Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır ?
Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır ?. Makale yazmak zor iştir. Çünkü çok dikkat etmek ve SEO kurallarına tamamıyla uymak gerekir. İlk önemli şey yazdığınız makalenizin, internet sitenize gelecek ziyaretçilerinize açıklayıcı, aydınlatıcı, bilgi veren bir makale olmalıdır. Çünkü Google siteye gelen ziyaretçilerin sitenizde kalma süresine bakarak sitenize not veriyor. Sitenize gelen ve hemen ayrılan ziyaretçiler site için olumsuz puan verir. İlk yapılması gereken şey ziyaretçilerin sitede kalmasını sağlayacak ve sıkılmadan okuyacak yazı yazmanız gerekmektedir.
Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır ? Makale yazmak hele ki seo uyumlu makale yazmak tecrübe ve bilgi gerektirir. Yazdığınız makalenin ziyaretçilerinize faydalı bilgilerde sunmalıdır. Seo Uyumlu Makale nasıl yazılır ve uyulması gereken kurallar nelerdir? Hemen açıklayalım.
içindekiler:
Sitenize gelen ziyaretçi 3 dakikadan az bir sürede sitenizde kalıyorsa, Google siteniz için çokda olumlu düşünmeyecektir. Ziyaretçi sitede 3 dakikadan az kalıyorsa, ziyaretçi istediği bilgiyi bulamadı başka siteye gitti anlamını taşımaktadır. Bu yüzden de Google sitenizi değer verirken bunu gözardı etmeyerek, olumlu bakışını siteden çekecektir. Google’ in özellikle istediği şey ziyaretçilerin siteden istediğini alarak ayrılması, makalenin özgün olması, seo kurallarına uyulması gibi önemli kriterleri vardır. Sadece seo kurallarına uyarak yazılmış bir makale de Google için yeterli gelmeyecektir. Seo uyumlu makale yazmak için birkaç tane önemli maddeye uymak gerekmektedir.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
SEO Uyumlu Makale Yazarken Dikkat Edilecek Önemli Bilgiler.
Örneğin yazdığınız makale seo kurallarına uyumlu, URL’ niz uygun, anahtar kelimeler düzgün yerleştirilmiş, meta description gayet iyi olsa da yine de yazdığınız makalenin seo uyumlu olduğundan emin olamazsınız. Seo uyumlu makale yazmak için bir çok kurallara uymak zorundasınız.
Ziyaretçinin sitede kalış zamanı seo için çok önemldir. ( Hemen Çıkma Oranı. )
Makaleniz ziyaretçilerinize istediği bilgileri vermiyorsa, sizin içeriğinizden yararlanamıyorsa ve bu yüzden aradığı bilgiye ulaşamadığı için sitenizden hemen çıkıyorsa ve aynı kelimelerden oluşmuş bir başka siteye gidiyorsa, aradığı cevabı başka sitelerden bulmaya çalışacak ve sitenizden hemen çıkacaktır. Ziyaretçinizin, sitenizden hemen çıkması ile Google Analytics’ den öğrenebileceğiniz Hemen Çıkma Oranınız yani Bounce Rate değeriniz yükselecektir.
Bounce Rate değeriniz yükselirse bu siteniz için olumsuz bir yükseliştir ve Google botları sitenizden hemen çıkan ve bir başka siteye giren ziyaretçinizi zekice algılayıp sizin sitede yararlı bilgiler olmadığı kanısına vararak sitenizin sıralamasını düşürecektir. Bu yüzden sitenize gelen ziyaretçinize aradığı sorunun cevabını bulabilecek yararlı bilgiler sunmanız zorunludur. Makaleniz seo uyumlu da olıunca sitenizin üst sıralara çıkma şansı artacaktır.
SEO Uyumlu Makale Yazarken Özgün İçerik Kullanmak Gerekir.
SEO uyumlu makale yazmak için makalenin mutlaka özgün içerikli olmalıdır. Asla bir başka siteden kopyala yapıştır şeklinde olmamalıdır. Yazının özgün olmasının önemi, arama motorlarında yazıyı diğer aynı içerik gösteren yazıların yukarısına taşıyarak, bir çok okuyucunun kolayca erişmesini sağlamak içindir. Bu da hem makalenin yazıldığı site hem de okuyan için avantaj sağlar.
Diğer kural yazıda imla hatası olmamalıdır. Dil bilgisi kurallarına uyulmalı ardından anlaşılır ve akıcı, sürükleyici olmalıdır. Şimgi gelelim makale yazılma biçimine.
- İlk önce önemli olan İçerik….. İçerik nasıl olmalı ?
Yazımızın giriş kısmında da belirttiğimiz gibi makale seolu olacak diye gelişi güzel yazılmamalı anlamı olan içeriklerden oluşmalıdır. Örneğin, makale başlığınızın olduğu ve anahtar kelimelerinizi, yazının içeriklerinde anlamsızca kullanmak okuyucuyu şaşırtır ve makaleyi okumadan çıkmasına neden olur. Yazının içeriği okuyucuya fayda sağlamalı aynı zamanda da okurken sıkılmamalıdır. Makale 300 kelimeden az olmamalıdır. Çünkü Google yapmış olduğu titiz çalışmalarının sonucunda, konu ile ilgili yararlı kelimelerin en az 300 kelime olunca anlaşılır olduğunu gözlemlemiştir.
- BAŞLIKLARA DİKKAT
Başlığınız anahtar kelimeniz olmalıdır. Başlıklar uzun olmayacak. Başlık en fazla boşluklar dahil 60 karakter içermelidir. Makale başlığınız en az 3, ve en fazla 5 kelimeden oluşmalıdır. Başlık kısmında kelime anahtarınız en az 1 kez yer almalıdır. Yazılarınız da 300-350 kelimeden oluşmalıdır. Fakat yazdığınız makale bilimsel bir açıklama gerektiren okuyucuyu bilgilendiren ya da teknik bilgilerin gerektirdiği yazı ise bu uzunluk değişebilir. Seo uyumlu makale yazıcağız diye okuyucuyu sıkmamaya özen gösterilmelidir. Başlıklar mutlaka H1 etiketinde yazılmalıdır.
Başlığınız mutlaka anahtar kelimeniz ile başlamalıdır. Anahtar kelimenizi başlıkta en az 1 kez olmak üzere kullanmanız gerekmektedir. Yukarıda de belirttiğim gibi başlık en fazla 5 kelime den oluşmalı, 60 karekteri geçmemelidir.ANAHTAR KELİMELERİNİZ
Makalenizde kullanacağınız anahtar kelimeleriniz yazının içerisinde düzgün ve okuyucuyu rahatsız etmeyecek, dikkatini çekmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. 3′ ten fazla anahtar kelimesi kullanmak yazınızı anlamsız kılacaktır. Anahtar kelimeniz yazınızın başlangıç, orta ve bitiş kısımlarında 1 kez olmak üzere toplam 3 kez kullanılmalıdır.
Anahtar kelimeniz yazının ilk 50-100 kelime içerisinde olmalıdır. İçerik görseliniz mutlaka anahtar kelimesi ile aynı olmalıdır, anahtar kelimeniz, altı çizgili, kalın ve italik olmalıdır. İçeriğinizde ki anahtar kelimesinde bir giriş bir de çıkış linkleri bulunmalıdır.
MAKALEDE KULLANILACAK ETİKETLER. Makalede H etiketleri kaç kez kullanılmalıdır?
- Başlıklar mutlaka H1 etiketinde yazılmalıdır. Sadece başlıklar H1 olacak. Metin kısımlarında asla H1 etiketi kullanmayın. Ayrıca H1 etiketi sadece1 kez kullanılmalı asla H1 etiketi 2 kez kullanılmamalıdır. Makalede H1 etiketi kaç kez kullanılır sorusunun net bir cevabı yoktur. Bazı kaynaklar H1 etiketinin her sayfada sadece bir kere kullanılması gerektiğini söylerken, bazı kaynaklar birden fazla H1 etiketinin uygun olabileceğini belirtmektedir. Bu durumda, H1 etiketinin kullanımı içeriğin uzunluğu, yapısı ve konusu gibi faktörlere bağlıdır. Genel olarak, H1 etiketi sayfanın ana başlığını belirtmek için kullanılır. Diğer alt başlıklar için H2-H6 arası etiketler birden fazla kullanılabilir. H1 etiketinin kullanımı SEO açısından da önemlidir. H1 etiketi sayesinde arama motorları sayfanın konusunu daha iyi anlayabilir ve sıralamada etkili olabilir. H1 etiketini kullanırken, anahtar kelimeleri doğal bir şekilde eklemeye, başlığı anlamlı ve ilgi çekici yapmaya ve başlık etiketlerini içerik akışına göre sıralamaya dikkat etmek gerekir.
- Makalenizin açıklama kısmını yazarken H2 etiketi kullanılmalı. (H2 etiketi en fazla 4 kez kullanılmalı. Fazlası kullanılmayacak.) Makale yazarken H2 etiketi en fazla kaç kez kullanılacağı, makalenin uzunluğu, yapısı ve konusu gibi faktörlere bağlıdır. H2 etiketi, web sayfanızdaki ikinci düzey başlıkları tanımlar ve içeriği bölmek ve okunması kolay hale getirmek için kullanılır. H2 etiketlerinin sayısı, makalenizin ihtiyaç duyduğu kadar olmalıdır. Bir web sayfasında sadece bir adet H1 etiketi kullanılması önerilirken, H2 etiketleri için böyle bir kural yoktur. Ancak, H2 etiketlerinin çok fazla veya çok az kullanılması, hem okuyucular hem de arama motorları için olumsuz bir etki yaratabilir. Bu nedenle, H2 etiketlerini dengeli bir şekilde kullanmaya ve anahtar kelimeleri doğal bir şekilde eklemeye dikkat etmek gerekir. H2 etiketleri SEO açısından da önemlidir. H2 etiketleri sayesinde, arama motorları sayfanın konusunu ve alt bölümlerini daha iyi anlayabilir ve sıralamada etkili olabilir. H2 etiketleri için bir karakter sınırlaması yoktur, ancak genellikle 100 karakteri geçmemek uygun olur. H2 etiketleri için bir adet sınırlaması da yoktur, ancak istisnaların dışında 300 kelimelik bir metinde 25-30 tane alt başlık olmaz.
- Alt başlıklar için H3 ya da H4 etiketi kullanılmalı. H3 ve H4 etiketleri yazınızda en fazla 4 kez kullanabilirsiniz. 4′ ü geçmeyecek.
H ( heading ) etiketleri kullanılırken bir sıralama içinde kullanmalısınız. Şöyle örnek vereyim. Makalenizi yazarken H1 etiketi ile başlanacak, daha sonra ki sıralama H2 etiketidir. Siz H2 etiketi yerine H3 etiketi ile bir başka başlık atarsanız H etiket sıralamasını yanlış yapmış olursunuz bu da SEO uyumlu makale yapınızı kötü etkileyecektir. Daha anlaşılır şekilde yani H2 den önce asla H5 etiketi, H3, H4 etiketini kullanmayın, sıralamaya dikkat edin.
Heading etiketleri düzgün ve w3c kuralları uyumlu olmalıdır. Heading etiketini açma ve kapama mutlaka bulunmalıdır. Örnek olarak: <h1>Ana Başlık</h1>
- Heading etiketine link verilmelidir. Örneğin <h1><a href=”http://www.teknogundemi.com/seo-uyumlu-makale-yazmak-makale-nasil-yazilir/” >Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır</a></h1> diye bir link verirsek, yazının Google’ da SEO açısından önemlilik derecesini arttıracaktır. Vermiş olduğunuz link sitenizin bir başka sayfasında ise dahi o sayfanızın çok önemli bilgiler içerdiğini, link verilen kelimenin çok önemli olduğunu gösteren bir çalışmadır. Örnek: Makale Yazarak Para Kazan
» Makale içinde etiket sıralaması şöyle olacaktır.
- H1 sadece 1 kez kullanılmalıdır.
- H2, H3, H4 etiketleri en fazla 4 kez kullanılmalı.
- H5 etiketi en fazla 6 kez kullanılmalı.
Diğer etiketleri istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Açıklama kısmında H2 etiketi kullanılmalıdır. Açıklama haricinde asla H2 etiketi kullanmayın. H1 zaten başlık etiketidir.
İÇERİK GÖRSELLERİNE DİKKAT
Makalenizin içine görsel ekleyecekseniz, görselin ismi mutlaka yazdığınız makalenin başlığı ile uyumlu hatta aynı olmalıdır. Görselinizin ismi farklı olursa zararı şu yönde olur. Arama motorları makalenizle ilgili başlığı üst sıralara taşıdığı zaman görselinizde ki isim eğer farklı isimse botlar görselinizi algılamayacak ve görseliniz yazınızın çok çok gerisine atacaktır. Hatta botlar, aynı etikete sahip bir başka sitenin görselini sizin yazınızla eşleştirecektir. Bu da makaleniz için olumlu olmayacaktır. Yazı size ait olacak ama görsel başka siteye ait olacağı için çokda güzel bir durum ortaya çıkmayacaktır. Böylelikle görseliniz anahtar kelimenizle arama yapıldığında ya çok altlarda kalacak ya da hiç aramalarda çıkmayacaktır. Bu yüzden başlığınız ile konu görselinizin etiketleri mutlaka aynı olmalıdır.
SEO Uyumlu Makalenin Arama Motorlarında ki Yeri:
Seo olayı içeriklerden başlar. Bu da demektir ki yazdığımız yazıda bazı taglara önem vermeliyiz dikkatli ayarlar yapmalıyız. Bu ayarlar tittle, description, meta tagları ve URL yani adres yapısının ayarlanmasıdır. Tittle en fazla 60 kelimeden oluşacak, decription yani açıklama kısmı makalenin ilk bir kaç satırı olacak, meta tagları dediğimiz etiketler özenle seçilip yazının içine serpiştirilecektir. Bu yazının içine etiket serpiştirme sayısı en fazla 3′ tür.
Diyelim seo uyumlu makalenin arama motorlarında ki yeri adlı bir makale yazacaksınız. Bu yazı başlığı içerik içinde en fazla 3 kez kullanılmalıdır ama mutlaka 3 kez ya da 2 kez aynı biçimde yazılmalıdır. Çünkü seo uyumlu makalenin arama motorlarında ki yeri çok önemlidir, üst sayfalara çıkarak ziyaretçi hitimizi artırır. Bu da sitemizin yükselmesi demektir.
SEO Uyumlu Makalenin Özgün Olması Şart mıdır?
Evet. Seo uyumlu makale yazmak için makalenin hiç bir yerde benzeri olmamalıdır. Eğer arama motorlarında ilk sıralarda çıkmak ve Google tarafından sevilen site olmak istiyorsanız bu kurallara uymak zorundasınız. Makale yazısı asla kopyala yapıştır cinsinden olmamalı yani sadece sizde olmalı. Benzeri olmayan cümleler kurun. Seo uyumlu makalenin özgün olması yükselebilmeniz için, botlar tarafından yararlı bir yazı olarak görünmeniz için; evet şarttır.
Bu yazımızdan sonra ziyaretçilerin siteden ayrılma oranı değerlerini hesaplayan Bounce Rate sistemini, Bounce Rate oranını yani Hemen Çıkma Oranını nasıl düşürürüz konusunda bir makale paylaştım. Çok yararlı bilgiler olan bu yazıyı okumanızı öneririm HEMEN ÇIKMA ORANI ( Bounce Rate) NEDİR? NASIL DÜŞÜRÜLÜR?