Yağmur Nedir? Yağmur Nasıl Oluşur?

İlk önce yağmur nedir onu yanıtlayalım Yağmur Nedir? Yağmur bir yağış şeklidir. Yeryüzünden yükselen su buharlarının Atmosferde yoğunlaşarak, yeryüzüne düşme olayına Yağmur denmektedir. Yağmur Nasıl Oluşur?

Atmosferde ki su buharı nasıl oluşur? Yeryüzünün ısınması ile deniz, göl, dere ve benzeri yerlerde bulunan su, güneş ışınlarının vermiş olduğu sıcaklık ile buharlaşır. Buharlar, gökyüzüne doğru ilerleyerek atmosfere ulaşır. Böylelikle Atmosferde Su Buharları Oluşmaya başlar.

Atmosferde oluşan bu su buharları yükseldikçe soğumaya başlar. Soğuk bir katmana gelen bu su buharları havada oluşan toz parçacıklarına tutunarak su damlacıkları haline gelir. Su damlacığı haline gelen bu parçacıklar birleşerek bulut dediğimiz oluşumu gerçekleştiriyor. Bulut haline gelen su buharları yağmur olarak yağabilmesi için belirli bir büyüklüğe ulaşması gerekmektedir.

Belirli büyüklüğe erişebilmesi için binlerce su buharın oluşması ve bu buharlarının atmosfere yükselerek toz parçacıklarına tutunarak birbiri ile birleşmesi demek oluyor.  Bulut dediğimiz bu yoğun oluşum daha sonra soğuk bir hava katmanı ile karşılaşınca bulutun içinde bulunan su buharları yoğunlaşarak su damlaları haline gelir. Düşebilecek ağırlığı da oluşunca yerçekiminin etkisi ile yeryüzüne düşerler. İşte bu olaya Yağmur denmektedir. Yağmur oluşumu bu şekilde gerçekleşmiş olur.

Eğer bulutlar çok fazla ise yani su buharları ne kadar çoksa ve buharlar toz parçacıkları ile ne kadar çok tutunur ve birbirleri ile birleşirlerse bulutlar o kadar çok fazla sayıda oluşur. Bu da yağmur olayını gerçekleştirdiği için ne kadar bulut varsa yeryüzüne düşen damlaların sayısı ve süresi bu duruma bağlı olarak artacaktır. Bu da yağacak yağmurun ne kadar yoğun ve yağış zamanının ne kadar olacağını belirleyecektir.

Yağmur Nasıl Oluşur?

Yağmur Nasıl Oluşur?: Yukarı da da belirttiğimiz gibi güneş ışınlarının sayesinde ısınan sular buharlaşarak atmosfere yükselerek bulutları oluşturur. Bulutların soğuk bir katmanla karşılaşması sonucunda ise bulutların içinde bulunan su buharları katılaşırlar (yoğunlaşırlar) ve yeryüzüne düşecek kadar ağırlığa da ulaştığında da  yeryüzüne damlalar halinde düşmeye başlarlar. Böylelikle yağmur oluşur.

Bir bulutta yer alan yağmur damlalarının hepsi yağmur olarak yeryüzüne inmiyor. Bulutun ancak yarısı yağmur olarak yeryüzüne düşüyor. Bulutta ki yağmur parcacıklarının, yağmur damlası haline gelebilmesi ise yaklaşık 8 saatte oluşuyor. Bulutun yarısı yağmur olarak düştüğünde,  tekrardan bulut oluşumu devam edebilir. Ne kadar yağmur damlaları oluşursa yağmurun  o kadar uzun süreli olacağını gösterir. Çok fazla oluşan bulutlar sayesinde ve bünyesinde barındıran yağmur damlaları, yüryüzünde günler süren bir yağmuru gerçekleştirebilir.

Yağmur Damlacıkları Nasıl Oluşur?

yagmur damlalari nasil olusur

Yağmur damlacıkları buharlaşma sonucu oluştuktan sonra belirli büyüklüğe gelmesi için birbirleri ile birleşmeleri gerekmektedir. Bu birleşme 2 yol ile gerçekleşir.

1-Çarpışma İle Birleşme ve 2-Kristalleşme Yolu İle Birleşmedir.

  1. Çarpışma İle Birleşme: Rüzgarın etkisi ile birbirlerine itilirler ve birbirlerine çarpmalar sonucu birleşirler. Birbirleri ile birleşme sonucu ise su damlacıkları oluşur. Su damlacıkların da kümeleşmesi ile Su Damlaları oluşur.
  2. Kristalleşme Yolu İle Birleşme: Hava sıcaklığının aniden düşmesi ile yağmur damlaları donarak kristalleşir. Donarak buz kristalleri haline gelen yağmur damlaları, yeryüzüne inerken, sıcak bir hava katmanı ile karşılaştığında ise erirler. Yağmur dediğimiz olayı gerçekleştirerek yeryüzüne düşerler.

Böylelikle Yağmur Damlacıkları Oluşur.

Yağmur damlacıklarının yarı çapı 0,5 mm ile 6.35 mm arasında olabilmektedir. 1800 metre yükseklikte bulunan buluttan düşen 0,5 mm’ lik bir yağmur damlasının yeryüzüne varma süresi yaklaşık olarak 3 dakikadır.

YAĞMURUN YARARLARI NELERDİR?

Yağmurun biz insanlara, yeryüzüne yararı çoktur. Peki Yağmurun Yararları Nelerdir?

  1. Yağmur, yeryüzünün su döngüsünü gerçekleştirir.
  2. Yeryüzün deki sular ve bir çok, toz, toprak, kir yağmur sayesinde temizlenir.
  3. Topraklar için çok gereklidir.
  4. Bitkilerin büyümesi için yağmur suyunda bulunan mineraller sayesinde bitki verimi artar.
  5. Yağmur suyu mineral bakımından oldukça zengindir. Saçlara, ellere cilde yararı vardır. Yumuşaklık verir.
  6. Orman ağaçlarına çok yardımı vardır. Ağaçlar yağmur suyu ile daha iyi türeyerek oksijen artışını sağlar.
  7. Çiçek tozları ve polenler diğer bitkilere ve toğrağa karışarak döllenmeyi sağlar.
  8. Havada bulunan tozları yere indirerek havanın temizlenmesine yardımcı olur.

YAĞMURUN ZARARLARI NELERDİR?

Yağmurun zararı yoktur. Sadece çok fazla yağan ve şiddeti çok olan yağmur, sel olayını gerçekleştirir. Oluşan seller yüzünden can ve mal kaybına yolaçabilir. Bunun içinde insanların önlem alması ile sel zararını hafife indirmeyi başarabilir. Ağaç dikerek oluşacak selleri engelleyebilir.

  • Yağmurun çok fazla ve şiddetli yağması ekinlere zarar verebilir.
  • Yağmur ulaşımı da olumsuz yönde etkileyebilir. Lastiklerin yağışlı yollarda kayması sonucu kazalar meydana gelebilir.
  • Soğuk kış günlerinde yağan yağmur buzlanmaya sebebiyet verebilir.
  • Yağmur yağarken oluşacak yıldırım çarpması ile insanlara ya da çevreye zarar verebilir.
  • Kasırga, hortum ve çığ düşmesi yağmurun diğer zararlarındandır.

Yağmur İle İlgili Diğer Yazımız

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız