Aile Konutu Şerhi Nedir? Nasıl Konulur ve Çıkarılır?

Aile birliğinin korunması için çıkarılan yasayı çoğu kişi bilmemektedir. Aile Konutu Şerhi, aile birliğini korumak için çıkarılan bir yasadır. Evinizin tapusuna eklenecek olan bu belge ile aile bütünlüğünüzü ve çocuklarınızı koruma altına almış olacaksınız. Devletin aile bütünlüğünü korumak için çıkarmış olduğu bu yasadan herkesin yararlanması gerekir.

Aile Konutu Ne Demektir?

Aile konutu demek eşlerin çoluk çocuk ile birlikte oturdukları yaşam alanı olarak kanunda yer alır. Aile Konutu, Türk Medeni Kanunu madde 14′ de, eşlerin ve varsa çocukların tüm yaşam faaliyetlerini sürdürdükleri, acı, tatlı bir çok anıları biriktirdikleri, birlikte ikamet edilen yerleşim alanlarıdır. Ailenin yaşam alanı olarak adlandırılan Aile Konutunda güvenle ve huzurla yaşanması için kanunda bir takım koruyucu maddeler eklenmiştir.

Aile Konutunda ikamet eden anne, baba, çocuklar kısacası bütünüyle aile fertlerinin yaşadığı alanı korumak için çıkarılan yasa ve adı Aile Konutu Şerhi olan kanundan haberi olmayan bir çok evli aileler bulunmaktadır. Çocukların yaşantısını korumak amaçlı olan bu yasa ile eviniz kirada bile olsa devlet sizin yanınızda yer alarak sizi ileride eşlerden birinin kötü niyetli girişiminden oluşacak olumsuz bir durumdan koruyacaktır.

Aile bütünlüğünü korumak amaçlı çıkarılan Aile Şerhi yasası ile aile fertlerinden birinin, diğer eşin haberi olmaksızın Aile Konut alanını, rızası olmadan kendi tasarrufunda satmak, devretmek, kiraya vermek gibi kötü niyet girişimlerini engelleyecek bir maddedir. Eşinden habersiz yapılacak kötü niyetli girişimler kanunen yasaklanmıştır. İşte bu gibi durumlarda kanunlar aile bütünlüğünü korumak için devreye girer ve eşlerden birinin haberi olmaksızın ya da rızası olmaksızın kendi çıkar amaçlarında yapmış olduğu girişimlere yasa koyarak engel getirir. Bu yasanın adı Aile Konutu Şerhi Yasasıdır.

Aile Konutu Şerhi Nedir?

Aile Konutu Şerhi demek diğer üçüncü kişilere taşınmazın, bir aile konutu olduğunu gösteren bir durumdur. Aile Konutu Şerhi, ailenin yaşam alanı olduğu taşınmazı resmi olarak yetkililere bildirme işlemidir. Tapuda Aile Konutu olarak ayrılmış alanın üzerine eklenen bu şerh, iki eşin rızası olmadan satılamayacağını, kiraya verilemeyeceğini ya da devredilemeyeceğini bildiren bir belgedir.

Aile Konutu Şerhi Nasıl Çıkarılır? Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?

Aile Şerhi belgesinin çıkarılması için ilk önce evli olmak şarttır. Evlilik cüzdanınızı alarak, muhtara gideceksiniz ve orada oturduğunuza dair belgenizi alacaksınız. Ardından tapu dairesine giderek, aileniz ile birlikte oturduğunuz evinize Aile Şerhi koyulmasını isteyeceksiniz. Aile ve çocukların yaşantısını korumak için çıkarılan Aile Konut Şerhi kararını tapuya eklettirerek ileri de eşler arasında oluşacak olan olumsuz durumlardan dolayı aile bütünlüğünüzün bozulmasına, Aile Konutunuzun rızanız olmadan satılmasına izin vermemiş, engellemiş olacaksınız. Aile Konutu Şerhi belgesini hem yaşadığınız alan için koydurabilirsiniz hemde kirada dahi olsa başka şehirde bile olsa koydurabilirsiniz.

Eşiniz, Sizin Rızanız Olmadan Aile Konutunuzu Satmak İsterse Sizde Ailenizi, Çocuklarınızı Korumak İçin Evinizi Korumaya Alın

Ev sizin de olsa, eşinizin de olsa, eşinizin sizden gizli bir şekilde, rızanız olmadan Aile Konutunu satamayacak, kiraya veremeyecek ve devredemeyecektir. Çocuklarınızla beraber yaşanılan konutu Aile Şerhi Kararı eklettirerek korumaya almış olacaksınız.

İleride eşlerin boşanma durumu olduğunda Aile Konut Şerhi konmuş taşınmazı, mahkemenin eşlerin mağdur olmamasını göz önüne alarak karara bağlayacaktır.

Aile Konutu Şerhi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Aile bütünlüğünü korumak için çıkarılmış bu yasada, eşlerden diğerinin kötü niyetli girişimini engellemek için tapuya eklenen Aile Konut Şerhi Kararı için gerekli belgeler nelerdir maddeler halinde belirtelim.

  • Evlilik Cüzdanı,
  • Muhtarlıktan alınan Şerh koydurulacak taşınmazın yerleşim belgesi,
  • Nüfus müdürlüğünden alınacak vukuatlı aile nüfus belgesi,

Yerleşim belgesini muhtarlıktanda alabilirsiniz. Hatta apartman yöneticisinden dahi yerleşim belgenizi alabilirsiniz. Yerleşim belgesi demek orada oturduğunuza dair diğer üçüncü kişilere bilgi verme niteliğindeki bir belgedir.

Aile şerhi koydurma sırasında bir temsilcinizde varsa o temsilcinizin de belgede belirtilmesi gerekmektedir. Yukarıda yazdığımız belgelerin dışında şerh koydurabilmek mümkündür.
Şerh koydurabileceğiniz diğer belgelerde şunlardır: T.C. Kimlik ve vergi numaranız, avukat kimliği ya da pasaport, şerh koyduracak kişiye ait fotoğraflı kimlik belgesi ile de tapuya şerh koydurmanız mümkündür.

Aile Konutu Şerhi Konulan Ev Satılabilir Mi?

Evet. Eşlerin birlikte rızası alınma koşulu ile aile konutu şerhi olan taşınmazlar satılabilir. Aile şerhi belgesinin amacı, eşlerden diğerinin rızası olmadan, gizlice satışa konmasını engellemek içindir. Eşlerin rızası alındığı zaman yapılacak satışa engel teşkil etmeyecektir.

Aile Konutu Şerhi Olan Eve Haciz İşlemleri Yapılabilinir mi?

Evet. Eğer eşlerden birinin borcu sebebi ile oluşacak haciz işleminde diğer eşin rızasına bakılmaksızın haciz işlemleri yapılabilir. Kanuna göre aile şerhi olan bir evin, haciz işlemlerinin olması mümkündür. Haczedilir. Diğer eşin rızası alınmadan haczi yapılabilinir. Çünkü aile bütünlüğünü korumak amaçlı eklenen şerh kararı, haciz işlemleri olduğu için kendiliğinden kalkmış olacaktır.

Aile Konutu Şerhi Nasıl Kaldırılır?

Aile Konutu Şerhinin kaldırılma işlemleri de, yine şerh kararının eklenmesi işlemleri ile aynıdır. Şerhi koydurmak için gerekli belgelerin sunulması ile şerhi kaldırabilirsniz. Aile şerhi koyduran eş, yine aynı yollarla ve kendini kanıtlayabilecek resmi belgeleri ile tapu dairesine gidecektir.

Ayrıca, Aile Konutu Şerhinin kaldırılması evliliğin iptal olması ile de mümkündür. Boşanma suretiyle oluşacak işlemler sonucu kararın tapu müdürlüğüne gösterilmesi sonucuda kaldırılır. Eşlerden birinin vefat etmesi ile diğer eşin başvurması ile aile konutu şerhi kaldırılacaktır.

Aile Konutu Şerhinin dava ile kaldırılması ise anca şerh konulan taşınmazın bir aile konutu olmadığının kanıtlanması suretiyle kaldırılacaktır.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız