Yağmur Nasıl Yağar? Yağmur Nasıl Oluşur?
Bulutlardan akan sudur. Güneşten alınan ısı ile atmosferde bulunan su buharının soğuk tabakalarda yoğunlaşmasıyla oluşan ve rüzgarın etkisi ile çarpışma ya da kristalleştirme yolu ile yeryüzüne düşen sıvıdır.
Bildiğimiz gibi bulutlarda su damlacıkları bulunur. Su damlacıkları bulutlarda yoğunlaşarak büyür. Çok fazla büyüyen su damlacıkları artık buluta asılı kalamıyacak ve ağırlığı nedeniyle yere düşecektir. İşte bu yere düşen su damlacıklarına Yağmur diyoruz. Yağmur, Atmosforik su buharından oluşup, yerçekimine karşı ağırlaşıp, tutunamayıp yere düşen su parçacıklarıdır.
Yağmur Nasıl Yağar?
Havanın ısınması ile sıcaklığın artması sonucu nehir, dere, su yatakları, deniz, göller güneş ısısı ile ısındığında bir buharlaşma meydana gelir. Buharlaşan tabaka gökyüzüne doğru yükselir.
Gökyüzüne yükselen su buharı gittikçe yoğunlaşır. Aynı zamanda yükseldikçe yoğunlaşır, soğuk hava kütlesi ile de karşılaştığında soğumaya başlar.
Buharlaşan bu parçacıklar yükselirken birbirine çarparak yapışırlar. Bu birleşmeden bulut dediğimiz doğa olayı oluşur.
Yapışmış olarak birbirine bağlı bulunan su parçacıkları çok fazla birleşmeden sonra ağırlaşacağı için yerçekimine dayanamayarak aşağıya düşerek yağmur dediğimiz doğa olayını oluşturur.
Bulutta bulunan hava ısısı donma noktasında ise yani ısı 32 ° F veya 0 ° C altında ise kristalleşerek buz durumunu alır. Yere düşene kadar donma sürerse bu yağış kar yağışı olarak adlandırılır. Eğer yere düşene kadar donma gerçekleşmiyorsa, ısısında herhangi bir eksilme olmuyorsa yağmurun diğer yağış türleri ortaya çıkmış olur.
Yağmur İle İlgili Diğer Yazımız