Sahte Tereyağı Nasıl Anlaşılır? Anlamanın 5 kolay yolu

Sahte Tereyağı Nasıl Anlaşılır? Anlamanın 5 kolay yolunu sizlerle paylaşacağım. Tereyağ bilindiği gibi sabah kahvaltılarında ekmeğin üzerine sürülerek sade olarak bile yenen bir gıdadır. Yemeklere, pilavlara, hamur işlerine, tatlılara konan tereyağ sağlıklıdır da. Tereyağda  A, D, E ve K vitaminleri bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştırması ve cilt sağlığına iyi gelmesi ile bilinir. Çünkü tereyağ sütten yapılır. Sütünde faydalarını bilmeyen yoktur. Tereyağ sütte bulunan yağın ayrıştırılması ve kısmen fermente edilmesi ile üretilir. Sütün kremasından üretildiğinden de kremalı bir tat verir ve kıvamıda krema gibidir.

Yemeklere tat veren, kahvaltılarımıza lezzet katan bu gıdanın maalesef sahtesini de üretip piyasaya salan kötü niyetli insanlar olmakta. Halkın sağlığını düşünmeyen bu vicdansız yürekler, para kazanmak için bir çok insanın sağlığı ile oynamaktadır. Tereyağ görüntüsünü veriverip bitkisel yağlardan üretiliyor. Yapımında bolca katkı maddelerinde kullanıldığı için sağlık yönünden oldukça tehlike arz ediyor. Genelde sağlıksız ortamlarda üretilen sahte tereyağını anlamanın kolay yolunu sizlerle paylaşacağım.

Sahte Tereyağı Nasıl Anlaşılır?

Kendimizin ve ailemizin sağlığını tehlikeye atmamak için tükettiğimiz gıdaların güvenilir markalardan alınmasını öneriyorum. Ayrıca ne kadar güvenilir de olsa yine de tedbiri elden bırakmamak lazım. Dolayısıyla yediğimiz tereyağının sahte olup olmadığını bilmemiz gerekiyor. Evimizde uygulayacağımız 5 kolay yol ile kullandığımız tereyağın sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Sahte Tereyağı Nasıl Anlaşılır? hemen listeler halinde açıklayalım.

Sahte Tereyağını Anlamanın 5 kolay yolu

1- Renginden anlaşılır….:. Ufak bir parça tereyağını örneğin bir çay kaşığı tereyağını kapta ısıtın. Tereyağ hemen eriyerek, parçalara ayrılmadan eriyor ve köpürüyorsa gerçek tereyağdır. Rengi de kahverengiye dönüşüyorsa gerçek tereyağdır. Ayrıca tereyağ eriyince çok hoş bir aroma verecektir. Şayet rengi açık sarıya dönerse kesinlikle sahtedir. Yağ etrafa parçalar halinde yayılıyor ve yanıyorsa içinde güven vermeyen yağlar vardır.

Kokusundan anlaşılır….:. Tereyağını koklayın. Gerçek tereyağ kokuludur. Fındıksı ve dumanlı bir kokusu bulunmaktadır. Rafine tereyağı ya da sahte tereyağı kokusuzdur.

3- Katılaşmasından ….: Yine bir miktar tereyağını ve hindistancevizi yağını bir cam kavanozda çift kazan yöntemini kullanarak eritip kavanozu buzdolabına koyun. Tereyağı ve hindistancevizi yağı ayrı katmanlarda katılaşıyorsa, bu durumda tereyağı katkılıdır. Ayrı katmanlarda katılaşmıyorsa saftır.

4- Erimesinden ….: Avucunuza küçük bir parça tereyağı parçasını alın ve belli bir süre tutun Elinizin ısısından dolayı tereyağ erimeye başlayacaktır. Avucunuzda eriyen tereyağ saftır. Erimiyor katı halde kalıyorsa tüketilmemesi önerilir.

5- Teknik ile anlama ….: Teknik olarak bir başka yöntemi de paylaşmak isterim. Tereyağına az miktarda iyot çözeltisi eklenirse ve bu çözeltinin rengi kahverengiye dönerse, tereyağına nişasta katılmıştır.

6- Kaynar su ile ….: Bir bardak suyun içine sıcak su koyun. İçine bir parça tereyağı koyun. Gerçek, kaliteli tereyağı suya sütlü bir renk verecek ve en önemlisi yüzeyde süt renginde bir film oluşacaktır. Tereyağ sahte ise bardak camının yüzeyine ve bardak camında yağ tabakası oluşacak. Ayrıca hoş olmayan bir kokuda meydana geliyorsa tereyağ sahtedir.

5- Tereyağını Dondurun ….: Donmuş tereyağını kesmek oldukça zordur. Fakat margarini ve diğer yağları kesmek donmuş olsada çok daha kolaydır.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız