Satürn’ün uydusu Ölüm Yıldızı Mimas Dev Bir Okyanusa mı Sahip?
Satürn’ün uydusu Ölüm Yıldızı Mimas Dev Bir Okyanus Saklıyor Olabilir. Satürn’ün uydusu Ölüm Yıldızı’n da Dev Bir Okyanus mu var?. Araştırmacılar, Yıldız Savaşları’ndaki Ölüm Yıldızı‘na benzeyen Satürn’ün uydusunun, kabuğunun kilometrelerce altına gömülü gizli bir okyanusa sahip olduğunu iddia etti.
Satürn
Satürn, Güneş Sistemi’ndeki altıncı büyük gezegen ve Güneş’e uzaklık bakımından altıncı sıradaki gezegendir. Adını Roma mitolojisindeki tarım ve toprak tanrısı olan Saturnus‘tan alır. Satürn, çıplak gözle gözlemlenebilen gezegenler arasında en geniş ve belirgin halkalarıyla tanınır. Halkaları, buz, kaya ve toz parçacıklarından oluşur ve muhtemelen uyduların çarpışması veya kırılması sonucu oluşmuş olabilir.
Satürn, Jüpiter’den sonra Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci gezegendir. Yüzeyinde hidrojen ve helyumdan oluşan bir atmosfer vardır. Satürn’ün manyetik alanı, Dünya’nınkinden yaklaşık 578 kat daha güçlüdür. Gezegenin en büyük uydusu Titan‘dır ve organik kimyasalların varlığı nedeniyle bilim insanlarının ilgisini çeker. Satürn’ün diğer önemli uyduları arasında Enceladus, Mimas ve Rhea bulunmaktadır.
Son zamanlarda yapılan araştırmalarda önemli bulgulara rastlayan araştırmacılar çok şaşırtıcı bir bilgi ile karşımıza geldiler. Satürn’ün uydusu Ölüm Yıldızı Dev Bir Okyanus Saklıyor Olabilir diye düşünen araştırmacılar merak uyandırdı.
Satürn’ün uydusu Ölüm Yıldızı Mimas Dev Bir Okyanus Saklıyor Olabilir
Satürn’ün uydusu Ölüm Yıldızı’nda Okyanus
.Fransa’nın Paris Gözlemevi’nden bir ekip, Satürn’ün ünlü bir film olan Yıldız Savaşları’ndaki Ölüm Yıldızı’na benzerliği ile dikkat çeke Mimas‘ın yörünge verilerini analiz etti. Olağandışı olan yalpalamanın tek açıklamasının küresel bir okyanus olduğunu buldu.
Cassini-Huygens veri deposu, 13 yıldan fazla bir süre boyunca Satürn‘ün yörüngesinde döndü ve gaz devinin etrafında hızla dolaşan Mimas‘ın yörüngesini ölçtü. Araştırmacıları yoğunlaştığı olay Mimas’ın yörüngesindeki salınımlardı. Gözlemleri gezegenin yörünge özelliklerine ilişkin matematiksel tahminlerle karşılaştırdılar. Observatoire de Paris, modeller ile gerçeklik arasındaki farkı açıklayan tek şeyin yer altı okyanusu olduğunu söylüyor. Olağandışı olan yalpalamanın tek açıklamasının küresel bir okyanus olduğunu açıkladı. Mimas’ta bir okyanusun bulunması oldukça şaşırtıcı idi. Satürn Uydusu Mimas
Satürn Uydusu Mimas
Bilim insanları, Mimas’ın 15 mil kalınlığındaki buzlu kabuğunun altında 45 mil derinliğinde bir okyanusun gizlendiğini, deniz tabanına yakın sıcaklıkların onlarca santigrat dereceye ulaştığını söyledi.
Yaşanabilirlik Olasılığı Olabilir
Gökbilimciler, Satürn’ün Mimas adlı küçük uydusunun, kalın buzlu kabuğunun altında gizli bir sıvı okyanus barındırabileceğini keşfettiler. Bu durumda yaşanabilirlik koşullarına sahip olabileceğini düşünüyorlar. Araştırmacı ekibe göre okyanusun Mimas’ın buz kabuğu yüzeyinin yaklaşık 12 ila 18 mil (20 ila 30 kilometre) altında bulunduğunu söylüyorlar. Ayrıca onun nispeten genç olduğuna, yalnızca 2 ila 25 milyon yıl önce ortaya çıktığına inanıyorlar. Milyonlarca yıldır gizli kalmasına rağmen okyanuslar, Ay’ın hacminin en az yarısını kapsıyor gibi görünüyor.
Paris Gözlemevi’nde bilim adamı ve keşif ekibi üyesi olan Valery Lainey, şunları ifade etti. “Buradaki en önemli bulgu, asla ve asla sıvı suya sahip olmasını beklemeyeceğimiz bir güneş sistemi nesnesindeki yaşanabilirlik koşullarının keşfidir.” “Gerçekten şaşırtıcı.” “Mimas’ın hacminin en az %50’si sıvı suyla dolu” dedi. “Bu, uydunun boyutuna göre çok büyük miktarda sıvı sudur.”
Valery Lainey,, “Mimas son derece soğuk görünen, hiçbir jeolojik aktiviteye sahip olmayan küçük bir nesnedir ve içinde ısınma veya su ile kayalık çekirdeğindeki silikatlarla temas gibi herhangi bir jeofizik aktiviteyi asla beklemezsiniz” dedi. “Bunun gerçekleştiğini bulmak gerçekten şaşırtıcı.” dedi.
Keşif, Mimas’ı, bilim adamlarının zaten bir yeraltı okyanusuna sahip olduğunu bildiği Satürn’ün ay kardeşi Enceladus‘a daha da benzetiyor. Her iki uydu da gaz devi gezegenden benzer uzaklıklarda bulunuyor ve boyutları da benzer; buzla kaplı Enceladus‘un çapı yaklaşık 310 mil (500 kilometre), benzer şekilde soğuk Mimas ise 246 mil (396 km) ile biraz daha küçük.
İki ay arasındaki en önemli farklardan biri, Enceladus okyanusunun yüzeyini büyük jetler ve duman bulutları şeklinde delip geçmesine karşın, Mimas denizinin buzlu kabuğunu henüz kırmamış olmasıdır.