Türkiye’de İlk İnsansı Robot Fabrikası

KONYA ÖZEL YAZILIM FİRMASI AKINSOFT
Akınsoft Yazılım Firmasının ilk insansı robot fabrikasıKonya‘da kuruldu. Türkiye’ de ilk insansı robot fabrikası açıldı. Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, yaptığı açıklama da Türkiye’ de kurulmuş olan ilk insansı robot fabrikasın da üretime geçerek insanlara her alanda yardımcı olabilecek robotlar üretmeyi amaçladıklarını söyledi.

Türkiye’ de ilk insansı robot fabrikası

Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, Fabrikanın yapılma aşamasının 1,5 yıl sürdüğünü ve tamamlandığını açıkladı. Türkiye’ de ilk insansı robot fabrikası açılış töreninde yaptığı açıklama da Akın, “Dünyada birçok kurum ve kuruluş insansı robotlar için AR-GE çalışması yapmakta. Ancak hiçbir kurum henüz seri ya da yalın üretime geçmemiştir. Bugün burada AkınRobotics’in seri ve yalın üretim bantlarını göreceksiniz” dedi. Türkiye’ de ilk insansı robot fabrikası Konya’ da kurulmuştur.

Konya’ da İlk İnsansı Robot Üretildi

turkiyede ilk insansi robotlar akinsoft firmasindan tekno gundemi

Türkiye’ de ilk insansı robot fabrikası 2 bin 700 metrekaresi kapalı toplam 11 bin metrekaredir.  Fabrika 20 milyon lira yatırmla kurulmuştur. Akınsoft firması  9 yıldır yapay zeka, mekanik ve elektronik alanda AR-GE çalışmaları yapıyor.

ROBOTLARA ÜRÜN TANITMA VE BROŞÜR DAĞITMA İŞLERİ YAPTIRILABİLİR

Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, Ada GH5 adını verdikleri serinin kullanımının çok kolay olduğunu bir çocuğun bile çok rahatlıkla programlayabileceğini bildirdi.

Akın şu sözlerle devam etti. “Bu model robotlara, alışveriş merkezlerinde ürün tanıtma, fuarlarda broşür dağıtma, otogar ya da havalimanlarında yol gösterme, mağazalarda tezgahtarlık gibi işlevler yaptırabilirsiniz.

Hastanelerde hasta bakıcılık bile yapabilecek bu robotlar, ev hanımlarına kısmen de olsa yardımcı olabilecek şekilde programlanmıştır. 22 yılda tamamlanan yeni nesil Ada GH5 isimli robotumuz, milletimize ve insanlığa hayırlı olsun.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü Akınsoft‘ un Türkiye’ de ilk insansı robot üreterek Türkiye’ ye öncülük yaptığını belirtti. Türkiye’ de ilk insansı robot fabrikasını açan Akınsoft firması adımızı teknoloji alanında dünyaya duyurarak büyük bir başarıya imza atmıştır.

ROBOTLAR NELER YAPACAK?

Türkiye’ de ilk defa üretilen ilk insansı robotlar şu alanlarda insanlara yardımcı olacak.

  • Hastaların ilaç saatini hatırlatacak.
  • İstenirse güvenlik elemanı olarak da yardımcı olacak.
  • Ev hanımlarına yardımcı olacak.
  • Büro elemanı olarak kullanılacak.
  • Kafelerde garson olarak çalışabilecek.
  • AVM’ lerde stand görevlisi olarak çalışabilecek.
  • Otogar, havalimanı ve benzeri yerlerde bilet kesme, yol gösterme gibi hizmetleri verebilecek.

Bir robotun üretiminin 1 hafta içinde herşeyi ile birlikte üretebildiklerini söyleyen Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, “Bu süre her geçen gün hızlanacak. Yeni Ar-Ge’lerimizle teknikler geliştiriyoruz. Laboratuvarlarda farklı testler yaparak süreçleri hızlandırıyoruz. Ürettiğimiz robotlarımız alışveriş merkezlerinde bir tezgahtar olarak çalışabilecek.

Ayrıca ürün tattırma dediğimiz peynir, sucuk gibi gıdaları alışveriş merkezlerine müşterilere ikram edebilecek. Fuarlarda stant görevlisi olarak kullanılabilecek. Çocuklarla diyalog kurabilecek. Büro elemanı olarak bir takım şeyleri getirip götürme ve karşılama işlerini yapabilecek.” dedi.

Ada GH-5’in serisi

Ayrıca ürün tattırma dediğimiz peynir, sucuk gibi gıdaları alışveriş merkezlerine müşterilere ikram edebilecek. Fuarlarda stant görevlisi olarak kullanılabilecek. Çocuklarla diyalog kurabilecek. Büro elemanı olarak bir takım şeyleri getirip götürme ve karşılama işlerini yapabilecek.” dedi.

Ada GH-5’in serisi

Konya‘ da kurulan ilk insansı robotların 22 yıllık bir birikimin sonucu olduğunu ifade eden Akın, Ada GH-5’ in seri olarak üetiminin yapıldığını söyledi. Akın, “Şu anda ‘Ada serisi’ robotlarımızın GH-5 serisinin üretimine başladık. Bu 22 yıllık bilgi birikimimizin sonucu olarak son geliştirdiğimiz bir robot.

Ada GH-5 çok hassas bir şekilde hareket edebiliyor. Tüm malzemeleri ‘Akın Robotics’ laboratuvarlarında geliştirildi. Devre tasarımları, yazılımları, mekanik tüm aksamları bizim tarafımızdan geliştirilerek yapıldı.

Bu anlamda yüzde yüz yerli bir robot. Yapay zeka donanımı ile birleştirildi ve insansı hareketler yapabiliyor. Koku alma ve görme sağlayabiliyor. İnsan yüzlerini tanıyabiliyor. Sizi tanıdıktan sonra bir sonraki gelişinizde sizi isim olarak yeniden biliyor. İnterneti çok aktif olarak kullanabiliyor.

Dokunma hissi de var. Üzerindeki çeşitli sensörler ile dokunduğu nesneyi algılayabiliyor. Her insanın programlayabileceği bir şekilde geliştirdik. Basit bir ara yüz ile bir işe adayıp programlayabileceği şekilde yaptık.  Fabrikamızın resmi açılışını yapacağımız 4 kasım tarihinde 10 tane prototipimiz çıkacak.” dedi.

turkiyede ilk insansi robot fabrikasi acildi teknogundemi

İnsansı robotlar duyabiliyor ve konuşabiliyor. Robotlar duyduklarını anlayabiliyor ve konuşabiliyor. Bir insanı tanıyan robot onu asla unutmuyor. Üretilen insansı robotlar interneti çok aktif bir şekilde kullanıyor.

Garson robotun adı ADA.  Konya’ da bir kafede müşterilere hizmet veriyor. Garson olarak hizmete başlayan robotlar epey ilgi çekiyor. İzleyenlerin yoğun ilgisini çeken garson robotlar çay servisi yapıyor.

salata yapan robot teknogundemi 1

Salata yapan Akınsoft Robotu.

Çay demleyen Akınsoft Robotu. Konya Akınsoft firmasında üretilmiştir.

Türkiye’de ilk insansı robot fabrikası hangi ilimizde kurulmuştur?

Bilgisayar yazılım firması olan Akınsoft tarafından 2 bin 700 metrekaresi kapalı toplam 11 bin metrekare alana kurulan Akın Robotics, Türkiye‘nin ilk insansı robot fabrikasını Konya ilimizde kurmuştur. Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın teknoloji alanında Türkiye’nin gururu olmaya devam ediyor.

Bu Haberle İlgili Diğer Haberlerimiz

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız