Atlara Neden Nal Çakılır? At Nalı Nedir?
Atlara Neden Nal Çakılır? Atlar, öncelikle toynakları ve ayakları güçlendirmek, toynakları korumak ve toynakların çok çabuk yıpranmasını önlemek için atlara nal çakılır. İnsanların el ve ayak tırnakları kesilmediği zaman uzadıkları gibi atlarında toynakları kesilmediği takdirde sürekli olarak uzar. Nal, atın ayaklarını ve toynaklarını korur. Atların toynaklarının sert veya pürüzlü yüzeylerde aşınmaya karşı korunmasını sağlayan U-şekilli metal plaka olan At Nalının Roma icadı olduğu söylenmektedir. Atlara da, nal çakarak, vücutlarının yükünü eşit şekilde taşımalarına ve daha az yorulmalarına yardım eder.
Atlar, Nal sayesinde daha çok yük taşıyabildiği gibi daha da hızlı koşabilirler. Böylelikle atlar daha az yorulur hem de daha iyi hareket edebilirler. Ayrıca eğer yer kaygan ise nal sayesinde atlar kaymadan yürüyebilirler. Tırnakların yoğunluğu ve duyarsızlığı, ayakkabıların çivilenerek güvenli bir şekilde takılmasını mümkün kılmaktadır. Demirci ya da demirci zanaatı, at nalı dövme ve takma işlemi, ortaçağ ve modern zamanların en büyük temel el sanatlarından biri haline geldi
Atlara Neden Nal Çakılır?
Vahşi Atların nala ihtiyaçları yoktur. Çünkü vahşi atlar çok hareket etmeleri, uzun mesafeler koşmaları ve koşmanın toynaklarını yıpratırlar. Ayrıca, yollarda veya beton gibi yerli atlarda yürümeye ihtiyaçları yoktur. Vahşi atlar, sert ve kurak arazide bir yerden bir yere hareket ederken toynaklarını yavaş yavaş aşındırırlar.Bununla birlikte, bir binici taşıyan veya bir araba ya da başka bir ağır yük çeken evcilleştirilmiş çalışan atlar, ekstra ağırlık ve ek stres nedeniyle, genellikle toynaklarını vahşi doğada olduğundan daha hızlı yıpratacaktır. At nalı, toynaklara dayanıklılık ve güç katmak için kullanılabilir ve çok hızlı yıpranmamasını sağlamaya yardımcı olur. Atlara Nal Neden Çakılır?
Atlar, öncelikle toynakları ve ayakları güçlendirmek ve korumak ve toynakların çok çabuk yıpranmasını önlemek için Nal Çakılır. Nal, sert veya kayalık zeminlerde yaralanmalara karşı ek koruma sağlayabilir ve ıslak iklimlerde toynakların nemli veya çamurlu zemin nedeniyle zayıflamasını önlemeye yardımcı olabilir. Zorlu arazilerde veya kötü hava koşullarında, özellikle ıslak veya çamurlu havalarda ata ek stabilite ve kavrama sağlamaya yardımcı olabilir. Buzlu koşullarda ek stabilite sağlamak için özel at nalı da takılabilir.
At nalı, çalışan atlarda toynakların dayanıklılığına yardımcı olmak için kullanılır. Toynağın kendisi, keratin adı verilen tırnağımızla aynı malzemeden oluşur. Bununla birlikte, toynak, yaralanabilecek kurbağa adı verilen (yukarıdaki resimde daire içine alınmış) yumuşak ve hassas bir iç kısma sahiptir. Atlar yürürken toynak doğal olarak yıpranacaktır, bu nedenle toynak üzerine bir ayakkabı eklemek yani nal çakmak yıpranmayı azaltmaya ve kurbağa denilen ortadaki yumuşak kısmın yaralanmasını önler ve atın ayağını daha sağlıklı durumda tutmaya yardımcı olur.
Atların toynakları tırnağımız gibi olduğundan ve tıpkı tırnağınızı kestiğinizde olduğu gibi atlar nalını tırnağa takarken hiçbir şey hissetmezler. Çiviler tırnağın dış kenarından geçirildiğinde, nalbant onları büker, böylece bir tür kanca yaparlar. Daha sonra, iyi bir uyum sağlamak için kalan keskin noktaları ve tırnağın bir kısmını törpülerler. Toynak büyüdükçe, sonunda ayakkabının yani nalın üzerine binecektir. Atların nallarının ne zaman sökülüp yenileceğinide bu şekilde göstermiş olur.
Bazı atlarda bazen denge sorunları olabilir. Uzman bir nalbant tarafından düzeltici pabuçlama, gerektiğinde toynak kapsülüne ek destek sağlamaya yardımcı olabilir ve bu da sorunu düzeltmeye yardımcı olur. Tıbbi nedenlerlede ata nal takılabilir. Bazı atlar, özellikle laminitis, artrit veya halka kemiği olmak üzere toynak ve ayağın gücünü tehlikeye atan tıbbi durumlardan muzdarip olabilir. Bu durumlarda, nallama, atın rahat etmesine yardımcı olarak ve güvenli bir şekilde işe geri dönmesini sağlayarak ek destek sağlayabilir. Uzman bir nalbant, atın cinsine ve yaptığı işe uygunolarak nal üretip, ata en uygun nalı takabilir.
Bir at bazen veya her zaman çıplak ayakla doğada dolaşsa bile, toynakları düzenli olarak budama ve bakım yapmaya devam edecektir. Tırnaklarımız gibi, bir atın toynakları da korunmadığı takdirde sürekli uzar. Bu nedenle, toynakları formda tutmak için kesilmelidir. Sadece vahşi atlar hiç kırpılmadan hayatta kalabilir, çünkü toynakları sert arazide sürekli hareket ederek zamanla aşınır.
Atın nalları iyi değilse veya nalbant beceriksizse, hileli veya “sıcak” tırnaklar tırnağın hassas iç kısmına zarar verebilir. Bir at çalışma sırasında bir ayakkabıyı “yaylar” (kaybederse), bu tendon burkulmasına veya toynak duvarında hasara neden olabilir.
Ata Nal Çakılırken Canı Acır mı?
Ata nal çakılırken atın canı acımaz. Çünkü Nal atın tırnağının cansız kısmına çakıldığı için hiçbir his duymaz. Nal olmayan atlar, sert taşlı arazilerde rahat hareket edemedikleri gibi ayakları da yara bere içinde kalır.
Atın Toynakları, Atın Ayakları
At Nalı Nedir? (Horseshoe)
At Nalı Nedir? At nalı, atın toynaklarını korumak ve geliştirmek için tasarlanmış, insan yapımı, U şeklinde bir levhadır. Yüzyıllardır evcilleştirilmiş atların farklı iş türlerine katılmasına izin vermek için kullanıldılar. Ayakkabı giyen bir ata “ayakkabılı at” denirken, ayakkabısız bir ata “ayakkabısız” veya yalınayak denir. At nalı tipik olarak çelik veya alüminyum gibi metallerden yapılır, ancak kauçuk, plastik veya bakır gibi diğer malzemelerden de yapılabilir. At nalı, çoğunlukla çivi kullanılarak tırnağın palmar (yer) tarafına takılır.
Nal; at, eşek, öküz ve benzeri yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, tırnağın aşınmasını önleyen bir çember veya levhadan yapılan, ayağın şekline uygun demir parçasına verilen ad. Nallar, nalbant adı verilen meslek üyeleri tarafından üretilir.
At nalı hangi malzemeden yapılır?
Bunun bazı istisnaları olsa da, çoğu durumda at nalı çelikten yapılır. Yarış atları genellikle daha hafif oldukları için ve daha rahat koşabilmeleri için alüminyum at nalı giyerler ve bu nedenle hız en önemli öncelik olduğunda daha iyi performans gösterirler. Ayrıca toynak veya ayak yaralanması durumunda atların giyebilecekleri “çizmeler” de vardır. Bu “botlar” kauçuktan yapılmıştır ve içinde çok daha yumuşak bir yürüme yüzeyi ve daha önemli destek sağlayan kauçuk bir at nalı bulunur.
Nal Süresi Kaç Aydır? Atın Nalları Kaç Ayda Bir Sökülmelidir?
Bir nallama süresi 1-1.5 aydır. Bu süre içinde atın nalları sağlam bile olsa sökülerek uzayan tırnak kesilir. Eski nal düzeltilerek çakılırsa ‘KAYAR’ denir. Bu süre aşılırsa nal tırnağa kısa geldiğinde kol uçları ökçeleri ezer ve ‘Ökçe eziği’ olur. Yeterli ölçüde uzayan tırnaklardaysa nallama süresi 1.5-2 aydır. Nal oynamışsa sıkıştırılır, açılmış kollara topuk çalmaya neden olur ve düzeltilmelidir.
Atın ayağına nal çakan kişiye ne denir?
Atın ayağına çakılan parçaya Nal, nalı çakmaya, hayvanları nallamak, bu işi yapana da Nalbant adı verilir.