Raw Fotoğraf Nedir, Photoshop’ta Nasıl Açılır?

Raw dosyalı fotoğraflar daha kaliteli, daha renkleri düzgündür. Raw fotoğraf nedir diye soranlara ve Raw dosyaları, Raw fotoğraflar, Photoshop’ta Nasıl Açılır gibi soruların yanıtlarının yer aldığı yazımızı sizler için hazırladık. Yazımızda Raw Formatlı mı Yoksa JPG Formatlımı Fotoğraf Çekmeliyiz? diyenler için ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

Çok pahalı ve bir o kadar özellikleri süper bir fotoğraf makinesi satın aldım. Fotoğrafları raw formatinda çekiyor. Raw fotoğraf nedir inanın bilmiyorum ilk kez duyuyorum. Hobi olarak aldığım fotoğraf makinemda amacım ilginç güzel doğa manzaraları çekmekti. Bir çok fotoğraflar çektim. Fakat gel gelelim fotoğraflar koyu, renksiz ve soluktu. Güzel denilen Raw fotoğraf formatı bumudur diye hayal kırıklığına uğradım.

Daha sonra Raw Fotograf nedir? diye araştırdığımda fotoğraf çekiminin en iyi olduğu ve sonradan düzeltilmesine olanak veren bir format olduğunu, fotoğrafların ham hali olduğunu öğrendim. Hem şaşırdım hemde bu kadar iyi bir özellik ise bende madem fotoğraf çekiyorum ne kadar hobi de olsa yaptığım işin kaliteli, güzel ve mükemmel olması gerekir dedim ve araştırmaya giriştim.

RAW Dosya Formatı Nedir ?

Araştırmalarım sonucu çektiğim raw formatlı fotoğrafların ham fotoğraf formatı olduğunu öğrendikten sonra RAW Dosya Formatı Nedir ? sorusuna karşılık tam olarak bilgi sahibi oldum. Edindiğim bilgileri ve tecrübelerimi sizinle paylaşmak istedim. Raw formatlı fotoğrafın varlığından haberdar değilken JPG formatlı fotoğraflar çekerdim., beğenirdim de fakat JPG formatlı fotoğrafları, Raw fotoğrafı ile karşılaştırdığımda hiç de kaliteli olmadıklarını renklerin çok aydınlık ve görüntünün belirsiz olduğunu tecrübe edindim.

Hemen Raw fotoğrafı nedir onu yazıp diğer detaylara geçeyim. Çekilen fotoğrafları ışık, renk, kontrast gibi özellikleri ile çekmeyen, renkleri az işlenmiş olarak bir dosyaya kaydeden format türüdür. Kısaca anlamı, İşlenmemiş ham verilerin depolandığı dosyanın adı Raw Dosya Formatıdır. Fotoğraf makinesi ile ya da Raw formatını destekleyen cep telefonu ile çektiğimiz fotoğrafların renkleri, ışık, kontrast gibi özellikleri, kırmızı, yeşil, mavi gibi renkler okuyucu tarafından okunarak, dijital veriye dönüşür. Bu veriler Raw dosya formatı denilen bir yerde depolar.

Raw Fotoğraf İle JPG Fotoğrafı Arasında ki Farklar

JPG ile Raw Fotoğraf Karşılaştırmassı

Fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekerken jpg formatı ya da Raw formatı seçeneklerinden JPG formatını seçersek, çektiğimiz fotoğraf Raw formatlı fotoğrafa göre oldukça kalitesiz olacaktır. Bizim elimizle ayarladığımız renk, parlaklık, ışık gibi işlemler fotoğrafı çektiğimiz anda fotoğrada direkt, anında işlenecektir. Daha kolay bir fotoğraf çekme işlemi olan JPG Formatı, bilgisayara girip fotoğraf düzenleme programları ile düzenlemeyi bilmeyen ya da düzenleyecek zaman olmayan kişiler tarafından seçilen bir dosya formatıdır.

Raw Fotoğraflar JPG Formatı ile çekilen Fotoğraflardan Çok Daha Kalitelidir

Diğer yandan fotoğraf çekerken Raw Formatlı çekimi seçersek, çektiğimiz fotoğraf en az işleme tabi tutulacak. Yani kırmızı, yeşil, mavi gibi renk piksellerini okuyacak ve dijital veriye dönüştürecektir. Renklerin işlenmediği bu çekimde fotoğraf oldukça koyu, soluk ve çirkin yani ham olarak bize verecektir.

Aslında hiç bir veri kaybının, piksel bozukluğunun olmadığı Raw fotoğraf çekimi, jpg çekime göre oldukça kalitelidir. Çünkü jpg, fotoğrafı dosyaya kaydederken kalitesinden oldukça düşerecektir. Piksel piksel bozulmalar yapacaktır. jpg formatında çektiğimiz fotoğraflarda beyaz renkler oldukça fazla olacak, aydınlık çok olacak böylelikle resmin görüntü kalitesi bozulacaktır.

Raw formatlı fotoğraf çekiminde ise beyazlık, parlaklık kullanıcının isteğine göre ayarlanabileceği için hem daha görüntüsü güzel hemde kaydederken kalitede düşüklük olmayacağı için daha muazzam görüntülü fotoğraflar ortaya çıkacaktır.

Raw Fotoğrafın Özellikleri Nelerdir? JPG ile RAW Fotoğraf arasında ki farklar Nelerdir?

  • Raw fotoğraflarını, çektiğimiz gibi hemen yayınlayamayız. Raw fotoğrafını sonradan düzenlediğimiz zaman oldukça mükemmel renkler, aydınlanmalar ortaya çıkacaktır. Fakat, fotoğrafı direkt JPG ile çekersek fotoğraf oldukça çok aydınlık ve renkler ise kalitesiz, görüntü çok güzel net olmayacaktır.
  • Raw fotoğraf dosyasında 12-14-16 bit aralığında renk yoğunluğu bulunur. JPG’de ise renk yoğunluğu 8 bittir. Raw ile fotoğraf çektiğimizde daha fazla ışık ayarı, daha fazla aydınlık, kontrast yapabilme olanağını sunar. Aşağıda Raw ve jpg ile çekilmiş fotoğraftan aralarında ki farkı gözle görmek mümkün.
raw jpg fotoğraf
raw jpg fotoğraf
  • Raw ile çekilmiş fotoğrafta, gölge ve beyazlık oldukça güzel görünür. JPG ile çekilen fotoğraflarda daha aydınlık ve parlaklık olur ve görüntü bozulur.

Yukarıda ki fotoğrafta aydınlık ile karanlık arasında ki farklar oldukça ortada. Raw ile çekilip sonradan düzenlenmiş fotoğraf oldukça kalitelidir. JPG ile çekilmiş fotoğrafta aydınlık çok fazla ve görüntü kötü.

RAW Dosya Formatlı Fotoğraf Çekiminin Olumsuz Yönleri Nelerdir?

  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi Raw dosyalarında işlenme olmaz. İşlenmediği için sıkıştırma işlemleri de olmaz. Durum böyle olunca haliyle boyut oldukça büyük oluyor. Raw ile çekilen fotoğraflar 20 – 25 megabyte boyutunda yer kaplar. JPG’de ise bu boyut 4- 5 megabyte’tır. Aslında büyük boyutlu olması dezavantaj sayılsa da günümüzde yüksek GB’lı hafıza kartları olduğu için bu sorunun önüne hafıza kartları ile geçebiliriz. Daha kaliteli fotoğraf için yüksek boyutta bir kaç tane hafıza kartı alıp bu dezavantajı ortadan kaldırabiliriz.
  • Raw Dosya Formatlı fotoğrafları açmakta sorun yaşıyoruz. Çünkü ISO 12234-2, TIFF/EP bilinen bir format değildir. Açması zor. Belli programlar ile açılan bir format dosyasıdır. Hal bu olunca çoğu kişi Raw dosya formatı ile fotoğrafları çekmekten uzak duruyor. Çekim sonrası fotoğrafı açacak program ayarlaması, programa girip düzenleme yapması oldukça zaman aldığı için tercih edilmiyor.
  • Fakat fotoğrafçılıkla uğraşanlar, Raw fotoğraflarını açacakları bir programı zaten edinmiş oluyorlar. Bilgisayarlarına geçerek, Raw görüntü dosyalarını, seçtikleri Raw Fotoğrafı açan program ile örneğin (Photoshop) açıp düzenleyebiliyorlar.

Şimdi size JPG ile çekilmiş bir da Raw formatlı çekilmiş başka bir görüntü paylaşacağım. Siz karar verin hangi formatla fotoğraf çekmek isterdiniz?

Raw Formatlı Çekim
Raw Formatlı Çekim

Raw Formatlı mı Yoksa JPG Formatlımı Fotoğraf Çekmeliyiz?

Bir fotoğraf çekersek tabii ki Raw formatlı çekmek daha mantıklı. Fakat ben fotoğrafları Raw ile çekip daha sonra “düzenleyemem“, “zamanım yok” ya da “Raw fotoğrafı açacak programa sahip değilim“, “düzenleyecek bilgiye sahip değilim” diyenlerdenseniz o zaman JPG ile çekebilirsiniz.

Kaliteli fotoğraflar için kesin Raw formatlı fotoğraf çekin. Hele ki muazzam bir manzara karşısındasınız. Harika bir doğa olayı. Gökyüzü, deniz masmavi, yemyeşil ağaçlar. İşte bu güzelliği bir JPG formatı ile çekerseniz, manzarada göründüğü kadar muhteşem renklerde fotoğraf olmayacaktır.

Raw Fotoğrafları Hangi Program İle Açılır? Raw Fotoğraflarının Açan Program

Manzaranın renklerini, harikalığını göstermek isterseniz, mutlaka Raw formatında çekmeniz gerekmektedir. Çektiğiniz fotoğrafları, Photoshop programı ile açıp, renk düzenlemesi yaptığınız zaman ortaya çok kaliteli fotoğraflar çıkacaktır. Fotoğraf çekmeye gönül verdiyseniz, bunca emeğe değecek fotoğraflar için Raw formatını kesin seçmelisiniz. Raw Fotoğrafları Hangi Program İle Açılır derseniz ben kendi adıma Photoshop programı kullanıyıorum. Photoshop ile açarak düzenliyorum, Raw Fotoğraflarının Açan Programları yazının en altında sşzler için listeledim.

Raw Fotoğraflarını Photoshop İle Açabilir ve Düzenleyebilirsiniz

Photoshop ile Raw fotoğrafları açmak ve düzenlemek çok kolay. Biraz bu konu üzerine düşerseniz, bir iki kullanmadan sonra harika fotoğraf düzenleyebilir, istediğiniz formatta, png, jpg vb. kaydedebilirsiniz. Bildiğimiz gibi Photoshop, fotoğrafi, resim düzenleme programıdır. Raw fotoğraflarını Photoshop ile açabilir, programla beraber gelen “Camera Raw Filter” filtresi ile düzenleyebilirsiniz.

Photoshop İle Raw Fotoğrafı Nasıl Açılır?

Photoshop programını açın. Filter menüsünden Camera Raw Filter Efektini seçin.

Photoshop ile Raw fotoğrafını open ya da kısa klavye tuşu olan CTRL+N diyerek fotoğrafı açarsanız, program kendisi Raw formatı olduğunu algılayacak ve direkt Camera Raw Filter filtresini açacaktır. Eğer kendiniz bu efekte ulaşmak isterseniz, yukarıda ki resimden filter menüsünden Camera Raw Filter filtresini açabilirsiniz.

Photoshop Camera Raw Filter Düzenleme
Photoshop Camera Raw Filter Düzenleme

Raw fotoğrafını açtıktan sonra, resimde görüldüğü gibi sağ panelden istediğiniz renk ayarını seçerek, istediğiniz ayara getirip, göze hoş gelen renklendirmeyi, düzenlemeyi yapabilirsiniz.

Photoshop Öğrenmek isteyenler için, Photoshop Eğitim videolarının yer aldığı webprogramlariegitimi Youtube Kanalında ki videoları izleyerek öğrenebilirsiniz. Photoshop Eğitimi Youtube kanalına gitmek için tıklayınız.

Raw Dosyasını Açan Programlar Hangileridir?

📌 Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer
📌 Picasa
📌 Adobe Photoshop
📌 RawShooter Premium
📌 ACD See
📌 Portfolio Extensis 8
📌 iView Media
📌 BreezeBrowser
📌 Adobe Lightroom
📌 Capture One
📌 IrfanView
📌 DXO Optics Pro
📌Picture Window Pro

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız