Babun Maymunu ve Özellikleri

Babun maymunu, diğer adı ile Habeş maymunu köpeksi bir maymun çeşididir. Aynı köpeğe benzeyen uzun bir burnu ve sivri dişleri vardır. Babun maymunu, insansı maymun ailesine dahil olmayan en iri primattır.

Babunlar, maymun dünyasının en tanınanlarından en merak edilenlerindendir. Yüzlerinin her iki yanında tutam tüyleri ve kırmızıya dönebilen büyük, tüysüz dipleri vardır. Bu eski dünya maymunlarının da diğer bazı maymunlar gibi kavrayıcı kuyrukları yoktur, yani kuyruklarını bir el gibi kullanmazlar.

Babun Maymunu ve Yavrusu

Babun Maymunu ve Yavrusu
Babun Maymunu ve Yavrusu

Babun Maymunu Özellikleri

Babunlar Toplu Yaşarlar
Babunlar Toplu Yaşarlar
Babun Maymunu Uzun Burunlu
Babun Maymunu Uzun Burunlu
Babunlar Sivri Dişlidir
Babunlar Sivri Dişlidir

National Geographic’e göre babunlar dünyanın en büyük maymunlarıdır.
Babunlar çok sosyal yaratıklardır. Babun, gruplarına birlik denir ve bir birlik düzinelerce ve yüzlerce üye içerebilir. Afrika Yaban Hayatı Federasyonu’na göre, en büyük birliklerin 300’e kadar üyesi var. Belli başlı babun maymunu özellikleri. Babunlar, uyumaktan yemek yemeye, gruplar halinde sosyalleşmeye kadar her şeyi yapan çok sosyal hayvanlardır. Erkekler olgunlaştıkça gruptan ayrılırlar. Dişiler grupta kalır.

  • En iri maymun türlerinden biridir.
  • Yüzlerce, düzinelerce babun maymunu birarada yaşar.
Babunlar Bir arada Yaşarlar
Babunlar Bir arada Yaşarlar
  • Kendilerine özen gösterirler.
  •  Çok iyi hırsızdırlar.
  •  Güçlü kuvvetli olanların, haremi vardır.
Babun Maymunun Özellikleri
Babun Maymunun Özellikleri
  • Köpek yavrularını kaçırarak sürünün kölesi yaparlar.
  • Kendi aralarında tehlike sezildiğinde haberleşme sistemi vardır. Bir maymun aslan, kaplan gibi tehlike arzedecek vahşi, hayvan gördüğünde en yakınındaki babuna bağırır ve onu haberdar eder. Haberi alan Babun yine oda en yakın babuna bağırarak haber verir. Böyle yaparak, sürünün en sondaki babun maymununa kadar haber gitmiş olur.
Babun Maymunu Tehlike Olunca En Yakın Babun Maymununa Bağırarak Haber Verir
Babun Maymunu Tehlike Olunca En Yakın Babun Maymununa Bağırarak Haber Verir
  • Sadece kendilerini değil, diğer hayvanlarıda bir tehlike gördüklerinde uyarırlar.
  • Çok güçlüdürler. Elleri ile bir Leoparı boğacak güce sahiptirler.
  • Eskiden babunlar eğitilerek, suçlu olan kadınlara tecavüz etirilirdi.
  • Bir saldırı olduğunda, başka yavruları rehin alabilir kendileri tehlike altında olduğunda ise yavruları kalkan olarak kullanabilecek kadar ilginç taktikleri olan hayvanlardır.
  • Babun maymunu, pek et yemez ama gerektiğinde avlarını canlı yiyebilirler.
  • Kendi sürüleri arasında çıkan bir savaşta, mağlup olan sürüdeki babun maymununu sıradışı bir özellik olarak kendi aralarında paylaşarak, hatta birbirlerine onu ikram edip yerler.
  • Sinirlenince çok çirkef olurlar.
  • Babunlar konuşabilir. İletişim kurmak için kullandıkları en az 10 farklı sesi var.
  • Gelada babunlarının iletişim kurmak için kullandıkları üç farklı esneme türü vardır.

Babun Maymunu, Babunlar Nerede Yaşar?

Babun maymunu dünyanın çok özel bir bölgesinde bulunur: Afrika ve Arabistan bölgelerinde yaşarlar. Bazı babun maymunları, bazen tropikal ormanlarda bulunabilir. Hamadryas maymunu, Kızıldeniz kıyısındaki tepelerde yaşıyor.

Babunlar belirgin kalçalara sahiptir. Diğer birçok primat türünden farklı olarak, babunlar büyük ölçüde karasaldır, ağaçlarda değil, tarlalarda ve çöllerde yerde yaşarlar. Onlar da tıpkı biz insanlar gibi, arka tarafta bir tür dolguya ihtiyaç duyarlar, böylece uzun süre rahatça oturabilirler. Bu babunların en iyi tanımlanabilecek nasırlı, kalçada kabarık deri vardır; en azından bizim için çok çekici olmasada, babunun en sevdiği pozisyon olan oturmak için çok etkilidir.

Babunlar Karada Yerde Yaşarlar
Babunlar Karada Yerde Yaşarlar

Babun Maymunu veya Babunlar Ne İle Beslenir?

Babunlar çok çeşitli et ve bitkileri yerler. Bir babunun diyetindeki tipik yiyecekler arasında otlar, meyveler, tohumlar, kökler, ağaç kabuğu, kemirgenler, kuşlar ve antilopların, koyunların ve diğer memelilerin yavruları bulunur. Diğer maymunları bile yerler. Bazen babunlar, evlerinin yakınında ekinleri yiyerek kendilerine zarar verirler.

Babun Maymunu Çiftleşme

Babun Maymunu Çiftleşme
Babun Maymunu Çiftleşme
Babun Maymunu
Babun Maymunu
Babun Maymun Özellikleri
Babun Maymun Özellikleri

Dişi bir babun çiftleşmeye hazır olduğunda, poposu şişer ve erkekler için bir işaret olarak kırmızı olur. Çiftleşmeden sonra, bir babun dişisinin yaklaşık altı aylık bir gebelik süresi vardır. Tipik olarak, ikizler kaydedilmiş olmasına rağmen, bir dişi bir seferde yalnızca 1 yavru doğurur.

Babunlar tüm yıl boyunca çiftleşebilirler, ancak dişiler yalnızca cinsel olarak aktiftirler

Bebek babunlara bebek denir. Bebekler yaklaşık 2 lbs ağırlığındadır. (1 kg) doğumda ve gün boyu yürürken göğüs kürküne asılarak annesine yapışır. Sadece 3 ila 4 aylıkken sütten kesmeye başlayana kadar annelerinin sütünü içerler. İnsan bebeklerde olduğu gibi, sütten kesme, öfke nöbetleriyle dolu uzun bir süreç yaşayabilirler.

Yavru Babunlar, her üç ayda 1 kilo alarak büyür. Yaklaşık 6 ila 8 yaşlarında olgunlaşırlar.

Erkekler tipik olarak yetişkin olduklarında sürülerini terk ederken, dişiler kalırlar.. Erkekler genellikle diğer birliklere katılır ve hayatları boyunca birçok kez o birliklerdende ayrılırlar.

Babun Maymunu, Babunlar Ne Kadar Yaşar?

Babunlar vahşi doğada 30 – 45 yıla kadar yaşayabilirler. Dişi babunlar, insan dişilerinin aksine çok yaşlandıklarında bile üreyebilirler.

Babun Maymunları İzle Babunlar

Benzer Haberler

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız