Atlar Nasıl Ürer? Atlar Nasıl, Ne Zaman Çiftleşir?

Atlar Nasıl Ürer, Çiftleşir? Bir kısrağın üreme sistemi mevsimlerden etkilenir. Gün ışığı, bir kısrağın erken ilkbaharda ısınmasına neden olan kontrol edici faktördür. Üreme mevsimi şubat ortasında başlar ve kuzey yarım kürede Haziran ayının başlarına kadar devam eder. Kısraklar kızgın olduklarında, genellikle çeşitli mesajlar verirler. Bunlardan biri kuyruklarını yukarı kaldırarak veya idrar yaparak veya vulvalarını göstererek üremeye istekli olduklarını gösterirler. Bu noktada, erkek atlar tipik olarak üst dudaklarını yukarı iterek ve dişi atların idrarını koklayarak üreme istediklerini belirtirler.

Vahşi doğada, atların üreme davranışları, baskın bir aygır ve onun “harem”inden oluşan bir grup içinde meydana gelen sosyal etkileşimler etrafında toplanır. Aygır ve “onun kısrakları” yıl boyunca etkileşime girer. Bir kısrak kızgın olduğunda, aygır tipik olarak, kısrağa binmeye cesaret etmeden önce (genellikle başlangıçta penisi geri çekilmiş halde veya yana doğru, kısrağın iyi olduğundan emin olana kadar) cinsel duyarlılığını test etmek için uzun süreli “alay” davranışlarına girer. Onu tekmelemeyecek, etrafında haraketler yapacak ve daha sonra çiftleşme işlemine girecektir. Kısrak, kızgınlık dönemindeyken sık sık aygır ile temasa geçer ve çiftleşmeyi kolaylaştıracak şekilde kendini konumlandırır. Kızgınlık döngüsü, ortalama 21 gün olmak üzere yaklaşık 19-22 gün sürer.

Atlar Nasıl Ürer?

Atlar, diğer memeliler gibi döllenme, hamilelik ve büyümeyi içeren belirli bir süreçten geçerek ürer.

Atlar Nasıl Ürer
Atlar Nasıl Ürer

Atlar Nasıl Çiftleşir?

Çoğu erkek memeli gibi aygırlar da yıl boyunca çiftleşmeye istekli ve hazırdır. Atlar, diğer birçok memeli canlıların çiftleşmesi gibi çiftleşir. Kur yapma yoluyla erkek at dişi ata yaklaşır. Kısrak doğurgan ve kızgın dönemde olduğunda, akıntı ve şişmiş bir vulva gibi fiziksel belirtileri olacaktır. Etrafında bir aygır olduğunda, onun önüne idrar yapar. İdrar yapmak ne anblama gelir hemen açıklayalım. İdrar yapmak, dişi atın çiftleşmeye hazır olduğunu söyleyen feromonları serbest bırakır ve kendini iki yana ikiz bir pozda konumlandırabilir. Aygırın dikkatini çektiğinde, oda hazır olduğunu göstermek için kuyruğunu kaldıracak.

Atlar Flehmen Tepkisi

Atlar Flehmen Tepkisi

Bir aygır, kızgın bir kısrak keşfettiğinde, Flehmen Tepkisini ortaya çıkaracaktır.

Burnu havada, başını geriye doğru kaldırır ve üst dudağını büker.

Dişi kısrağın etrafında yada çevrede zıplar ve kısrak için bir takım hareketler, gösterişler yapar.

Aygır bu gösterisinden sonra, kısrağa yaklaşır ve onu ısırabilir veya burnunu sokabilir. Eğer kısrak onu azarlamazsa, poposunu, bacaklarını ve kuyruğunu koklamaya başlar.

Bu noktada, kısrak muhtemelen kuyruğunu ona doğru kaldırmış olacak ve daha sonra ona binecektir. Kur yapma eylemi genellikle sadece birkaç dakika süren çiftleşme eyleminin kendisinden daha uzun bir gösterimdir.

Çiftleştikten sonra Kısrak Yere Düşer

Atlar çiftleştikten sonra yere düşer. Bu çok yaygın bir durumdur. Kısrakların çiftleştikten sonra devrilmesi ilk kez başlayanlarda daha sık görülür ancak çoğu kısrak çiftleşmeden sonra her seferinde düşer. Yere düşmesinin sebebi, kısrakların çiftleşme sırasında bunalmış olmaları ve kalp atış hızlarını normal seviyelere geri getirmek için dinlenmek içindir.

Atlar çiftleştikten sonra neden düşer?

Kısrakların çiftleştikten sonra yatmalarının en olası nedeni, bunalmış olmaları ve kalp atış hızlarını normal seviyelere geri getirmek için dinlenmeye ihtiyaç duymalarıdır. Aygırlar kur yaparken ve çiftleşirken agresif ve hiperaktif olabilirler ve atlar sosyal açıdan hassas yaratıklardır.

Atlar Ne Zaman Çiftleşir?

Çoğu atın mevsimlik bir üreme döngüsü vardır, ilk kez baharın başlarında kızgınlığa girer ve yaz sonunda biter. Kısraklar bu üreme mevsimi boyunca her 21 günde bir kızgınlığa girerler ve döngülerinin 5-7 günü boyunca verimli ve çiftleşmeye açıktırlar. Kısraklar üreme mevsimlerine kademeli olarak başlarlar, yılın ilk döngüsü genellikle düzensiz ve üreme amaçları için güvenilmezdir. 15 yaş civarında, bir kısrak döngüsü, tamamen durana kadar, en yaygın olarak 15 ila 20 yaşları arasında daha az sıklıkta olacaktır.

Atların Gebelik Süresi Ne Kadardır?

Bir kısrağın hamileliği için ortalama gebelik süresi 11 – 12 aydır. Genel olarak 330 gün yani 11 ay, en sık belirtilen gebelik süresidir. İlkbahar ve yaz ayları doğum yapmak için ideal mevsimlerdir çünkü bu aylar daha sıcak ve ılıman aylardır ve genç taylar için hayatta kalma şansını artıracaktır. Kısraklar yılın son aylarında hamile kalmamaları için genellikle Yaz sonunda veya Güz başında kızgınlığa girmeyi bırakırlar. Kısrak, doğumdan sonra son derece koruyucudur – bebeğe yaklaşırsa aygırı tehdit etme noktasına kadar.

Atlar Ne Zaman Cinsel Olarak Olgunlaşır?

Cinsel olgunluk demek, hayvanın ergenliğe girmiş olduğpunu vurgulamak için söylenen bir terimdir. Bir kısrak genellikle ilk kızgınlığına yaklaşık 12-15 aylıkken girer. Bununla birlikte, bu erken ergenlik yaşı, çiftleşmeye hazır bir kısrak olarak yorumlanmamalıdır. 2. yaş, kısrakların güvenli bir şekilde yetiştirilebileceği en erken yaştır. Ergenlik, tüm canlılarda olduğu gibi atlardada cinsel olgunluğa erişilmesidir. Dişilerde bu genellikle 12 ila 15 aylıkken olur, ancak 9 ila 10 aylıkken bile daha erken de olabilir.

Atlar, cinsine bağlı olarak 4 ila 6 yaşına kadar fiziksel olarak tam olarak olgunlaşmazlar ve 2 yaşındaki bir kısrakta hala çok fazla büyüme ve eklem gelişimi olur. Bununla birlikte, bir atın gebelik süresinin 11 ay olduğunu ve bu nedenle 25 ayda yetiştirilen bir kısrak 3 yaşına gelene kadar doğum yapmayacağını unutmamalıyız. Gebeliğin bir kısrak üzerinde aldığı fiziksel yükün çoğu, gebeliğin son 1-2 ayında meydana gelir ve bu nedenle ilk 9-10 ay vücudunda nispeten kolaydır en azından eklem ve kemik gelişimi açısından.

Atlarda Kızgınlık Nedir?

Kızgınlık veya ısı, kısrağın yumurtladığı ve eğer yetiştirilirse gebe kalma ihtimalinin yüksek olduğu üreme döngüsünün periyodudur. Kızgınlık aynı zamanda kısrağın çiftleşmeye istekli olduğu ve aygırı kabul edeceği zamandır. Kızgınlık döngüsünün ortalama uzunluğu veya kızgınlık döneminden sonraki kızgınlık dönemine kadar olan süre 21 gündür. Ancak kızgınlık döngüsü 19 ila 26 gün arasında değişebilir. Kızgınlık süresi beş ila yedi gündür (aslında yaklaşık altı gündür), ancak iki ila 10 gün arasında değişebilir.

Kısraklar, üreme mevsimi boyunca birkaç kez döngüye girerler. En yoğun kızgınlık davranışı, kısrak aygır için cinsel açıdan en alıcı olduğunda ortaya çıkar. Yoğun kızgınlık davranışı yaklaşık üç gün sürer.

Tayı Isısı, Tay Isısı Nedir?

Yumurtlamayı izleyen ilk ısı, tayı ısısı olarak adlandırılır. Tay ısısı tipik olarak yumurtlamadan altı ila dokuz gün sonra ortaya çıkar, ancak beş gün kadar erken veya 15 gün kadar geç olabilir.

Libido

Libido, hayvanlarda cinsel dürtü veya cinsel dürtü derecesini belirtmek için kullanılan terimdir. Yüksek libidoya sahip bir aygır, binmek ve bir kısrak yetiştirmeye çalışmak için bir istek gösterecektir. Doğal durumlarda, aygırlar, sıfır aktiviteden aşırı saldırganlığa kadar çok çeşitli libido seviyeleri sergiler. Bazı aygırlar o kadar güçlü bir libidoya sahip olacaklar ki, sıcakta kısrak aramak ve yetiştirmek için diğer tüm uğraşları feda edecekler. Aşırı yüksek veya düşük libido sorunlara neden olabilir. Genç aygırların geniş bir libido yelpazesi sergileme olasılığı daha yüksektir. Aşırı derecede düşük libidoya sahip genç aygırların üremesi zordur.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız