Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nedir?

Uzaktan eğitim nedir ve uzaktan eğitim araçları nelerdir? Uzaktan rğitim teknolojileri ile eğitim daha mı kolaylaştı?

Çağımız internet vede teknoloji çağı. Uzaktan eğitim ve uzaktan eğitim teknolojileri pandemi süreci içinde çok duyduğumuz sözcükler arasına girdi. Öyle ki eğitime ara verildiği bu zorlu pandemi günlerinde öğrenciler, internet üzerinden uzaktan eğitim görmeye başladılar. Peki, Uzaktan Eğitim nedir? ve Uzaktan Eğitim Teknolojileri nelerdir? Öğrenciler nasıl uzaktan eğitim görüyorlar? Başarı oranı nedir? Bu yeni duruma alıştık mı?

Uzaktan eğitim, yüz yüze karşılıklı gelme durumu olmadığı zamanlar için yapılması zorunlu olan bir gereksinimdir. Farklı bir eğitim şeklidir. Daha yeni yeni öğrendiğimiz eğitim işleyiş biçimidir.

Uzaktan eğitim teknoloji araçları sayesinde, eğitim almak isteyenlerin birbirleri ile iletişim kurma açısından, diğer alıştığımız yüzyüze klasik eğitimden çok farklıdır. İkisi arasında çok farklar bulunmakla birlikte, öğrenci evden dışarı çıkmadan, uzaktan teknoloji aletleri sayesinde eğitimini alabileceği, öğrenimine ara vermeden devam edeceği bir yeni sistem olması açısından farkı vardır. Şimdi detaylı ve basit anlatımla önce Uzaktan Eğitim nedir özümleyelim.

Uzaktan Eğitim Nedir?

Uzaktan eğitim nedir sorusunun yanıtı bir çok farklı olarak verilsede biz kısa ve net olanı ile kafa karıştırmadan yanıtını vermek istiyoruz. Uzaktan eğitim nedir sorusunun yanıtı, farklı coğrafi bölgelerde ki öğrencilerin, öğretim elemanları ile teknoloji aletleri ile bir araya gelerek, ders aktarımı ve öğrenim etkileşimini teknolojik araçlar aracılığı ile yaptıkları bir eğitim biçimidir.

Uzaktan eğitimde öğrenci ve öğretmen aynı ortamda değildir. Biraraya gelerek derslerin işlenmesi teknolojik araçlarla mümkündür. Bilgisayar destekli eğitimin başlangıcı 1980 yılında televizyonun geri besleme eksikliğini giderebilmek için başlamıştır.

O yıllarda Mainframeler aletleri ile ilk çalışmalar başlamıştı fakat kullanmak çok zor olduğu için gündeme gelemeden ortadan yok oldu. Zamanla PC.’lerin üretilip, yayılması ile uzaktan eğitimde bir dönüm noktası oldu. Zamanla daha gelişeceği beklenilerek, internet ile geri beslemeli veya interaktif eğitim oldukça hızla artacaktır.

Türkiye’de Uzaktan Eğitim Yönetmeliği

Uzaktan Eğitim
Uzaktan Eğitim

Türkiye’de uzaktan eğitim ile ilgili yapılan ilk çalışmaları 1956 yıllarında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü başlatmıştır. Bu uygulama çalışmasında, bankalardaki kişiler mektup ile öğrenim görmüşlerdir. Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altında gerçekleştirilen uzaktan eğitim uygulamaları ilk kez 7.11.1960 tarihinde “Mektupla Öğretim” adı altında ve deneme öğretimi olarak baslamıstır.

Türkiye’de uzaktan eğitim ile ilgili çıkan yönetmelik, 14 Aralık 1999’da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Üniversiteler arası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Eğitim” yönetmeliğidir. Yönetmeliğin uygulanması YÖK tarafından kurulan Enformatik Türk Millî Komitesine bırakılmıştır.

E-Öğrenme

E-Öğrenme hem öğretmen hemde öğrenci için farklı mekanlarda biraraya gelmeden internet üzerinden öğrenme işlemidir. E-Öğrenme ayrıca bir internet ağı ya da internet ağı olmadan da hem çevrimiçi hemde bilgisayar tabanlı öğrenmeyi yani (bilgisayar ağı olmadan öğrenme, ağsız öğrenme) biçiminide kapsar. E- Öğrenme işleyişi bakımında 3 ana faktöre ayrılır.

📌 Eş zamanlı(senkron)
📌 Ayrı zamanlı(asenkron)
📌 Karma Eğitim (b-learning

Bilgisayar Tabanlı Öğrenme

Herhangi bir bilgisayar ağı olmadan bilgisayardan web tabanlı olarak öğrenmedir.

İnternet Tabanlı Öğrenme

İnternetin olduğu ve web tabanlı öğrenmeden daha geniş bir öğrenme biçimidir. Çünkü bilgisayar ağı olduğu için ulaşacağı yerler çok fazla sayıda ve bir çok bilgiye ulaşabileceği için daha geniş öğrenme biçimidir. Web, e-posta, Telnet, FTP gibi hizmetleri de barındırarak web tabanlı öğrenmeyide kapsamaktadır.

Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir?

Başlıca ilk olan çalışmalardan başlayarak Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir yazalım.

📌 Mektupla öğretim.
📌 Basılı materyal yolu ile.
📌 Radyo, kaset, video, cd, audio vb. yolu ile.
📌 Bilgisayar destekli eğitim,
📌 Web tabanlı programlar yolu ile,
📌 Görüntülü, videolu eğitim yolu ile,
📌 Bilgisayar, cep telefonu, tablet vb. araçlar yolu ile,
📌 İnternet,
📌 Elektronik posta,
📌 Veri tabanları gibi.

Uzaktan Eğitim Veren Web Siteleri

https://www.uzaktanegitim.com/ benzeri bir çok web siteleri bulunmaktadır. Milli Eğitime bağlı olan bir çok eğitim veren web siteleri bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çatısı altındaki internet üzerinden uzaktan eğitim veren websitelerini öğrenmek için tıklayınız.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız