Subdomain Nedir, Subdomain Nasıl Açılır?

Var olan domaininizin altalan adıdır. Bağımsızdır. Aslında ikinci web sitenizdir. Daha ayrıntılı olarak anlatmak için Subdomain Nedir, Subdomain Nasıl Açılır, Subdomain Nasıl Oluşturulur? gibi detaylarına geçelim.

Subdomain Nedir?

Bir web siteniz var. Siz, ikinci bir web sitesi istiyorsunuz. Ya da aynı web site üzerinden yeni bir alan adı (domain) almadan farklı bir web sitesine sahip olmak istiyorsunuz. İşte o zaman Subdomain yöntemi devreye girer. Subdomain, varolan domaine ait olan alt alan adıdır. Ana site ile benzerlik taşımayan, kendi halinde bağımsız bie web sitesidir. Fakat ana domaininize bağlı olarak çalışır.

Şöyle örnek verelim. https://www.teknogundemi.com/ sitemiz var. Biz alt alan adı açarak asıl sitemizden bağımsız ve farklı içeriklerin yer alacağı bir alan oluşturabiliriz. Örneğin https://www.destek.teknogundemi.com/ ya da https://www.makaleler.teknogundemi.com/ olacaktır. Aynı domain altında fakat ana websitesinden çok farklı içeriklere sahip olabilen bir alan yeridir. İnternette E-Ticaret yapıyorsunuz. Yeni bir domain ya da yeni bir websitesi açmak yerine subdomin oluşturarak yani alt alan adı altında e-ticaretinizi gerçekleştirebilirsiniz. https://www.e-ticaret.teknogundemi.com/ gibi.

Subdomain Nasıl Açılır? Subdomain Nasıl Oluşturulur?

Subdomain Nasıl Oluşturulur? ya da Subdomain Nasıl Açılır? gibi oldukça zor ve ben yapamam diyen arkadaşlar bulunmaktadır. Subdomain açmak, Subdomain oluşturmak oldukça kolay bir kaç saniyelik iştir. Sadece her domain şirketinin paneli farklılık gösterebileceğinden belki izlenecek yol direkt olmayabilir farklı buton yerleri bulunabilir ama genellikle yol aynıdır.

Şimdi Subdomain Nasıl Açılır? Subdomain Nasıl Oluşturulur? hemen en basit yöntem ile yazalım.

  • CPanel’e giriş yapın ve Alt Alan Adları‘nı tıklayın.
  • Açılır menüden Etki Alanı kısmını seçin.
  • Etki alanının önündeki kutuya, istediğiniz alt etki alanı adını yazın. Örneğin; destek, satis, kitaplarim, makalelerim, v.b. Burada alt alan adını yazarken asla domain uzantısı olan com, tr, net vb. gibi uzantı yazılmayacaktır. Sadece ne amaçla açılacaksa o kelime yazılacaktır.
  • Belge Kökü kutusunun içine tıklayın ve otomatik olarak doldurulacaktır.
  • Oluştur düğmesine basın.

Artık subdomaininiz yani alt alan adınız açılmış, oluşturulmuştur. Şimdi Subdomain Nasıl Kullanılır? onu yazalım

Subdomain Nasıl Kullanılır?

Açmış olduğunuz alt alan adınıza ulaşmak için aynı ana sitenizin dosyalarına nasıl ulaşıyorsanız aynı o şekilde ulaşacaksınız. FTP ile sitenize bağlanıp ana dizininize geleceksiniz. Ana dizininizde sitenizi oluşturan klasörlere ulaşabilirsiniz. www ya da public_html klasörüne (hangisini isterseniz seçin, aynı dizine gideceksiniz) çift tıklayarak ana dizinize geçin. Az önce açtığınz alt alan adınızın olduğu klasörünüzü bulun. Çift tıklayarak klasörün içine girin. Alt alan adınızı nasıl kullanmak istiyorsanız, isterseniz wordpress kurarak kullanabilirsiniz ya da opencart scripti kurarak kullanabilirsiniz. Hangi yöntemi kurarak kullanmak istiyorsanız o scripti kurun. Diyelim wordpress kuracaksınız. Normal web sitesine wordpress nasıl kuruluyorsa aynı şekilde kuracaksınız. Tek fark ana dizine değilde az önce açmış olduğunuz subdomain yani alt alan adı olan klasörün (dosyanın) içine kuracaksınız.

Kurulum aşamasında yine aynı şekilde myqsl kullanıcı adı, şifresi, vb. işlemleri yapacaksınız. Eğer ana siteniz wordpress ise çok dikkatli olun tablo ön eki kısmına mutlaka farklı isim yazın ki ana siteniz yeni kurduğunuz wordpress veri tabanı ile çakışmasın. Yoksa ana siteniz bozulacaktır. WordPress sitesine subdomain olarak yine wordpres kuracaksanız mutlaka tablo ön eki kısmına farklı bir isim vermelisiniz. Örneğin wp1_ gibi olabilir. Ana wordpress siteninizin tablo ön eki, yeni kuracağınız subdomaininizde ki wordpressin tablo ön eki adları asla aynı olmamalıdır. Yoksa ana siteniz bozulur.

Subdomain Önemi Nedir? Subdomain Ne İşe Yarar?

Web sitesi için subdomainin önemi oldukça fazladır. Ana domaini güçlendirir. Şöyle ki; örneğin bir firmanız var. Birden fazla bayiniz bulunmaktadır. Firmanızı tanıtan sitenize birde her bir bayinize ait bir subdomain bulunursa bu ana sitenizin o oranda güçlenmesine fayda sağlayacaktır. Her bir alt alan adı, ana sitenizin daha güçlü olmasına yol açar. Firmanızın bayileri için açılan subdomainlerde, her bayiye ait içerikler oluşacağı için, o bayinin arama motorlarına yazılıp subdomaine ulaşması, ana sitenizinde arama motorlarında yükselmesine yol açacaktır.

Arama motorları tarafından algılanan subdomainlere yapılan ziyaretler, ana sitenizinde üst sayfalara yükselmesine ya da üst sıralarda kalmasını garantilemesinde büyük önem taşır.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız