Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, içeriğinde neler var, ne zaman çıkacak
Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriğinde neler var diye milyonlarca öğretmen bekleyişteler. Öğretmenlerin özlük haklarını artırmayı, mali ve sosyal imkanlarını artırmayı, çalışma şartlarını iyileştirmek için çıkarılması beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir hemen açıklayalım.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir?
Öğretmenliği kariyer bir meslek haline getirmek için çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenliği 4 ayrı kariyere bölünmüş oldu. Adaylık, Öğretmenlik, Uzman Öğretmenlik ve Baş Öğretmenlik olarak 4 bölüme ayrıldı.”öğretmen“, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı. Öğretmenlikde bir çok değişiklikler yapıldı. Adaylık kaldırma sınavı kaldırılarak bunun yerine mesleki gelişimleri temelinde bir program uygulanacak ve adaylar bu konuda desteklenecek
Uzman Öğretmenlik Nedir, İçeriği Nelerdir?
Öğretmenlilkte 10 yılını doldurmuş olan öğretmenlere uzman öğretmenlik ünvanı getiriliyor. 10 yılını doldurmuş olan öğretmenler Uzman Öğretmenlik sınavına girmeye hak kazanacaklar. Bu ünvan için eğitimlerini tamamlayan ve eğitimlerinin sonunda yapılacak olan sınavdan başarı ile geçen öğretmenler Uzman Öğretmen olacaklar. Hem derece alacaklar hemde maaşlarında Bin TL. artış olacak. Bu öğretmenler arasında yüksek lisans yapmış olanlar ise sınavdan muaf tutulacaklar.
Uzman Öğretmenlik ünvanı için aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı‘nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek
Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenecek.
Başöğretmenlik Nedir? İçeriği Nelerdir?
10 yıllık Uzman Öğretmenler ise BaşÖğretmenlik ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp sınavdan başarılı oldukları takdirde Baş Öğretmen olacaklar. Yine ilave bir derece alacaklar ve maaşlarında 2 Bin TL. artış olacak. Yani Uzman Öğretmenlikten Bin Tl., Baş Öğretmenlikten Bin TL. olmak üzere maaşlarında toplamda 2 Bin TL. lik artış olmuş olacak.
Yine doktora yapmış öğretmenler ise Baş Öğretmen sınavından muaf tutulacaklar.
Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanını kazandıktan sonra alan değiştiren ya da ilgili düzenlemelerle alanı kaldırılan veya alanının adı değiştirilen öğretmenler, kazandıkları unvanları kullanmaya devam edecek
Ek Gösterge ve Tazminatlar
Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye yükseltiliyor.
Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600′e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenler için de bu artışa göre düzenleme yapılması öngörülüyor. Ek gösterge, ikinci derecede bulunan öğretmenler için 3000, üçüncü derecede bulunanlar için 2200 olarak belirlenirken; dördüncü derece için 1600, beşinci derece için 1300, altıncı derece için 1150, yedinci derece için 950, sekizinci derece için 850 olacak. Bu madde, 15 Ocak 2023‘te yürürlüğe girecek.
Sözleşmeli Öğretmenlik Hususunda Yapılan İyileştirmeler Nelerdir?
Sözleşmeli Öğretmenlik haklarında ise 3+1 mecburi hizmet hariç, özlük haklarında önemli iyileştirmeler gerçekleştirildiği bildirildi. 1.ci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri 3 Bin’ den 3.600’e çıkarıldığı belirtildi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu ana hatları yukarıdaki gibi oluşacağı bildirildi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulduğu bildirildi.
Yayımlandığı tarihte uzman öğretmen ve başöğretmen unvanına haiz olanlar bu düzenlemeden yararlanacak.
Öğretmenlik Meslek Kanunu İçeriği Nedir?
Öğretmenlik meslek kanunu içeriği oldukça iyileştirildi. Öğretmenlik 3 ayrı kariyer basamağı oluşturuldu. Bunlar “öğretmen“, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı. Her kariyer kendi arasında belli öüretmenlik süresine ve sınav ile geçiş imkanı tanındı. Yukarıudaki yazıda Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriği detatlı şelkilde yazılmıştır.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda Kabul Edildi
Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda 11 Ocak 2022 tarihinde kabul edildi. Teklife göre öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye yükseltilecek.
Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştı
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yeni düzenlemeyle öğretmenlik, kariyer temelli meslek grupları arasına giriyor. Öğretmenlere 4 farklı kadro ihdas edilecek, ilave özlük ve mali haklar verilecek.
Sözleşmeli öğretmenlere belirtildiği gibi ilave haklar getirilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte öğretmenlere 3 bin 600 ek gösterge düzenlemesi de Öğretmenlik Meslek Kanunu yasallaşmasının ardından hayata geçmiş oldu.