz sitenizden hemen çıkmayarak diğer yazınızın olduğu sayfaya geçecektir.

5. BENZER YAZILARINIZDA SİTE İÇİNE VERDİĞİNİZ LİNKLER YAN SEKMEDE AÇILMALIDIR.

Sitenizde diğer bir sayfaya ya da bir başka siteye ziyaretçinizi yönlendirmek istiyorsanız verdiğin link mutlaka yan sekmede açılır olmasına dikkat ediniz. Böylelikle ziyaretçiniz o linki tıkladığında sitenizde kalmaya devam edecek ama verilen diğer siteye de yan sekmede girecektir.

6. YAZILARINIZ DA RENKLERE ÖNEM VERİN. VURGULAR YAPIN.

Yazdığınız yazılarınız da önemli kısımları vurgulayın ve renklendirin. Bu ziyaretçinizin daha çok ilgisini çekecektir ve yazıya odaklanmasını sağlayacaktır.  Şu an olduğu gibi önemli bilgileri rekli ve kalın yazın. Hatta yazınızın bazı yerlerinde italik kullanırsanız ziyaretçiniz yazı aralarında gördüğü bu değişikliği farkedecek ve monoton aynı yazı karekterlerini okumak yerine yazınızda ki renklendirme ile makaleye daha odaklanmasını sağlayacaktır.

7. YAZI PARAGRAFLARI ASLA UZUN OLMAMALIDIR.

Yazdığınız yazılarınız da kullandığınız paragraflar  da en fazla 3-4 cümle olmasına dikkat edin. çok uzun cümleli paragrafları okumak ziyaretçiyi yine sıkacaktır.

8. POP-UP KULLANMAMAYA ÇALIŞIN.

Web sitenizde pop-up kullanacaksanız bunu direk olarak yapmayınız. Yani yazınızı okumak için sitenize giren bir ziyaretçi birden karşısına pop-up olarak açılan bir pencere ile karşılaşırsa bu hem onu sinirlendirecek hem de yazınızı okumadan hemen çıkma isteği olacak. Çünkü ziyaretçi aradığı yazıyı bulup hemen okumak istiyor. Karşısına çıkan bu engele sinirlenecektir hemen sitenizden çıkacaktır.

9. SİTENİZİN MOBİL UYUMLU OLMASINA ÖZEN GÖSTERİN.

Cep telefonları ile internette çok sık gezildiği için sitenizin cep telefonlarına uygun yani mobil olmasına özen gösterin. Mobil uyumlu bir web sitesi, mobilden giren ziyaretçilerinizin sitenizde rahat dolaşmasını sağlayacaktır.

10. YERİNDE VE DÜZGÜN YERLEŞTİRİLMİŞ REKLAMLARA ÖNEM VERİN.

Sitenide ki reklamlara dikkat edin. Ziyaretçinin istediği bilgiyi içeriği okumasını engelleyecek reklamları kullanmayın. Reklamları sayfa içinde yazınızdan daha uzak yerlerde kullandığınıza emin olun. Reklam yerleri paragraf arasınların da 1 ya da 2 tane olmalıdır.

HEMEN ÇIKMA ORANI YÜZDE KAÇ OLMALI?

Aslında hemen çıkma oranı sitede ki içeriklere göre değişen bir durumdur. Örneğin bir blog sitesinin hemen çıkma oranı, bir e-ticaret sitesi ile aynı değildir.  Hemen çıkma oranı sitenin içeriklerine göre değişir ve farklı içeriklere sahip olan sitelerle aynı seviyede hesaplanması düşünülemez. Hemen çıkma oranı kaç olmalıdır?

Hemen çıkma oranı yüzdelerine göre sırasıyla:

  • Blog sitelerinde hemen çıkma oranı % 70-90 arasında olmalıdır.
  • Kurumsal Siteler de % 30 – 50 arasında olmalıdır.
  • E- Ticaret Siteleri de % 20 – 40 arasında olmalıdır.
  • Haber / İçerik Siteleri de % 40 – 60 arasında olmalıdır.
  • Hizmet Sektörü Siteleri de % 40 – 60 arasında olmalıdır.

Bu oranlar dünya genelinde ki sitelerde kullanılan oranlardır. Sizde sitenizin hemen çıkma oranına bakarak sitenizin nasıl durumda olduğunu anlayabilirsiniz.

Bu yararlı yazımızdan sonra daha önce yazdığımız

Web Sitesine Ziyaretçi Çekmek! Web sitesine ziyaretçi çekmenin yolları nelerdir?

adlı yazımızı da okumanız tavsiye ederim. Siteye ziyaretçi çekmenin yollarını maddeler halinde belirttim ve uygulamanızı isterim.
Ayrıca

Seo Uyumlu Makale Yazmak

adlı yazımızı da okumanızı isterim Çünkü ziyaretçileri sitede uzun tutmanın en önemli yolu seo uyumlu makale yazmaktan geçer.

Benzer Haberler
1 Yorum
  1. Buşra avatarı
    Buşra diyor ki;

    Merhaba. Bu yazıyı okuduktan sonra hemen çıkma oranına hergün bakar oldum. Teşekkürler admin.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız