PHP Nedir?

Yazılım dili olan PHP Nedir ve PHP Nerelerde kullanılır, Öğrenmesi zormudur?

PHP bir çok kişi tarafından kullanılan, gelişmiş ve hayal gücü geliştirilebilecek yazılım dilidir. PHP Nedir dersek HTML içine gömülen betik bir dildir.  Personal Home Page sözlerini kısaltılarak oluşturulmuş Türkçesi kişisel sayfalar anlamına gelmekdedir. Gittikçe gelişmesinin ardından bugün ki adı Üstün Yazı İşlemcisi anlamına gelen  Hypertext Preprocessor olarak değiştirilmiştir.

Diğer yazılım dillerine göre oldukça avantajı vardır. Web siteleri, tabanlı uygulamalar ve proje geliştirmelerinde, E-Ticaret uygulamalarında  kullanılır.  Sunucu bazlı çalışır ve çıktısını kullanıcıya sunar. 17 yıldır geliştirildiği için geleceği en parlak yazılı script dilidir. PHP Nedir sorusuna kısaca böyle cevap verebiliriz.

PHP NEDİR?

PHP açık kaynaklı (Open Source) bir dildir. 1994 yılında Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulmuş açık kaynaklı bir dildir. Son sürümü PHP5′ dir. Rasmus Lerdorf ‘ un kendi kişisel web sitesini kimlerin ziyaret ettiğini merak etmesi ile php ortaya çıkmışdır.

Rasmus Lerdorf
Rasmus Lerdorf

Rasmus Lerdorf öz geçmişini sitesinde yazarak, “özgeçmişimi kimler okudu, kaç kişi siteme girdi” diye meraklanması sonucu ziyaretçi trafiğini takip eder. Zamanla bununlada yetinmeyerek gelen ziyaretçilerin yorum bırakmasını iletişimde bulunması için betikler hazırlamaya başlar. 8 Haziran 1995′ de ise bu merakının sonucu bulduğu kodları iyileştirerek gelişmiş olarak adını Personal Home Page Tools koyduğu şimdi ki PHP yazılım dili ortaya çıkar. 1997 Kasım ayında da bu dil resmi olarak duyurulmuşdur.

Zeev Suraski ve Andi Gutmans 1997 yılında ayrımlayıcı’ yı yeni başdan ele alıp yazarak  PHP ‘ nin adını da  Hypertext Preprocessor olara değiştirerek ortaya  PHP 3 adını verdikleri sürümü dünyaya duyurdular. Daha sonra PHP 5.3 sürümü piyasaya sürülerek gittikçe gelişmesi sağlandı hatalar ayıklandı, kodlarda çok sayıda iyileştirme yapılarak en tutarlı sürüm adını aldı.

PHP’ Yİ GELİŞTİREN ÖNEMLİ KİŞİLER

PHP NERELERDE KULLANILIR?

Web üzerinde her şeyde çok rahat kullanılabilir. PHP nerelerde kullanılır sorusu için örnek verecek olursak web siteleri, içerik yönetim siteleri (WordPress, Drupal, gibi ), kişisel bloklar, web projeleri, E-Ticaret siteleri, dinamik siteler, online oyunlar (Travian, Ogame, …)

Resim oluşturma ve düzenleme, Veri Depolama sistemlerinde (Senduit, Imageshack.us, gibi ) Web tabanlı robotlar, içerik alması için ayarlanan botlar ve bloklarda kullanılır. Her yerde kullanıldığı için asla sınırlaması yokdur. Kullanıcının yeteneğine ve hayal gücüne kalmışdır. Geliştirilmeye son derece müsait olduğu için her sitede tercih edilen script dilidir. Facebook gibi sosyal paylaşım siteleri, Youtube vb. siteler php ile yapılmışdır.

PHP NASIL KULLANILIR?

Web sitesi yapacaksanız sadece php kullanılarak site yapamazsınız.  PHP’ yi html içine gömerek kullanımı daha rahat olmakdadır. HTML ile rahatlıkla kullanılabilir. Webin tabanı HTML olduğundan birlikde çok net entegrasyon sağlar, yani uyumlulukları çok rahat sağlanır. Özetlersek PHP’ nin HTML kodları ile sağladığı mükemmel uyumu ile kullanıcılara rahatlık göstermesi kolay kullanımı açısından  en tercih edilen dil olmakdadır.

Örnek  Kodlama:
<html><?PHP echo (“Merhaba Dünya!”); ?>
</html>

PHP PROGRAMLAMA DİLİNİ ÖĞRENMEK ZORMUDUR?

PHP diğer benzer dillerle karşılaştırma yapıldığında öğrenilmesi en kolay dil olduğu gözlenmişdir. Diğer program dillerine göre oldukça basittir hatta temel programlama mantığı hakkında bilgi sahibi biri php yi bir kaç hafta içinde php web siteleri yapmaya ve uygulamaya, yayınlamaya başlayabilir.

PHP’ nin giriş seviyesi çok kolay olduğu için pek çok web site kullanıcısı bunu tercih etmekdedir. PHP’ nin ileri Uygulamaları ise oldukça karmaşık ve öğrenmesi diğer diller gibi zordur ama program mantığını kavramışlar ve öğrenmiş olanlar için ileri uygulamalardaki php yi öğrenmek  için zaman ve çok çaba sarfetmek gerekmektedir.

PHP de iş imkanları çok  çok fazladır.  İş ilanlarında dikkat edilirse diğer dillerden daha fazla öne çıkmışdır. PHP Geliştiricileri vs. gibi arayışlar oldukça yüksekdir.

PHP öğrenmek için internette çok fazLa açıklayıcı döküman bulunmaktadır. İnternette geniş kaynak olan bu dilde çok fazla sorun yaşamazsınız. Hatta bu dili biraz öğrendikden, ilerledikden sonra düz yazmak yerine yardımcı editörlerden de faydalanabilirsiniz. Örnek olarak Codelgniter, Sypmhony, Laravel gibi frameworkler ile bu dili istediğiniz gibi geliştirebilirsiniz.

PHP ÖĞRENMEK İSTEYENLER KENDİLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN NE YAPABİLİRLER?

Kişisel web siteleri, blok siteleri üzerinden kendilerini geliştirebilirler. Bu konuda pek çok içerik yönetim alt yapıları vardır. Örneğin WordPress alt yapısı, Joomla, Drupal gibi yardımcı araç vardır. Bunları öğrenerek php de ilerlemede çok rahat yol alacaklardır.

PHP ücretsiz kullanılan her web sunucularına ve her işletim sistemi platformlarına rahatlıkla yüklenip uygulanabilen son derece geliştirilmeye uygun iyi bir yazılım dilidir.

PHP ‘ nin kendi sitesine  http://www.php.net/ adresinden ulaşabilirsini. Şu anki sürüm php5 ‘ dir.

PHP HANGİ VERİ TABANLARINDA ÇALIŞIR?

PHP,  MYSQL veri tabanı ile çalışır.

Her Hakkı Saklıdır.

Benzer Haberler
Yorum: 2
  1. Sedat avatarı
    Sedat diyor ki;

    Ben php öğrenmeye başladım. Bilgisayarı çok seviyorum ve sanırım zamanla bot yazmaya başlarım.

    1. Tekno Gündemi avatarı
      Tekno Gündemi diyor ki;

      php çok zor derler fakat zamanla yapısını anlayınca eğlenceli ve kolay gelecektir. Başarılar Sedat bey.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız