Webinar web semineri, amacı nedir? Nasıl Katılınır, Ücretli mi

Webinar web semineri demektir. Online konferans yazılımları yardımı ile çevrimiçi yapılan video sunumları, atölye çalışmaları, eğitim ya da dersleridir. Web semineri, bir kuruluş/şirket tarafından düzenlenen ve belirli bir grup kişiye bilgisayarları aracılığıyla İnternet üzerinden yayınlanan çevrimiçi bir etkinliktir. İnternet üzerinden bir çok katılımcı ile canlı olarak yapılan yayınlardır. Bilgiye fiziksel ortamlardan bağımsız olarak internet üzerinden ulaşılır. Kısacası Webinar bilgi videolarıdır. Webinar adı, kelimesi , anlamına gelen ‘Web’ ile seminer anlamına gelen ‘Seminar’ kelimelerinin birleşiminden elde edilmiştir.

Webinar yani web semineri internet üzerinden gerçek zamanlı gerçekleştirilen web seminerleri, çevrimiçi toplantı ya da sunum olduğu için dünyanın her yerindeki bireyleri, izleyicileri, birbirleri ile bağlayan çevrimiçi etkinliktir.

Webinar web seminerinin amacı nedir?

Çevrimiçi toplantı olan webinar canlı etkileşim ve gerçek zamanlı olarak bilgiyi tartışma, alma ve gönderme yapabilir. Webinar sunucusu, bir yandan konuşurken bir yandan da masaüstü belgelerini veya uygulamaları aynı anda seminere katılanlar ile paylaşabilir. İnternet üzerinden görüntülü ve sesli eğitim, sunum ve toplantılar yapabilmesini sağlayan webinarda katılımcılar web seminerleri yazılımlarını kullanarak ses belge ve uygulamaları paylaşır.

Webinar, web seminerinin faydası nedir?

Bir web semineri planlamak, gerçek hayatta bir seminer veya ders düzenlemekten çok daha kolaydır. Temel olarak, çok sayıda katılımcıyı ağırlamak için büyük bir mekana ihtiyaç olacağından bir çok kişiyi aynı çatı altına toplamak hem zor hemde maliyet açısından yük olabilir. Webinar zamandan ve maliyet bakımından tasarruf sağlar.

Toplantılar internet üzerinden tek tıkla başlatılabilir. Webinar eğitimlerinde bölge sınırlaması yoktur. Ülke çağında hatta dünyanın her yerinden webinar seminerleri yapabilirsiniz. Dünyanın her yerinden insanları gerçek zamanlı olarak buluşmaya davet edebilirsiniz. Ayrıca seminere canlı olarak katılamayacaklarsa, web seminerini kaydedebilir ve daha sonra onlara gönderebilirsiniz.

Webinar nasıl Katılınır? Nasıl Kullanılır?

Webinar yapmak için bir amacınız olmalıdır. Örneğin ürününüzü tanıtmak, yazılımınız hakkında bilgi vermek, çalışanlarınızla toplantı yapmak vb. gibi bir amacınız olmalı. Amacınızı belirledikten sonra çok iyi bir uygulama ekipmanlarına sahip olmalısınız. Web seminerleri için hangi ekipmanlara ihtiyacınız var? Webinar’lar gerçekleştirilirken çoğunlukla internet teknolojilerinden ve TCP/IP, bağlantılarından faydalanır.

Baştan sona ilgi çekici bir çevrimiçi seminer oluşturmak istiyorsanız planlama çok önemlidir. Bir web seminerine hazırlanırken nitelikli bir sunucu seçmeniz gerekir. Konuya hakim, topluluk önünde konuşmaktan ve zor soruları cevaplamaktan çekinmeyen, karizması iyi, strese karşı en azından bir nebze olsun bağışıklığı olan biri olmalı. Elbette, web semineriniz birden fazla sunucuya ve hatta ayrı bir web semineri sunucusuna sahip olabilir.

Web seminerleri tipik olarak sesli ve görsel bileşenlere sahiptir. Bir web seminerinin görsel bileşeni, bir web konferansı aracı veya İnternet tarayıcısı aracılığıyla paylaşılır. Bir web seminerinin sesli kısmı genellikle izleyicilerin bilgisayarları (hoparlörler ve medya oynatıcılar aracılığıyla) veya telefon aracılığıyla yayınlanır.

Ülkemizde Webinar kullanımı var m, öncüsü hangi kuruluştur?

Tabii ki var. Webinar’ın öncüsüyse Yüksek Öğretim Kurulu’dur. Açık Öğretim Fakültesi veya örgün öğretimlerde çok fazla kullanıcının katılımının gerçekleşeceği dersler Webinar olarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bir çok özel kuruluşlarda webinar seminerleri düzenlemektedirler.

Webinar web semineri

Web semineri sahipleri genellikle etkinliği düzenler, sunucuları izleyicilere tanıtır ve web seminerinin sorunsuz çalıştığından emin olur. Aynı zamanda, karizmatik web semineri sahipleri tüm farkı yaratabilir ve markanızın kalabalık bir pazarda öne çıkmasına yardımcı olabilir.

Konuşmacı sunumuna devam ederken sohbeti yönetebilecek ve muhtemelen dinleyicilerin bazı sorularını yanıtlayabilecek bir asistan seçmeniz web seminerinin daha sorunsuz devam etmesinde yardımcı olur. Web seminerinizin teknik yönüyle ilgilenen ve inrterneti çok güçlü olan bir asistan seçmeniz önerilir.

Webinar ücretli mi?

Web seminerleri genellikle ücretsizdir, ancak ücretli de olabilir. Sizin ne kadar kalabalık ve ne kadar kaliteli seminer ortamı yaratmak isteğinize bağlıdır. Ücretsiz olarak Webinar’lar gerçekleştirebileceğiniz uygulamalar bulunmaktadır. Fakat ücretsiz olan uygulamaların büyük kısmı webinar seminerinin doğru çalışmasında istediğiniz özellikleri sunamayabiliyor. Yinede ücretsiz platformları ilede oldukça güzel, kaliteli, sorunsuz seminer gerçekleştirebilirsiniz. Webinarı kullanacağınız bazı kaynakları aşağıda listeledik.

Webinar Programları Nelerdir?

  • Google+, Hangouts: Ücretsizdir. Google’ın sosyal platformu olan Google+ ile senkronize olarak çalışıyor. Google+ Hangouts ile gerçekleştirilecek Webinar için kullanıcıların sadece geçerli bir Google+ hesabı sahibi olması yeterlidir. Ayrıca Google+ Hangouts’da ise tüm bu premium, özellikler sınırsız ve ücretsiz olarak sunuluyor. 10 Kullanıcıya kadar ulaşabilen Webinar seminerleri düzenleyebilir, seminerinizi canlı olarak YouTube, kanalı veya kendi siteniz üzerinden yayınlayabilirsiniz. Tüm cihazlarda sorunsuz olarak çalışabilen bir uygulamadır. Seminer sırasında ekran paylaşımı yapabilir, emoji gönderebilirsiniz. Fotoğraf gönderebilirsiniz. Sunucuya soru sorabilir ya da fikirlerinizi belirtebilirsiniz.
  • Skype: Ücretsizdir. Çağrı ve video, konferans yazılımı olan Skype ile webinar seminerinizi sorunsuz gerçekleştirebilirsiniz. Skype ile 25 kullanıcıya kadar ulaşan webinar toplantıları düzenleyebilirsiniz. Dosya paylaşımı ve ekran paylaşımı yapabilirsiniz. Kişi bilgilerinide gönderme olanağınızda bulunmaktadır.
  • Adobe, Connect: Ücretlidir. Adobe Creative Suite’in bir parçası olan Adobe Connect mükemmel webinar seminerleri düzenlemenize olanak verir. Ücretli olması sebebi ile istediğiiz özellikleri kısıtlama olmadan kullanabilirsiniz. HD ses ve görüntü sağlayarak kaliteli seminerlere imza atabilirsiniz. Mobil uyumluluk ve bir çok özellikler ile satın almada pişman olmayacağınız bir platformdur.

En İyi Webinar Uygulamaları

En İyi Webinar Uygulamaları
En İyi Webinar Uygulamaları

Aşağıda En İyi Webinar Uygulamaları listeledik. Webinarınızın kaliteli ve etkili olması için seçeceğiniz uygulamada çok önemlidir. En İyi Webinar Uygulamaları başlıca şunlardır.

  • Demio.
  • 2. WebinarNinja.
  • 3.JetWebinar.
  • GoToWebinar.
  • 5.WebEx.
  • 6.GetResponse.
  • 7.ClickMeeting.
  • 8.Zoom.

Etkili Bir Webinar İçin Aşağıda listelenen maddelere önem vermelisiniz.

  • Başlıklarınız dikkat çekici ve etkili olmalı
  • Hedef Kitlenizi Doğru Belirleyin
  • Webinara katılacak olan kitlenizin sayısı önemli değil sizin onlara ne kadar kaliteli sunum vereceğiniz önemlidir
  • Anketler Yapın
  • Çözüm Sunun
  • Canlı Yayınlara Odaklanın
  • İlham verici, motive edici ve enerjik olun
  • Güven duygusunu kitlenize verin

Webinarda katılımcılar görünür mü?

Web semineri sunarken sunucu izleyicileri göremez ve seslerinide duyamaz. İzleyici, sadece canlı oturum sırasında konuşmacıya soru yazabilir ve gönderebilir. İzleyiciler, bir anlık mesajlaşma aracı veya e-posta aracılığıyla konuşmacıya veya moderatöre (web seminerini kim yönetiyorsa) gerçek zamanlı olarak sorular sorabilir. Çoğu durumda, bir web seminerine katılmak için izleyicilerin videoda görünmesine gerek yoktur ve görünmez. Ancak sohbet işlevi aracılığıyla veya mikrofonunuz varsa ses/konuş düğmesini kullanarak katılabilirsiniz.

Canlı sunumdan sonra web seminerinin kaydını izleyebilir miyim?

Evet. Canlı web seminerlerinin kayıtlı sürümleri, canlı web seminerinin tamamlanmasından sonraki birkaç dakika içinde görüntülenebilir. Kaydedilen web semineri, kaydolduğunuz veya canlı izlediğiniz yerde mevcuttur. En son görüntülediğiniz içeriği ilgili platformdan görebilirsiniz:

Web semineri için kamera önünde olmam gerekir mi?

Web seminerine ev sahipliği yapıyorsanız, kitlenizin ilgisini çekecek görsel bir sunumunuz olduğu sürece kamera önünde olmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte, deneyimi daha kişisel ve eğlenceli hale getirdiğinden, ek bir web kamerası segmenti her zaman önerilir. Bir web seminerine katılıyorsanız, videoya katılmak zorunda değilsiniz.

Web seminerleri için hangi ekipmanlara ihtiyacınız var?

Bir web seminerine ev sahipliği yapmayı planlıyorsanız, ihtiyacınız olan ekipmanlar çok fazla değildir. Aşağıda hangi ekipmanların gerekli olduğunu listeledik.

  • Eğer yüzünüzü gösterecekseniz kaliteli bir web kamerası,
  • İyi bir kulaklık,
  • Bir mikrofon. Bu mikrofonlu iyi bir kulaklık da olabilir.
  • Güvenilir web semineri yazılımı.
  • Kaliteli sabit sınırsız bir internet bağlantısı.

Web semineri türleri nelerdir?

Belirli hedeflere ulaşmak veya hedef kitlenizin ve işletmenizin ihtiyaçlarına göre ayarlamak için kullanabileceğiniz birçok web semineri türü vardır. Bilgi paylaşmak, işletmenizi tanıtmak, ürününüzü tanıtıp satışında kitleler kazanmak vb. gibi türleri arttırmak mümkündür. Web seminerlerinin en önemli ve en büyük kullanımı, bir kitleyi eğitmek ve onlarla etkileşime geçmektir. Web semineri türleri nelerdir? sorusuna aşağı yer alan listeleme ile yanıtlayalım.

  • Eğitim web seminerleri: Kitleler uzman olunan bir alanda eğitmek için yapılan seminerlerdir. Bir eğitim web semineri yürütmek için, web seminerlerinin görsel özelliklerini, iyi hazırlanmış slaytlar veya beyaz tahta videosu kullanmak ile başarılı bir seminer gerçekleştirilir. Ayrıca, dışarıdan uzman konuşmacılardan da yararlanarak daha faydalı olunan seminerlerdir.
  • Ürün web seminerleri: Bir ürün hakkında açılan seminerlerdir. Ürün veya araç hakkında çok ihtiyaç duyulan geri bildirimleri toplamanıza olanak tanır. İzleyiciler fikirlerini, görüşlerini canlı olarak iletebileceğinden ürün sahibi tarafından yarar sağlayacak seminerlerdir.
  • Kullanıcı katılımı web seminerleri: Şirket yazılım sunuyorsa, yeni kullanıcıları düzenli olarak, örneğin ayda bir yeni başlayanlar için düzenlenen bir web seminerine katılmaya davet ederek yeni yazılımlardan haberdar edebilir, yazılımınızda yeni kullanıcılar sağlayabilinen seminerlerdir.
  • Çalışan eğitimi ve ekip toplantıları: İşletme için en uzaktaki çalışanına dahi ulaşılabilen seminerlerdir. Uzaktan çalışmaya geçildiğinde çalışanlarınıza bilgi aktarmanın ve pratik becerileri öğretmenin en iyi yoludur.
  • Potansiyel müşteri yaratma ve liste oluşturma web seminerleri: Markanıza yeni insanları çekmek için yada zaten varolan müşterileri daha bilgilendirmek ve kalıcı yapmak için yapınaln web semineridir. Müşteriler bu tür web seminerleri ile en yeni ürünlerinizi ve duyurularınızı takip edebilirler. Ayrıca, her zamankinden daha ulaşılabilir olduğunuzda müşterilerinizin önemli sorular sorması için önemli bir fırsattır.
Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız