Niyet Etmeden Oruç Tutulur mu? Niyet Ne Zaman Edilir?
Müslümanlar için çok önemli olan aylardan olan Ramazan-ı Şerif geldi. Oruçlar tutulacak, ibadetler yapılacak. Peki niyet etmeden oruç tutulur mu? ya da niyet ne zaman edilir? Müslümanlar için ibadet yollarından biridir oruç tutmak. Ergenliğe girenler, yetişkin ve aklı selim her müslüman oruç tutmakla yükümlüdür. Allah’a kulluk görevlerini yerine getirmenin bir başka yoludur oruç tutmak.
Oruç tutmak hem ibadetimiz için hemde sağlık için önemlidir. Oruç tutmak için bedene eziyet edilmemeli, sahura kalkılıp yol yordamına göre oruç tutulmalıdır. Orucun tutulması için en önemli kısımlardan biridir niyet etmek. Oruca başlanacağı an imsak saati ile başlayan oruç için nasıl niyet edilir?
Oruç Nedir? Niyet Etmeyi Unutursak Oruç Kabul Olur mu?
Oruç, imsak vaktinden iftar vaktine kadar olan zaman içerisinde bir şey yememek, içmemek ve cinsel ilişkilerden kaçmaktır. Belli bir amaç uğruna yapılan nefse hakim olma biçimidir. Oruç tutmak için bir niyet edilmelidir. Belirli günlerde oruç tutmak için adanan oruçlar da dahil Ramazan ayında tutulan oruç için niyet edilmesi gereklidir. Niyet etmeyi unutursak oruç geçerli olur. Fakat iftar vaktine kadar bir şey yememiş, içmemiş, orucu tehlikeye atacak girişimlerde bulunmamış olmak gerekir. Fakat gece sahura kalkmayan ve öğlene kadar niyet etmemiş kişilerin tutuğu oruç geçerli sayılmaz. Uygun ve istenen koşullarda niyetin edilmesi ve orucun kabul görmesi için mutlaka niyet etmek gereklidir.
Oruç tutmak için sahura kalkılması da niyet sayılır. Kalben niyet edilse bile bunu ağızla bir şekilde de belirtmek söylemek mutlaktır. Niyetsiz oruç sahih değildir, niyet edilmemiş oruç kabul görülmez.
Niyet Etme Zamanı Nedir? Diyanete Göre Niyet Nasıl Edilir?
Orucun kabul olması için niyet etmek şart dedik peki niyet etme zamanı nedir dersek, niyet etme zamanı, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Fakat imsak öncesi de niyet edilebilir. Bunun için imsak vaktine kadar hiç bir şey yememiş, içmemiş ve cinsel ilişki içine girmemiş olması gerekir. Kısacası orucun kabul olmamasına yol açacak aykırı işlerin yapılmamış olması gerekmektedir. Her oruç tutulmasında, herbiri için ayrı ayrı niyet edilmelidir. “Yarınki Ramazan orucumu tutmaya ” şeklinde niyet daha faziletlidir. Orucun belirlenmesi, niyetin neye edilmesi faziletlidir, makbuldür.
Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir. Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).