Balinalar Nasıl Ürer? Balinalar Nasıl Çiftleşir?

Balinalar nasıl nefes alır, nasıl çiftleşir, ne yerler, Balinaların özellikleri nelerdir gibi sorulara yanıt alacağınız bir yazı hazırladık. Buyrun, yanıtlar yazımızda.

Balinalar Nasıl Ürer? Balinalar, balıklar gibi yumurtlayarak üremezler. Doğal gebelik ile yavrularını dünyaya getirirler. Yavrularını emzirirler. Çiftleşmesi yaz mevsiminde gerçekleşir. Balinaların cinsel olgunluğa erişme yaşları farklıdır. Erkek balina 8, dişi balina ise 5 yaşında cinsel olgunluğa erişirler. Balinalar Nasıl Ürer?

Balinaların çiftleşmesinin nasıl olduğu tam anlaşılamamıştır. Balinaların çiftleşme dönemleri göç sırasında ya da kışı geçirdikleri sularda gerçekleşir. İlkbahar başları da çiftleşme için uygundur. Hayvanların dünyasında neler olup bittiğini bizlere gösteren bilim adamları, balinalarıda yakından izleyerek nasıl ürediklerini fotoğraflamışlardır.

Balinalar Suda Yarım Saatten Fazla Kalırlarsa Boğulurlar

Balinalar Nasıl Ürer?

Balinalar Nasıl Ürer
Balinalar Nasıl Ürer

Dünyanın en büyük hayvanları olan balinalar, ne kadar suda yaşayan canlılarda olsa su yüzeyine çıkıp hava almak zorundadır. Denizden ara ara su yüzüne çıkarak oksijen alırlar. 30 dakikadan daha fazla su altında kalan balinalar boğulurlar. Suda rahatlıkla yaşayan balinalar memeli hayvanlardır. Solunumları her memeli canlı gibi akciğer aracılığı ile solunum yaparlar. Bu yüzdendir balinalar suda yarım saatden fazla kalırlarsa boğulurlar. Çünkü akciğer solunumu yaptıklarından mutlaka ara ara sudan çıkıp nefes almak zorundadırlar. Tıpkı diğer memeliler gibi doğurup, yavrularını süt ile beslerler. Balinalar doğurma özelliğine sahip canlılar arasında bulunur.

Bir balinanın uzunluğu yaklaşık olarak 35 metredir. Ağırlıkları 150 tonu geçmektedir. Balinaların çeşitleri çoktur. Tüm okyanuslarda yaşayabilirler. Balinalar anne-baba-yavru olarak bir aile gibi yaşarlar. Balinaların yaklaşık 80 yıl ömrü vardır. Bir balina 80 yıl yaşayabilir.

Balinaların ağızları çok büyüktür. Geniş ağızları vardır. Bir tekneyi olduğu gibi kürekleri ve içindekiler ile birlikte yutabilir. Midesinde 300 sığırı ve 60 fili aynı anda tutacak kadar geniş midesi vardır.

Dişli ve dişsiz olarak balina çeşidi vardır. Dişli balinaların ağzında alt ve üst çenede dişleri bulunmaktadır ve avını dişleri ile yakalar. Dişsiz balinalarda ise diş yerine “fanon”  ismi verilen 400′ e yakın çubuk benzeri yapılar vardır. Ağızı adete bir ağ gibi ören bu “fanon’ lar ile avlarını yakalarlar. Balinaların 80′ den fazla çeşidi bulunmaktadır.

Balinalar Nasıl Ürer? Balinalar Nasıl Çiftleşir?

Balinalarda Gebelik Dönemi Kaç Aydır?Balinalarda Gebelik Kaç Ay Sürer? Balinalarda Gebelik Dönemi Kaç Aydır?

Balinalar yaklaşık 11-15 ay gebelik geçirirler. Kışın olan çiftleşmelerinin ardından 15 ay sonra 1 tek yavru doğururlar. Balinalar 2 yıl boyunca yavrularını emzirirler.

Beyaz  balinalar genç iken tamamen koyu gri  renklidirler. Balinalar büyüdükçe renkleri açılarak beyazlaşır. Dişi balinalar 7 yaşına gelince kendi renkleri olan saf beyaz rengini alırlar. Erkek balinaların ise kendi beyaz renklerini alma yaşı 9′ dur.

Balinalar Balık mı?

Balinalar balık değildirler. Okyanusta yaşayan sıcak kanlı, memeli hayvanlardır. Su altında uzun süre kalabilme özellikleri olsa da nefes almak için su yüzeyine çıkmak zorundadırlar.

Balinalar balık olmadığına göre, balina ile balık arasında ki farkı hemen belirtelim. Balinaları balıklardan ayıran özellikler, yüzme, solunum, üreme, vücut ısısı. Balinalar yüzerken kuyruklarını aşağı yukarı kaldırarak suda yol alırlar. Balıklar ise kuyruklarını sağa sola sallayarak suda ilerlerler.

Solunum olarak farkları; balinalar akciğer solunumu yaparlar. Başlarının üzerinde ki boşluklar aracılığı ile nefes alırlar. Balıklar ise solungaçları ile suda oksijen alarak solunumlarını geröçekleştirirler.

Üreme olarak farkları ise, balıklar yumurtlarlar, balinalar ise doğururlar.

Vücut ısıları arasında ki fark; balinalar sıcak kanlıdır diğer terimle
endotermik’ tirler. Balıklar ise soğuk kanlıdırlar. Diğer adı ile ektotermik’ tirler.

Mavi Balina – En Büyük Balina Türüdür

Balinaların en büyüğü mavi balinadır. Boyu yaklaşık 300 metre ağırlığı ise 200 tondur. Mavi balina ağzına aldığı su kendi ağrılığı kadardır. Yani Mavi Balina 200 ton ağırlığında suyu ağzına alabilir. Devasal büyüklükte olan bir balina, kıyaslama yaparsak basketbol sahasından daha büyüktür.

Balinalar Nasıl Beslenir?

Balinalar Nasıl Beslenir? Balinaların yemek boruları dar olduğundan küçük balıklar ile beslenirler. Balinalar her ağızlarını açtıklarında ağızlarının içine su ile birlikte küçük balıklarda girer. Balina ağzını kapatarak balıkları içerde hapseder. Fasonlar yardımı ile suyu ağzından çıkarır. Balıklar fasonlara takılarak ağızda kalır. Dili yardımı ile balıkları geriye attırarak yutar.

Balinalar Ne Yer?

Balinalar kocaman gövdelerine rağmen ufak balıklarla beslenir. Dünyanın en büyük canlısı olan balinalar, okyanusta bulunan en küçük canlı olan kriller ile beslenirler. Plankton türü olan Krillerin boyları 1-2 cm’ dir. Fakat sürü halinde dolaştıkları için boyutları çok büyük olur ve ağırlıkları milyonlarca ton olur.

balinalar ne yer
Balinalar, Plankton türü olan Krill ile beslenirler. Kril küçüktür ve karidese benzer, kabuklu bir canlıdır.

Balinaların Özellikleri Nelerdir?

Balinalar, balınagiller ailesindendirler ve memeli deniz canlılarındandırlar. Balinalar çok sıcak hayvanlardır. Hatta diğer balina çeşitleri insanlara zarar vermez yardımcı bile olurlar. Balinalar uzun süre güneşte kalırlarsa derileri insanlar gibi zarar görebilir. Derileri kaygandır ve pürüzsüzdür. Derilerinin altında bulunan yağ tabakası onları soğuktan korur.

Balinaların boyları 30 metreye kadar ulaşabilir. Ağırlıkları yaklaşık 150 tona kadar çıkabilirler. Böylesine devasal canlı olan Balinalar suyun kaldırma gücü sayesinde, kocaman gövdelerini hiç zorlanmadan suda taşırlar. Üremeleri yumurtlayarak olmaz.

Balinalar akciğer solunumu yaparlar. Gövdeleri mekik şeklinde olup, kuyrukları yatay şeklinde düzdür. Vücutları pulsuz, kaygan ve serttir. Balinaların kemiklerinin içi ve tüm vücudu yağlarla kaplıdır. Bu yağlar balinaları sıcak tutar. Yağ tabakasının kalınlığı yaklaşık 45 cm. civarındadır.

Balinalar uzun yaşarlar. 70-90 yıl arasında yaşayabilirler. Sürü halinde dolaşan balinalar, kendilerine özgü sesler çıkarırlar. Az uyurlar. Günde 2 saat kadar uyurlar. Geniş ağızları vardır. Bu ağızları sayesinde orta büyüklükte ki bir tekneyi olduğu gibi yutabilirler.

Balinaların 80 den fazla türü vardır. En büyük balina Mavi Balinalardır. 30 metreye ulaşan boyları vardır. Mavi balinaların ağırlıkları 200 tondur. Gebelik süresi 11-15 ay arasındadır. Yavrularını sütle beslerler ve 2 yıl yavrularını emzirirler.

Balina yavrusu, ortalama günde 100 kilo alır. Balinaların gözleri çok keskindir, çok iyi görürler. Balinalar saldırgan değillerdir. Ama bazen insanlara karşı agresif olabilirler.
Balinalar toplu intihar edebilir. İçlerinden bir balina kıyıya gider ve orada intihar ederse diğer balinalarda ona eşlik ederler ve topluca intihar ederler.

Balinalar Nasıl Görür?

Balinaların gözleri yandadır. Vücutlarında oluşan bir salgı, gözlerinin tuzdan etkilenmesini engeller. Balinalar çok büyük olmalarına rağmen çok ufak balıklarla beslenirler. Gözleri suyun altında çok az ışıkda bile odaklanabilecek kadar iyidir.

Balinalar Nasıl İşitir?

Balinalar Nasıl İşitir? Balinalar en ufak sesi bile işitebilir. Hatta çok ince tiz ve ufak sesleri çok iyi duyabilecek yetenektedirler. Kilometrelerce uzaktaki bir sesi balinalar  rahatlıkla duyabilir. Balinalar kilometrelerce uzaklıkta ki sesleri işitebilir.

Balinaların iç kulakları bulunmaktadır. Suyun iletkenliği sayesinde sesi rahatlıkla duyabilirler. Dış kulak olmadığı sanılsada gözlerinin altında bulunan iki ufak delik balinanın kulağıdır. İç kulakları sayesinde sesin hangi yönden geldiğini rahatlıkla algılayabilir.

Balinalar çok değerlidirler. Balinanın derisinden hatta dışkısından bile yararlanılıyor. Oldukça pahalı olan parfümlerde balina dışkısı kullanılır.  Parfüme kokusunu veren ispermeçet balinaların dışkısında oluşan adı (ambergris)  Amber denilen değerli bir taştır. İnsanlar balinaları çok uzun zamandan beri, taş devrinden bu yana avlamaktadırlar.

Balinaların yaşını öğrenmek için 25 cm’lik kulak kiri tıkacında bulunan halkaları sayarak öğrenilir.

Balinalar Nasıl Nefes Alır?

Balinalar ne kadar suda yaşayan canlılarda olsalar aslında bir balık değillerdir. Balinalar suda yaşayan diğer canlılar gibi yani balıklar gibi solungaçları ile nefes alıp vermezler. Bunun sebebi de tıpkı insanlar gibi akciğer solunumu yapmasıdır. Balinalar memeli hayvanlardır. Diğer memeliler gibi akciğerden nefes alırlar.  Bu yüzden uzun süre su altında kalamazlar. Ara ara su yüzüne çıkıp nefes alırlar. 

Balina su yüzüne çıkarak su püskürterek nefes alır. Bizlerin onların su püskürttüğünü  sandığımız olay aslında şudur. Balina su püskürterek aslında içinde biriken kirli havayı, karbondioksiti dışarı verir. Bunu yaparkende ağzında ki suyu dışarı püskürtür. O sırada karbondiositi verip temiz havayı yani, oksijeni alır. Balinaların suda durdukları süre içinde nefes delikleri kapalı kalır.

Balinanın nefes delikleri kafasının tam üzerindedir. Su yüzüne çıkınca bu nefes delikleri açılır. Yemek borusu ile bağlantısı olmadığından ağızdan aldığı tonlarca suyun akciğerlere gitme olasılığı olmamaktadır.

Vücutlarının büyük olmasıda nefes için bir avantajdır. Vücut ne kadar büyük ise kaslarda aynı oranda büyüktür. Kaslarda depolanan oksijen, balinaların su altında uzun kalmasını sağlar. Bu süre yaklaşık 1,5 saat kadar su altında kalabilirler.

Balinalar Nasıl Doğurur?

Balinalar 3 yılda bir kez doğurur. Balinalar yavrularını,  doğum esnasında baş tarafından değil kuyruk tarafından doğurur. 11-15 ay gebelik süresi olan balinalar tek bir yavru doğururlar. Anne balina yavrusuna sütünü ağzına fışkırtarak verir. Yavru balinanın beslenmesi annesinin ona süt fışkırtması ile olur. Yavru balina annesinin memesini ağzına alır fakat emmez. Annesinin süt fışkırtmasını bekler. Yavru balina hergün 100 kilo alarak hızla büyür. Üreme mevsimi geldiğinde topluca göç ederler. Yazın çiftleşirler ve yazın doğum yaparlar. Balinanın sütü diş macunu yoğunluğuna benzemektedir.

Balinalar Nasıl Uyur?

Yapılan bir araştırmaya göre ispermeçet balinaları sığ kısımlarda dikey olarak uyuyorlar. Uykuları uzun süreli değildir. Kısa süreli bir uyku durumları vardır. Bunun sebebi soluk almak zorundadırlar. İnsanlar gibi istemsiz bir soluk alma özellikleri olmadığından, soluk almak su yüzüne çıkmak zorundadırlar. Bu yüzden uzun ve derin uyuyamazlar.

52 Hertz Balinası

Çok yüksek ses çıkaran balinadır. 52 hertz şiddetinde ses çıkardığı için böyle adlandırılmıştır. kambur balina ile mavi balinanın çıkardığı ses 12 ile 25 hertz şiddetindedir. 52 Hertz balinası  yüksek şiddette ses çıkarması ile onlardan tamamiyle ayrılmıştır. Yüksek ses çıkardığından diğer balıklar ile iletişimi kolay olmamaktadır. Bu yüzden ona “dünyanın en yalnız balinası” da denir.

Balinalar Nasıl Ürer? Nasıl Çiftleşir? Balinalar Hakkında Detaylı Bilgiler! isimli videoyu izleyebilirsiniz.

Diğer Balık makaleleri için tıklayınız

Her Hakkı Saklıdır.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız