Bukalemun neden renk değiştirir? Bukalemun özellikleri nedir

Bukalemun sürüngenler sınıfından olan bir hayvandır. Kertenkele grubunun üyesi Chamaeleonidae familyasındandır. Ağaçta yaşar ve renk değiştirmesi ile bilinen bir sürüngendir. Vücutları yanlardan basıktır. Baişlarının üzerinde ise miğferi andıran bir çıkıntı bulunur. Yavaş hareket eden hayvanlardır. Ağaç dallarını saran, kavrayıcı kuyrukları vardır. Elleri ve ayakları, dallara tutunmalarına yardımcı olan büyük ayak parmaklarına sahiptir.Ön ayak parmaklarının üçü içte, ikisi dışta olacak biçimde kendi aralarında birleşmiştir. Arka ayaklarındaysa içte iki parmak, dıştaysa üç parmak birleşmiş haldedir. Ayakları ve kuyrukları sayesinde dalları kolayca kavrayabildikleri için ağaç üzerinde kolaylıkla hareket edebilirler.

Bazı bukalemunlar memeliler gibi doğururlar. Bazı sürüngen bukalemunlar ise yumurtlarlar. Memeliler gibi doğurabilen sürüngen bukalemunların dört ila altı aylık bir gebelikten sonra bir seferde sekiz ila 30 yavru doğurabilir. Yumurtlayan bukalemunlar ise dört ila 24 aylık kuluçka süresine sahip yumurtalar bırakır.

Bukalemunlar hangi türe sahip olurlarsa olsunlar bütün türler 2 yaşında olgunlaşırlar. Madagascan bukalemunu. Encyclopedia Britannica’ya göre dünyanın en kısa ömürlü omurgalısı olarak etiketlendi. Yumurtaları Kasım’da açılır, yavrular Ocak’ta yetişkin olur, Şubat’ta yumurtlarlar ve daha sonra tüm yetişkin popülasyon sadece üç aylık bir yaşam süresinin ardından yok olur.

Bukalemun Özellikleri nelerdir? Nedir?

Bukalemunlar yalnız hayvanlardır. Dişiler erkek bukalemunkların yanına gelmelerini istemezler. Dişi bukalemun dokunulmaya istekli olduğu anda gelen erkek bukalemunla sadece çiftleşmeye izin verecektir. Gelen erkek bukalemunun renkleri canlı ve parlaksa dişi bukalemunu ikna etmekte daha etkili olacaktır. Mat renklere sahip erkek bukalemunun dişiyi çiftleşmeye ikna etmesi diğerine göre daha zordur.

Bukalemun Özellikleri nelerdir
Bukalemun Özellikleri nelerdir

Bukalemunlar en çok renk değiştirme özellikleri ile ünlüdür.

Bukalemun nasıl renk değiştirir

Sürüngen olan bukalemunların bazıları sürüngenler gibi yumurtlamak yerine aynı memelilerde olduğu gibi canlı yavru doğurabilirler. Bu durumda insanların bazen kafası karışabiliyor.

Sıcakkanlı hayvanlar değildir. Yaşamları boyunca büyürler. Derilerini yılanlarda olduğu gibi bir kerede deri dökmezler. Parçalar halinde derilerini dökerler. Oldukça soğuk görünen hayvanlardır.

Bukalemun özelliklerini maddeler halinde sıralayalım.

  • Renk değiştirirler: Erkek ve dişi bukalemunların rengi farklıdır. Bilim adamları yetişkin erkeklerin parlak kırmızı, yeşil, mavi ve sarı renklerinin çeşitli kombinasyonlarına sahip olduğunu belirtiyorlar. Dişi ve genç bukalemunların pembe veya turuncu parçalarıyla ten rengi kahverengi olduğunu araştırmalar sonucu ortaya çıkardılar.
  • Birbirinden bağımsız hareket eden gözleri vardır. Aynı anda farklı yöne bakan gözlere sahiptir. Gözleri 360 derecelik tam bir görme açısına sahiptir. Gözlerin, hızlıca bir noktaya sabitleyebilir.
  • En ilginç öelliklerinden biride gözlerini odakladığı zaman aynı kamera merceğinde olduğu gibi baktığı yeri büyütebilir.
  • Korkan bukalemun rengini ona yaklaşmaması için çok yoğun şekilde parlayacaktır. Ayrıca korkan bukalemun ona dokunulmasını şstemediği içinde dokunmayı engellemek için oldukça güçlü bir ses ile tıslayacaktır.
Bukalemun Renkleri
Bukalemun Renkleri

Bukalemun neden renk değiştirir?

Bukalemunlar hızlı bir biçimde renk değiştirmeleri ile ünlüdür. Renk değiştirme durumlarını kendilerini korumak ve kamufle olmak için yaptıkları düşüncesi oldukça yanlış bir algıdır. Kendilerini korumak için oldukları ortamın renklerini almazlar. Renk değiştirme nedenleri hislerini diğer bukalemunlara renk değiştirerek belli ederler. Örneğin korku, öfke vb. durumlarda renk değiştirirler.Işık ve sıcaklık durumlarındada renk değiştirirler. Tamamiyle duygularını belli etmek için renk değiiştirirler. Bukalemunlar neden renk değiştirir?: Özetle, Bukalemunlkar renklerini sıcaklıklarını değiştirmek ve ortama uyum sağlamak için değiştirirler.

Bukalemunlar iguana alt takımının bir parçası olan sürüngenlerdir. Bu renkli kertenkeleler, ten rengini değiştirebilen az sayıdaki hayvandan biri olarak biliniyor.Bukalamunlar kendi vücut ısılarını üretemedikleri için derilerinin rengini değiştirerek vücut ısısını ayarlarlar. Vücudu soğuk bir bukalemun, daha fazla ısı emmek için renklerini karartırlar. Daha sıcak vücur ısısı olan bir bukalemun güneşin ısısını yansıtmak için renklerini solgunlaştırırlar.

Bukalemunlar renklerini iletişim içinde değiştirirler. Agresif bir erkek rengini karartır. Daha baskın olduklarını belirtmek içinde renklerini parlaklaştırırlar.

Dişi bukalemunlar ise erkeklerle çiftleşmek istediklerinde renklerini değiştirirler. İstekli olup olmadıklarını deri renklerini değiştirerel bildirirler. Evde bukalemun besleyen kişiler, bukalemunlarının renginden ne hissettiklerini anlayabilirler. Hayvanlarının nasıl bir ruh yapısı içinde olduklarını çözebilirler.

Bukalemun nasıl renk değiştirir?

Araştırmacılar, bukalemunların cildi gevşeterek veya heyecanlandırarak üst hücre katmanının yapısal düzenini değiştirebildiğini ve bunun da renkte bir değişikliğe yol açtığını buldu.

Bukalemun nasıl renk değiştirir? : Bukalemun derisinin en dış tabakası şeffaftır. Bunun altında, kromatofor adı verilen özel hücreler içeren birkaç cilt katmanı daha bulunur. Her seviyedeki kromatoforlar, farklı türde pigment keseleriyle doldurulur. En derin katman, kahverengi melanin (insan derisine birçok tonunu veren aynı pigment) ile dolu melanoforları içerir. Bu katmanın üstünde, mavi ve beyaz ışığı yansıtan mavi bir pigmente sahip iridofor adı verilen hücreler bulunur. Bu hücrelerin üstünde, sırasıyla sarı ve kırmızı pigmentler içeren ksantoforlar ve eritroforlar bulunur.

Normalde pigmentler, hücrelerin içindeki küçük keseciklerin içinde kilitlenir. Ancak bir bukalemun vücut sıcaklığında veya ruh halinde değişiklikler yaşadığında, sinir sistemi belirli kromatoforlara genişlemelerini veya büzülmelerini mesajını gönderir. Bu durum hücrenin rengini değiştirir. Derinin tüm katmanlarındaki farklı kromatoforların aktivitesini değiştirerek, bukalemun çok çeşitli renk ve desenler üretebilir.

Örneğin, heyecanlı bir bukalemun tüm eritroforlarını tamamen genişleterek altlarındaki diğer renkleri bloke ederek kırmızı renge dönebilir. Öte yandan sakin bir bukalemun, eritroforlarını büzüştürerek ve iridoforlarından gelen mavi yansıyan ışığın bir kısmının biraz büzülmüş sarı ksantofor tabakasıyla karışmasına izin vererek yeşile dönebilir.

Renklerinde bir mesaj vardır. Renk ne kadar parlaksa erkek o derece baskındır ve dişilere için oldukça çekici gelir. Sakin, uysal bir erkek bukalemunun derisi kahverengi veya gri renklidir. Bazı bukalemunlar göz kamaştırıcı bir dizi kırmızı, pembe, sarı, mavi, yeşil ve kahverengi üretebilir. Bu cesur ifadeler onların arka plana uyum sağlamasına yardımcı olmayacak, ancak mesajlarını diğer bukalemunlara yüksek sesle ve net bir şekilde iletmelerini sağlayacak.

Bukalemunun renk degistiiren hayvandır
Bukalemunun renk degistiiren hayvandır

Dişilerde renkleri ile mesaj verirler. Bir erkek buklalemunu kabul ettiklerinde ya da red ettiklerinde renklerini değiştirirler. Bilim adamlarının yeni keffedilen araştırmasına göre bukalemunların hızlı renk değiştirme işlemini ayarlayabilen özel hücreleri olduğunu keşfettiler. Bukalemunların her katmanda hızlı renk değiştirebilen hücrenin iridofor hücreleri adı verildi.

Bukalemun Zehirli midir? Bukalemun Tehlikeli hayvan mıdır?

Bukalemunlar zararsız bir zehir üretirler. Zararsız zehir üreten bezleri vardır. Bu bezlere atrofik zehir bezleri denir. Tehlikeli hayvan değillerdir. Kesinlikle zehirli değillerdir. Sadece tıslarlar Tıslamalarının sebebi korktukları için uyarı amaçlıdır. Karşısındaki tehlikenin ona yaklaşmaması için tıslarlar.

Bukalemunlar savunmasız hayvanlardır. Çevreye uyum sağlamaya çalışan hayvanlardır. Bu nedenle yaprakları ya da ortama uyum sağlamak için o renge bürünüp, taklit ederler.

Bukalemun tehlikeli midir
Bukalemun tehlikeli midir

Bukalemun Nerede Yaşar?

Bukalemunlar tropik iklim kuşağında yaşarlar. çoğunlukla Madagaskar’da, bazıları Sahra altı Afrika’da yaşarlar. Türkiye’ de Akdeniz ve Ege kıyılarında nadirde olsa görülürler. Bundan dolayı Türkiye’de pek bilinen bir hayvan değildir.

Bukalemunların boyları ne kadardır?

Bukalemunların boyu en küçük tür olan yaprak bukalemunu boyu 0,5 inç’e (16 milimetre) kadar uzayabilir. En küçük olan yaprak bukalemonu bir kibritin başına rahatça oturabilir. Çok küçüktür. Şimdiye kadar keşfedilen en küçük omurgalılardan biridir.

Bukalemunların boyları ne kadardır
Bukalemunların boyları ne kadardır

Bukalemunların boyları ne kadardır? En büyük bukalemun türü olan Parson’ın bukalemunu. 27 inç (69.5 santimetre) uzunluğa kadar büyüyebilir.

Bukalemunların boyu kaçtır

Ondan biraz daha küçük olan ama onunda büyük bukalemun olduğu bilinen Oustalet’in bukalemunu da çok büyüktür ve 23 inç (60 cm) uzunluğa kadar büyür.

Bukalemunlar ne yer? Bukalemunlar nasıl beslenirler?

Bukalemunlar ne yer, diye bakıldığında onlar böcekleri ve kuşları yerler. Avını gözüne kestiren bukalemun oldukça yavaş sürünerek ilerler. Avına yaklaştıüında ise vantuz gibi çeken uzun dillerini birden hızla dışarı çıkarırlar. Avına yapıştırırlar. Bazı araştırmalara göre av için dil gerildiği zaman vücutlarından 2 kat daha uzun duruma gelebildiği belirtiliyor. Böcek bukalemunun güçlü mide asitleri tarafından sindirilir.

Bukalemunlar için su çok önemlidir. Sağlıkları ve büyümelerinde suyun oldukça önemi vardır.

Bukalemunun Dili

Bukalemunun dili avlanma sırasında boyunun 2 katını geçebilir. Bukalemun dili yapışkandır. Seri bir şekilde hızlıca uzayarak avını vakum gibi içine çeker. Av mide asitleri ile sindirilir.

Bukalemunun Dili
Bukalemunun Dili

Bukalemun Türleri

150’den fazla bukalemun türleri vardır. Türlerin bazıları Afrika’ da, bazıları Madagaskar’da yaşarlar. Afrika dışında yaşayan iki tür bukalemun vardır. Bunlar başlıca güney Hindistan ve Sri Lanka’da bulunan Chamaeleo zeylanicus ve ağırlıklı olarak Orta Doğu ve İspanya’nın güney bölgelerinde bulunan Avrupa bukalemunudur. (C. Chamaeleon). Bazı kaynaklara göre toplamda 171 türü olduğu söyleniyor.

Bukalemunlar nasıl ses çıkarır?

Bukalemunlar korktukları zaman ya da çevre ile ilgili sıcaklık gibi farklı durumlar strees, endişe ve rahatsızlık gibi çeşitli nedenlerden dolayı tıslayacaktır. Evcil bukalemunlar sahiplerine tıslar.

Evde beslenen evcil bukalemunların kafesi nasıl olmalı?

Ormanda doğal ortamda yaşayan bukalemunlar yırtıcı hayvanlara tıslar fakat rahat bir ortamda bukalemunlar rahat ve sessiz olurlar. Evde beslenen bukalemunkar için büyük cam kafeslerde rahat ederler. Kafesin içini toksik içermeyen bitkilerle doldurulması rahat olmalarını sağlar. Dal ve asmaları kafesin içine çapraz olarak koyarsanız kendini ormanda sanacaktır. Su bukalemunlar için çok önemlidir. Kafesin içinde mutlaka su bulundurun.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız