WebP Nedir? WebP Nasıl Kullanılır?

WebP Nedir? WebP Nasıl Kullanılır? WebP hem kayıplı hem de kayıpsız sıkıştırma kullanan bir görüntü formatıdır. Web site sahipleri artık sitelerinde WebP’yi kullanarak daha hızlı kullanabilirler. Ayrıca daha fazla zengin içerikler ekleyebilirler. Hem KB. açısından daha ufak boyutlarda olan WebP çok fazla yer kaplamadığı için artık Google bu tür görsellere önem vermektedir.

WebP kayıpsız görüntülerin boyutu PNG’lere kıyasla %26 daha küçüktür. WebP kayıplı görüntüler, eşdeğer SSIM kalite indeksindeki karşılaştırılabilir JPEG görüntülerden %25-34 daha küçüktür.Kayıpsız WebP, yalnızca %22 ek bayt maliyetiyle şeffaflığı (alfa kanalı olarak da bilinir) destekler. Kayıplı RGB sıkıştırmasının kabul edilebilir olduğu durumlarda, kayıplı WebP şeffaflığı da destekler ve PNG’ye kıyasla tipik olarak 3× daha küçük dosya boyutları sağlar.

WebP Nedir?

WebP Nedir
WebP Nedir

Yukarıdaki örnekte de gördüğünüz gibi kayıpsız bir görüntü deneyimi sunan PNG dosyalarını WebP formatına çevirirseniz, görüntü kalitesinden ödün vermeden web sitenizde %26’ya kadar daha küçük boyutlarda görsel yayınlayabilirsiniz.

Kayıpsız sıkıştırma (WebP-Lossless)

Kayıpsız sıkıştırma (WebP-Lossless): Sıkıştırmadan sonra resminizin her pikselinin aynı kalması anlamına gelir. PNG dosya formatı kayıpsız görüntüler sunar. Benzer şekilde, WebP’nin kayıpsız sıkıştırma yöntemi, PNG dosyalarının kayıpsız sıkıştırılmış sürümlerinden %26 daha küçük bir boyutla aynı kaliteyi sunabilir.

Kayıplı sıkıştırma (WebP-Lossy)

Kayıplı sıkıştırma (WebP-Lossy): İnsan gözünün algılayamadığı belirli sayıda pikseli resimlerinizden kaldırarak daha fazla sıkıştırma elde ettiğiniz formattır. Bu formatı popüler kayıplı dosya sıkıştırma formatı olan JPEG ile karşılaştırdığımızda dosya boyutunda %25 ila %34 arasında bir azalma görüyoruz.

WebP kullanmanın avantajları nelerdir?

WebP kullanmanın avantajları olarak web siteniz daha hızlı yüklenecek, açılacaktır. Google’un onayladığı tür bir resim formatıdır. e-ticaret siteleri veya bol görselli blog sahipleri için daha fazla tercih edilmelidir ki web siteleri çok daha hızlı açılsın ziyaretçi kaybedilmesin. Ziyaretçilerin gelmesi demek sitenizin yükselmesi ve üst sıralara çıkmanız demektir.

WebP Nasıl Kullanılır? WebP Eklentisi indir

Web siteniz Wordprees ise şanslısınız. Görsellerinizi WebP formatına çevirmek için eklenti kullanabilirsiniz. WebP eklentisi indirmek ya da eklentilere göz atmak isterseniz aşağıda ki bağlantıdan WordPress WebP Eklenti sayfasına gidebilirsiniz. WebP, Google Chrome, Firefox, Edge, Opera tarayıcısı ve diğer birçok araç ve yazılım kitaplığı tarafından yerel olarak desteklenir. WebP Eklentisi indir.

WebP Eklentisi İndirmek ya da Göz Atmak için Tıklayınız.

WebP’yi JPEG veya PNG Olarak Kaydetme

20 – 30 gibi çok fazla WebP dosya formatında resimleriniz varsa online dönüştürücü siteleri bir işe yaramamaktadır. Eğer ücretsiz olarak kullanılan XnConvert isimli programı indirirseniz bir çok WebP formatında ki dosyayı istediğiniz fortmatta dönüştürebilirsiniz. (JPG, PNG vb.)

XnConvert isimli programa girdiğinizde WebP dosyasını programa alın. “Convert Files To” bölümünden dosyayı hangi formata dönüştürmek istediğinizi seçin. (JPG formatını destekler.) Ardından “Convert” butonuna basın (Resmin formatının dönüştürme işleminin başlamasını sağlar.) Dönüştürme işlemi bittiğinde artık WebP formatlı resim dosyanızı, istediğiniz formatta bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

WebP görüntülerini orijinal JPEG veya PNG biçimlerine manuel olarak da dönüştürebilirsiniz. Tarayıcınızda kaydetmek istediğiniz bir WebP görüntüsüyle karşılaştığınızda, sağ tıklayın ve “Görüntüyü yeni sekmede aç” seçeneğini seçin. Resim kendi sekmesinde olduğuna göre, imlecinizi adres çubuğuna getirin. URL alanında, URL adresinin son üç karakteri olan “-rw“yi silin ve “Enter” tuşuna basın. Bu, görüntüyü orijinal biçiminde (genellikle JPEG veya PNG) görüntüler. Resmi kaydetmek için sağ tıklayın ve “Resmi farklı kaydet” seçeneğini seçin. “Save as type” alanında resim JPEG veya PNG formatında olmalıdır. Daha detaylı WebP hakkında bilgi almak için Google sitesinden öğrenebilirsiniz.

Google Webp detaylı bilgi için tıklayınız

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız