Bulutlar Nasıl Oluşur?

Bulutların olağanüstü güzelliği ile büyülenmeyen yoktur. Yumuşacık, adeta pamuk gibi görünür. Peki bulutlar nasıl oluşur ve nasıl bu kadar birbirinden farklı boyutlarda renklerde olur. Kimi bembeyaz, kimi gri bazen koyu gri olur. Bunun sebebi nedir? Hemen açıklamamıza başlayalım. Bulutlar nasıl oluşur?

Bulutlar Nasıl Meydana Gelir?

Bulutların oluşmasını kısaca anlatırsak, bulutlar buharlardan oluşur. Buharların oluşumu, yeryüzündeki nehir, dere, göl ve denizlerdeki suyun ısınması ile su buhara dönüşür. Sular ısı ile buhara dönüştiğü zaman göğe yükselmeye başlar. Buharlar göz ile görünmez. Buhar gökyüzüne doğru ilerlerken farklı şekiller oluşturur. (Daha detaylı anlatım için aşağıdaki yazımıza göz atın). Buharlarında zamanla su olarak yeryüzüne inmesinide yağmur olarak tanımlarız. Şimdi asıl konumuza gelelim. Bulutlar Nasıl Oluşur?

Bulutlar Nasıl Oluşur?

Havada bir çok su buharı bulunur. Bulutlar meydana gelmek için bu su buharlarına ihtiyaç vardır. Bunların bazıları gözle görülemeyecek gaz halindedir. Sıcak hava arttıkça bu su buharları genişler ve daha da büyür, zamanla da soğur. Soğuk hava, sıcak hava kadar su buharlarını birarada toplayamaz.

Bazı buhar parçacıkları havada yüzen toz parçacıklarına yoğunlaşır.

bulutlar nasil meydana gelir bulutlar nasil olusur
Bulutlar Nasıl Meydana Gelir – Bulutlar Nasıl Oluşur

Her toz parçacığının etrafında bir su damlası oluşturur.

Bu su parçacıkları fazlalaşıp milyarlarca sayıya ulaşınca görünür bir bulut olarak biçimlenir. Damlacıkların biraraya gelip birleşmesi sonucu bulutlar oluşur. Kısaca Bulutlar Nasıl Meydana Gelir dersek şu şekilde özetleyebiliriz.

Havada bulunan ufak su parçacıklarının ve buz kristallerinin biraraya gelmesi ile bulutlar oluşur. Atmosferde gözle görülemeyen buharlar bulunmaktadır. Güneş dünyayı ısıttıkça, yeryüzündeki suları buharlaştırır. Buharlar ise göğe yükseldikçe havada asılı olan toz, buz parçacıkları ile karşılaşıp birleşerek zamanla daha büyük bir hale gelirler.

Zamanla büyüyüp ağırlaşarak, bulut içinde bulunan su damlacıkları , ağırlaşacak kadar büyüdüklerinde, ağırlıklarına dayanamayarak yeryüzüne düşerler. Suların buharlaşması ile meydana gelen bulut oluşumu yine yeryüzüne düşerek suya karışırlar.. Bulutları oluşturan buharlar, yeryüzüne düştükleri zaman, yeryüzüne yağmur ya da hava sıcaklığına göre kar olayını meydana getirirler.

Bulutlar Neden Beyaz Renktedir?

Bildiğimiz gibi ışık, farklı uzunluklarda bulunan dalgalar sonucu oluşur. Her rengin kendine özgü bir dalga boyu vardır. Bulutların beyaz olmasının sebebi su damlalarının ve de buz kristallerinin diğer ışık kümelerini dağıtacak kadar daha büyük olmasıdır. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, indigo ve menekşe gibi 7 dalga boyu renklerini dağıtacak kadar büyük yoğunlukta olduklarından su ve buz kristal parçacıkları bu renkleri dağıtarak bulutlar beyaz olarak görünür.

Su ve buz tüm ışıkları dağıtarak bulutların beyaz görünmesini sağlayacak kadar büyük yoğunlukta oldukları için bulutlar beyaz renkli görünür.

Bazı Bulutlar Neden Gri Renkte Görünür?

bulutlar neden gri renktedir
Bulutlar Neden Gri Renktedir

Bulutlar su parçacıklarından oluşurlar ve su parçacıkları ise diğer renkleri dağıtıp bulutun beyaz görünmesini sağlamış olurlar. Işık geçirdikleri için diğer renkler barınamaz. Fakat bulut çok kalın ve yüksekte ise bazı ışıklar bulutun içinden geçemeyeceği için gri renk veya koyu bir renk oluşur. Daha koyu ve gri görünmesinin diğer bir nedeni ise etrafında çokça bulut varsa etrafındaki bulutların gölgeleri diğer bulutta daha koyu veya gri renkler almasına katkı eder.

Bazı bulutlar pembe ya da daha farklı renkte de görünebilir. Etraftaki ışık süzmelerinin, günbatımı ve şehir ışıklandırması gibi nedenler ile farklı renkte görünebilir.

Bulutlar Neden Yüzer?

Bulutları oluşturan sıvı su damlacıklarıdır. Bulutlar yükseldikçe soğur. Bulut etrafındaki dış havadan ne kadar daha sıcak kalırsa o kadar yüzer.

Bulutlar Nasıl Hareket Eder?

Rüzgarla hareket eder.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız