VPN Nedir? Virtual Private Network

VPN nedir? sorunusun yanıtı. sanal özel ağ demektir. Daha geniş anlatımı ile farklı ağlara uzaktan bağlanmayı sağlayan erişim ağıdır. VPN sanal özel ağının kısaltma adıdır. İngilizce anlamı Virtual Private Network baş harflerinden oluşmaktadır. İnternette güvenle gezinmenizi sağlayan internet teknolojisidir. VPN kullanmak için internet bilginizin çok fazla olmasına gerek yok. Her internet kullanıcısı rahatlıkla VPN kullanabilir. Kullanımı oldukça basit olan sanal özel ağdır. VPN ile yasaklı web sitelerine giriş yapabilirsiniz.

Kendi internet ıp adresinizi gizleyen özel ağdır. IP İnternet Protokolü kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. IP adresiniz sizin fiziki konumunuzu belli eder. Sizin nerede olduğunuzu, hangi ile ve ev adresiniz bilinebilir. Fakat VPN ile internete bağlandığınızda sizi kimse göremez. İnternet Servis Sağlayıcıları (İSS’ler), hükümetler veya bilgisayar korsanları bile sizi takip edip göremezler. VPN kendi ıp adresinizi gizler ve bir başka sanal ıp adresi ile bağlanarak, yerinizin ve kim olduğunuzun bilgisine erişilemez. Eğer bir nweb sitesinde ya da bir oıyunda banlandıysanız VPN ile yeni bir ıp adresi ile girebilir oyununuza devam edebilirsiniz

VPN Nedir
VPN Nedir

VPN hizmeti veren şirketler ilk önce denemeniz için size süreli ücretsiz bir deneyim sunra. Eğer beğenirseniz deneme süresinin sonunda VPN’i satın alabilir o şekilde kullanabilirsiniz. Genell,ikle ücretsiz VPN’lerde kıstılı sayıda ıp adresleri bulunmaktadır. Sınırlı şekilde bağlanılır. Ücretli VPN’ler oldukça iyi ve istediğiniz kadar bağlanmanıza olanak verir. İstediğiniz her ülkenin ıp adresi ile bağlanabilirsiniz.

VPN Nedir? VPN Neyi Gizler?

VPN neyi gizler ya da sizin için neler yapabilir? Maddeler halinde sıralayalım.

  • VPN ile internete bağlandığınızda sizin güvenle gezinmenizi sağlar. Fiziki bilgilerinizi, şehir, konu vs asla göremez.
  • Bir VPN sunucusuna bağlandığınızda, tüm internet trafiğiniz şifrelenir. Bu, İnternet servis sağlayıcınız (İSS) dahil hiç kimsenin çevrimiçi ne yaptığınızı göremez.
    Şifreleme, bilgisayar korsanlarının şifreleriniz gibi web sitelerine girdiğiniz hassas bilgileri görmesini engeller. Bu, halka açık WiFi kullanıyorsanız özellikle önemlidir, çünkü siber suçluların halka açık ağlardaki bağlantınızı izlemesi kolaydır. Ancak bir VPN, birisi verilerinizi çalsa bile şifresini çözemeyeceklerini ve hatta anlayamayacaklarını garanti eder.
  • VPN’iniz ayrıca IP adresinizi de maskeler. Yani gizler, saklar. Bir çok web siteleri ve hizmetler, konumunuzu belirlemek için IP’nizi kullanır. Fakat bir VPN sunucusuna bağlandığınızda, eriştiğiniz web siteleri yalnızca VPN’in IP adresini görür. Gerçek ıpınız görünmeyeceği için nerede olduğunuzun bilgisine ulaşamazlar.
  • Bazı VPN’ler kötü amaçlı web sitelerini, reklamları ve izleyicileri engeller. Bazı web sitleri kötü amaçlıdırlar ve siz o sitelere giriş yaptığınızda farkında olmadan tıkladığınız bir yerden cihazınıza kötü amaçlı bir yazılım indirebilirsiniz. İşte VPN bu kötü amaçlı web sitelerini engeller, giriş yapmamanız için uyarı verir.
  • Bazi VPN’ler ise açılır pencereleri ve kötü amaçlı reklamlarıda engeller.

VPN Nedir? VPN Neden Kullanılır?

  • İnternet ıp adresinizi dolayısı ile kimliğinizi gizlemek için. Kısacası GÜVENLİK için
  • Yasaklı ya da kısıtlı web sitelerine girmek için.
  • Torrentlerden ve bulutlardan dosya indirebilmeniz için.

VPN’ler Nasıl Çalışır?

VPN’iniz, tüm internet trafiğinizi şifreli olduğu sunucularından birine yönlendirir. Örneğin Türkiye’desiniz. Amerika’ya bağlı bir ıp üzerinden internete girş yapmak istiyorsunuz. VPN ile isytediğiniz ülke üzerinden sanal özel ağa bağlandığınızda artık girdiğiniz her web sitesi sizin kendi ıpınızı değil Amerika’dan bağlandığınız özel ağınız olan ıp adresinizi gösterecektir.En iyi VPN’ler binlerce sunucu kullanır ve IP adreslerini düzenli olarak günceller, böylece sitelerin kara listeye almak ve engellemek için yeterli zamanı olmaz. Ve bu, tamamen özel ve tespit edilemez kalmanız anlamına gelir.

VPN’ler Yasal mı? VPN Yasal mı?

Herkes tarafından merak edilen VPN’ler Yasal mı? VPN Yasal m? sorusunın yanıtı tabii iki EVET olacaktır. Çoğu ülkede bir VPN’i özgürce kullanabilirsiniz, ancak bazı istisnalar bulunmaktadır. Çin ve Irak gibi ülkeler, hükümet dışı VPN’lerin kullanımını yasaklıyor.

VPN Gizliliğimi Nasıl Garanti Eder?

Güvenilir VPN’ler, aşağıdakiler gibi çeşitli gizlilik koruma özellikleri sunar:
Kayıt Tutmama Politikaları: Sert günlük kaydı önleme politikaları, VPN sağlayıcılarının tarama etkinliğinizi kaydetmesini engeller. Bilgilerinizi kaydetmezlerse, kendilerinden istense bile devlet gözetim kurumlarına ifşa edemezler. Ayrıca, VPN’in güvenliği ihlal edilirse, bilgisayar korsanlarının VPN sunucularından bilgilerinizi toplayamayacağı anlamına gelir.

DNS Sızıntı Koruması: Bir web sitesine her eriştiğinizde, bilgisayarınız web sitesinin IP adresini öğrenmek için bir DNS sunucusuna bir istek gönderir. Normalde, bu istek ISS’nizin DNS sunucularına gider ve bu da tarama etkinliğinizi İSS’nize gösterir.Bir VPN’e bağlandığınızda, DNS istekleriniz VPN’inizin DNS sunucularına yönlendirilir. Bazen, cihazınız siz bilmeden isteklerinizi ISS’nize geri yönlendirebilir. Basitçe, DNS sızıntı koruması bunun olmasını engeller.Güvenilir VPN’ler sizi bu sızıntılardan korumak için IPv6 trafiğini devre dışı bırakır.

Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer ve Opera gibi önde gelen tarayıcılar, birbirleriyle iletişim kurmak için WebRTC teknolojisini kullanır. Bunu yapmak için birbirlerinin gerçek IP adresini bilmeleri gerekir.

Üçüncü şahıslar, gerçek IP adresinizi ve konumunuzu bulmak için WebRTC’yi kullanabilir. Güvenilir bir VPN, WebRTC’yi devre dışı bırakır ve bunun size olmasını önlemek için IP adresinizi korur.

VPN Kullanmanın Olumsuz Yönleri Var mı?

  • Bağlantı hızınız düşecektir. Verilerinizin dolaşması zaman alır ve bir VPN’e bağlandığınızda, VPN sunucularına ulaşmak için biraz daha uzağa gitmesi gerekir. Ayrıca trafiğinizi şifrelemek ve şifresini çözmek birkaç saniye sürer. Bu nedenle, bağlantı hızınızın biraz düşmesi normaldir. Güvenilir olmayan VPN’ler, göz atma etkinliğinize erişebilir.
  • PayPal ve bazı çevrimiçi bankalar, yabancı bir IP’den oturum açarsanız, hesabınızda bir güvenlik ihlalini işaretleyebilir. Endişelenmeyin, hesabınız sonsuza kadar kilitlenmeyecektir. Ancak, hatayı gidermek için bankanızla iletişime geçmeniz gerekebilir.

Bir VPN’de Ne Ararım?

VPN aşırken aşağıdakileri hzmetleri sunuyormu ona dikkat edilmelidir.

  • 256-bit şifreleme: Bu, mevcut en yüksek seviyeli şifrelemedir ve kişisel bilgilerinizi ve göz atma etkinliğinizi koruyacaktır.
  • Otomatik durdurma anahtarı: VPN bağlantınız kararsız hale geldiğinde durdurma anahtarları devreye girer. Veri sızıntılarını önlemek için geçici olarak internet bağlantınızı keserler.
  • Katı bir kayıt tutmama politikası
  • DNS ve IPv6 sızıntı koruması
  • Müşteri desteği: Premium VPN’lerin çoğu, sitelerinde canlı sohbet yoluyla 24/7 destek sunar. Bazı küçük VPN’lerde bulunmasına rağmen, çok az hizmet telefon desteği sunar. Cihazlarınız için kullanıcı dostu uygulamalar: sağlayıcının web sitesine bir göz atın. Çoğu, uygulamalarının ekran görüntülerini içerir, böylece programı yüklemeden önce bir fikir edinebilirsiniz.
  • Geniş sunucu kapsamı: Dünya genelinde sunucuları olan bir VPN’e ihtiyacınız var. Bu, istediğiniz herhangi bir ülkeden coğrafi olarak engellenmiş içeriğe erişebilmenizi sağlar. Aynı zamanda, seyahat ettiğinizde, yakınlarda her zaman bir sunucu olacağı anlamına gelir.
  • Akış ve P2P için optimize edilmiş sunucular:
  • Birden çok eşzamanlı bağlantı: İster büyük bir eviniz, ister sadece bir dizüstü bilgisayarınız ve bir telefonunuz olsun, birden fazla VPN aboneliğine kaydolmak zorunda kalmadan tüm cihazlarınızı korumanız gerekir.

VPN Nedir? Nasıl kullanılmalı? İzlemek için tıklayınız.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız