Çakallar Nasıl Bir Hayvandır, Nasıl Beslenir, Nerede Yaşarlar?

#Çakallar #ÇakalKuyruğu

Çakallar, köpek cinsi, Canis, Canidae familyasının kurda benzeyen, Afrika, Asya ve Avrupa’ya özgü hayvanlardır. Kamp yapanların sıklıkla karşılaştığı bu hayvan oldukça kurnazdır. Genellikle tilki ile karıştırılır ama tilkiden daha iri yapılı, uzun bir hayvandır. Geceleri ortaya çıkar, gündüzleri dinlenir. Geceleri avlanmak ve yemek bulmak için özellikle kırsal, ormanlık alanlar, çalılık bölgelerde ve yerleşim alanlarına yakın yerlerde ortaya çıkarlar. Vahşi hayvanlardır, insanlara sokulmazlar fakat insanların yerleşim bölgelerine inebilirler. Özellikle kamp yapanlar tarafından sıkça karşılaşılan bu hayvanlar insanların kamp yerlerindeki atılan besinleri yemek için kamp alanlarına yaklaştığı bilinmektedir.

Çakallar açık arazide yaşar. Genellikle gündüzleri çalılıklarda veya çalılıklarda gizlenen ve alaca karanlıkta avlanmak için dışarı çıkan gece hayvanlarıdır. Tek başlarına, çiftler halinde veya sürüler halinde yaşarlar ve mevcut olan küçük hayvanlar, bitki materyalleri veya leşlerle beslenirler. Daha büyük hayvan karnını doyurduğunda bir leşi bitirmek için aslanları ve diğer büyük kedileri takip ederler. Sürü halinde avlanırken, bir antilop veya koyun büyüklüğündeki avları alt edebilirler.

Çakallar Nasıl Hayvandır

Çevreye son derece uyumlu ve kurnazca akıllı olan çakal, kötü durumlardan en iyi şekilde yararlanmayı bilir. Kuzey Amerika’nın çoğunda, çayırlar, çöller ve ormanlar gibi çeşitli ortamlarda bulunur. Bu zeki hayvanlar köpek ailesine (Canis) aittir.

Çakallar Nasıl Hayvandır
Çakallar Nasıl Hayvandır

Çakallar, kurtları ve evcil köpekleri içeren Canis cinsindeki sekiz türden biridir. Yere kadar inen kısa, gür kuyrukları, uzun kulakları, ince bir çerçeve ve uzun dar bir namlu ile bu türlerden ayırt edilebilirler. Yetişkin çakallar 20 ila 35 pound ağırlığında ve omuzda yaklaşık 25 inç duruyor. Paltolarının rengi ve dokusu, açık kumlu sarıdan koyu grimsi kahverengiye kadar değişebilir. Çakallar 40 mil hıza ulaşabilir.

Çakallar genellikle insanlara saldırmaz ve onlardan korkarken, özellikle evcil hayvanlarınız varsa, arka bahçenizde dolaşan bir çakal istemezsiniz. Size saldırmayabilir, ancak çakalların daha küçük hayvanlara saldırdığı bilinmektedir.

Çakalların Özellikleri Nelerdir?

Çakalların Özellikleri :

  • Sivri burunlu, kalın kuyruklu ve büyük kulaklıdır. Çakalın üstünde grimsi-kahverengi ila sarımsı-kahverengi kürk ve alt kısımlarında beyazımsı kürk vardır. Başının üstünde büyük üçgen kulakları vardır. Siyah bir burnu var; sarı gözler; ve uzun, gür bir kuyrukları bulunur.
  • Çakallar istedikleri zaman sosyal yaratıklar olabilirler. Birçoğu, yaklaşık altı üyeden oluşan küçük gruplar halinde birlikte yaşıyorlar. Grup, gün doğumundan gün batımına kadar her şeyi bir birim olarak yaparlar. Aralarında bir ekip çalışması duygusu ve ortak bir amaç vardır.
  • Çakallar normalde tek başlarına veya çiftler halinde avlanırlar.
  • Köpekler kuyrukları yukarıda koşar; çakallar kuyrukları aşağıda koşarlar.
  • Bu hayvanlar çok seslidir. Çakalın birkaç doğal yırtıcısı vardır.
  • Esaret altında, bir çakal 20 yıla kadar yaşayabilir.
  • Çakallar çok iyi yüzücülerdir.
  • Çakallar atletik ve zekidir
  • Çakallar hemen hemen her şeyi yerler.
  • Çakallar normalde tek başlarına veya çiftler halinde avlanırlar.
  • Çakalların mükemmel bir görüşü ve harika bir koku alma duyusu vardır.
  • Çakallar saatte yaklaşık 40 mil koşabilir.
  • Çakallar, ailelerinin veya sürülerinin üyeleriyle iletişim kurmak ve onları takip etmek için geceleri gürültü yapar.
  • Çakallar tek eşlidir, yani hayatları boyunca bir eşleri vardır.
  • Çakallar nadiren kendi inlerini inşa ederler. Genellikle terk edilmiş birini devralırlar.
  • Çakal yavruları kör doğarlar.
  • Çakallar gececidir.
  • Çakallar çok iyi atlar ve zıplar. 5 fitlik bir çiti kolayca aşabilirler ve daha büyük olanlar 7 fitlik şehir dışındaki çitlerden atlayabilirler.

Çakallar İnsanlara Saldırır mı?

Şehir içinde ya da banliyöde bir çakala rastlamak çok nadirdir. Genelde çakallar gececi oldukları için gece ortaya çıkarlar. Gün bıyunca av aramak içinde ortalarda dolaşan çakallar, burunları çok iyi koku aldıkları için insanların bulunduğu yerleşim bölgelerine besin artıkları kokusunu aldıkları için gidebilirler.

Bir çakalla karşılaşsanız bile, onlar sizden korktuğunuzdan daha çok korkarlar. İnsanlar, çakalların doğal bir avı değildir, bu nedenle genellikle saldırmazlar. Ayrıca kolayca korkup kaçarlar, bu yüzden çok korkmamalısınız. Eğer çakal sizi gördüğünde koşmuyorsa, muhtemelen insanların etrafında olmaya alışıktır.

İnsanlar çakalların avları listesinde değildir. Böylelikle bir çakalın insana saldırması çok nadirdir. çakalın insanlara saldırması çok nadirdir. Çakalların insanları ısırdığı nadir durumlar bile vardır. Çakal, benzeri diğer sıcak kanlı hayvanların olduğu gibi oda kuduza yakalanır. Bu nedenle, bir çakalın saldırdığı nadir durumlarda, kişinin kuduz testi yaptırması önemlidir. Çakal insanlardan korkarak kaçar. Eğer kaçmayan çakal varsa bu muhtemelen insanların varlığına alışmış ama uzakta duran bir çakaldır. Genede ihtiyatlı olmakta yarar var nede olsa hayvandır. Çakal gördüğünüzde arkanızı dönmemelşsiniz ve korkup kaçmamalısınız. O sizden dha çok korkacağı için onu kaçırmanın yollarını bulmaya çalışmak daha iyidir.

Bir Çakal Görürseniz veya Karşılaşırsanız Bilmeniz Gerekenler

  • Hiç koşmayın, en son isteyeceğin şey arkanızı dönüp koşmak.olmalıdır.
  • Yüksek sesler çıkar, bu çakalı korkutur. Ayrıca ellerinizi çırpabilir ve kollarınızı sallayabilirsiniz. Bu tür davranışlar, onlardan korkmadığınızı da fark etmelerini sağlayacaktır. Yakında bir hortumunuz varsa, çakalları korkutup kaçırmak için püskürtebilirsiniz.
  • Çakal size yaklaşıyorsa ve başka seçeneğiniz yoksa, ona doğru bir taş veya büyük bir şey atabilirsiniz. Vurmadığınızdan ve yaralamadığınızdan emin olun. Bu sadece onu korkutmak için yapılmalıdır.

Çoğu çakal, yukarıdaki eylemlerden sonra döner ve koşar. Ancak bazıları geri dönebilir. Çakalın geri döndüğünü fark ederseniz, bunun nedeni birinin yiyecek bırakması veya çakalı beslemesi olabilir. Eğer durum buysa, o zaman yetkilileri aramak daha iyidir ve onlar çakalla başa çıkabilirler. Ayrıca yiyeceğin kaynağını da bulduğunuzdan ve alanı temizlediğinizden emin olun. Böylece çakal geri dönmez.

Çakalı Köpeklerden Nasıl Ayırt Edilir?

Bir çakalı kurtlardan ve köpeklerden ayırmanın bir yolu, koşarken kuyruğunu izlemektir. Çakal kuyruğu aşağı doğru koşar. Köpekler kuyrukları yukarıda, kurtlar ise kuyrukları dümdüz koşar.

cakallar nerede yasar

Cinsin diğer üyeleri gibi, çakallar da akşamları şarkı söyler; çığlıkları, insan kulakları için sırtlanınkinden daha korkutucu kabul edilir.

Kuyruğun tabanındaki bir bezin salgılanmasından kaynaklanan rahatsız edici bir kokuya sahiptirler. Yavrular iki ila yedi yavru içeren yuvalarda doğarlar; gebelik 57 ila 70 gün sürer.

Çakallarda Kurtlar gibi çakallar da evcil köpeklerle çiftleşir.

Çakallar 30-35 cm (12-14 inç) kuyruk dahil olmak üzere yaklaşık 85-95 cm (34-37 inç) uzunluğa ulaşır ve yaklaşık 7-11 kg (15-24 pound) ağırlığındadır.

Çakallar Nerede Yaşarlar?

Çakallar kırsal, taşlık ve su bulunan alanlarda yaşayabilmektedirler. Çakallar evlerini çöllerden ormanlara kadar çeşitli habitatlarda yaparlar, ayrıca kırsal alanlarda, banliyölerde ve hatta şehirlerde insanlara yakın yaşarlar.

Çakallar 40 mil hızına ulaşabilir.

Kaç Çeşit Çakal Türü Vardır?

Kaç Çeşit Çakal Türü Vardır
Kaç Çeşit Çakal Türü Vardır

Üç tür Çakal vardır.

  1. Kum rengi altın çakal: Daha kısa ve ağır bir görünüme sahiptir ve kumlu renkli bir cekete sahiptir. siyah uçlu kuyrukları vardır. Genellikle çöllerde, bozkırlarda ve yarı kurak çöllerde bulunur,
  2. Yan Çizgili Çakal (Canis adustus): Yan Çizgili Çakal bataklıkları, çalılık arazileri ve dağları tercih eder. Güney ve Doğu Afrika’da yaşar. Dirseklerinden kalça bölgesine kadar uzanan şeritleri siyah çizgilerle iç içedir. Yoğun çalılıkların olduğu su yollarında yaşar ve soluk renklidir, kuyruğunda beyaz bir ucu vardır ve vücudunun yanlarında belirsiz çizgiler vardır.
  3. Kara Sırtlı Çakal (Canis mesomelas) : Kara Sırtlı Çakal ise iri gözlü ve paslı renkli gövdesiyle kontrast oluşturan sırtında gümüş çizgili belirgin bir siyah manto ile en ince ve dik duran türdür. Kara Sırtlı çakallarınaynı Adi Çakal türündekiler gibi siyah uçlu kuyrukları vardır. Kara Sırtlı Çakal ormanlık alanlarda ve savanlarda bulunur. Afrika’ya özgüdür. Kara Sırtlı Çakal’ın sırtlarından kuyruklarına kadar uzanan simsiyah saçları vardır.
  4. Ortak Çakallar ayrıca Altın Çakallar, Asya Çakalları ve Doğu Çakalları olarak da bilinir.

Çakalların büyüklükleri ve renkleri türlere göre değişir, ancak genellikle omuzları 15 – 20 inç yüksekliğindedir, vücut uzunluğu 70 – 86 santimetredir ve ağırlıkları 15 – 35 pound arasındadır. Çakallar, büyük ayakları ve kaynaşmış bacak kemikleri ile uzun mesafe koşucuları olarak iyi adapte olurlar. Çakallar, saatte 10 mil hızlarını koruyarak uzun süre koşabilirler. Çakallar köpeklere benzer özelliklere sahiptir.

Çakallar çok bölgeseldir ve tek eşli çiftler bölgelerini davetsiz misafirlerden şiddetle savunur. Bölgeler, kendi bölgelerini kurana kadar ebeveynleriyle birlikte kalan bazı genç yetişkinleri de içerebilir. Hem erkek hem de dişi çakal kokusu sınırlarını belirler. Kara Sırtlı Çakal, gündüz olduğu için en sık görülen türdür. Diğer iki türün gece davranma eğilimi vardır. Çakallar uyarlanabilir hayvanlardır ve değişen ortamlara kolayca uyum sağlayabilirler. Sık sık havayı ve yiyecek kokusunu almak için durarak, bölgelerinde hızla koşarlar.

Çakallar Nasıl Beslenir?

Çakallar ne varsa onu yerler. Fare, tavşan ve sincaptan kurbağa, kertenkele, balık, meyve ve leşe kadar her şeyi yiyen avcılardır. Küçük antilopları avlarlar ve ayrıca sürüngenleri, böcekleri, karada yaşayan kuşları, meyveleri ve otları yerler. Çakallar tipik olarak vahşi türleri yerler, ancak çiftlik hayvanları, kümes hayvanları, çöpler ve evcil hayvanlardan (çoğunlukla kediler) önce geldiği bilinmektedir. Çok iyi koku alma duyuları vardır. Avlarını kar altında bile kokusunu alarak bulabilirler.

Leşçil hayvanlardır. Başka hayvanların avladıkları leşleri yerler. Uzun bacakları ve kavisli köpek dişleri ile avlanmaya çok iyi adapte olurlar. Bazı Çakallar, bir karkas temizlemek veya antilop, ceylan ve çiftlik hayvanları gibi daha büyük avları avlamak için toplanabilir, ancak normalde tek başlarına veya çiftler halinde avlanırlar. Diyetleri küçük memeliler, kuşlar, amfibiler ve sürüngenlerden oluşur. Çakallar küçük avlarını ensesini ısırarak öldürürler. Ayrıca hayvanı sallayabilirler. Çakallar ayrıca diyetlerini böcekler, bitki örtüsü ve meyvelerle tamamlayacaktır. Çakalların beslendiği alana bir davetsiz misafir girerse yiyeceklerini gömme alışkanlığı vardır.

Çakallar Nasıl Ürer?

Çakallar tek eşlidir, yani ömür boyu çiftleşirler. Dişi Çakal, 8-9 hafta (2 ay) gebelik süresine sahiptir ve ardından 3-6 yavru bir çöp doğar. Her yavru doğumda 200 – 250 gram ağırlığındadır. Yavrular ilk 10 gün kördür ve gözlerini açamazlar. Yavrular kusmuk yiyeceklerle beslenir. 4 ayda sütten kesilirler ve 1 ile 2 yaşları arasında cinsel olgunluğa erişirler.

Çakallar Nasıl Ürer
Çakallar Nasıl Ürer

Üreme Şubat ve Nisan ayları arasında gerçekleşir ve yaklaşık iki aylık bir gebelik döneminden sonra ilkbaharda genellikle beş veya altı yavrudan oluşan doğum gerçekleşir. Yavrular genellikle doğal bir delik veya yuvadan oluşan bir mağarada doğarlar. Bir kaya yarığı, oyuk kütük, devrilmiş kütük veya terk edilmiş kunduz kulübesi kullanılabilir ve bir kozalaklı ağacın alt dallarının altındaki bir çöküntü bile bazen yeterli olacaktır. Sürünün tüm üyeleri gençlere büyük bir özen gösterir. Altı ila dokuz hafta arasında anne sütünden kesildikten sonra, yetersiz et diyeti ile beslenirler.

İlkbahar ve yaz boyunca yavrular, sürünün faaliyetlerinin coğrafi odak noktası olduğu kadar ilgi odağıdır. Birkaç hafta sonra, yavrular genellikle mağaradan, yetişkinler avlanırken oynayıp uyudukları yer üstü bir “buluşma yeri”ne taşınır. Yavrular hızla büyür ve yaz sona erdiğinde daha sık ve daha uzağa taşınırlar. Sonbaharda sürü kendi topraklarında tekrar dolaşmaya başlar ve yavrular buna ayak uydurmak zorundadır. Yavruların çoğu, Ekim veya Kasım ayına kadar neredeyse yetişkin boyutundadır.

Sürüde iki veya daha fazla yıl geçirdikten sonra, birçoğu bir eş aramak, yeni bir bölge kurmak ve hatta muhtemelen kendi sürülerini başlatmak için ayrılır. Sürüyle kalanlar, sonunda bir ebeveynin yerini alarak üreme hayvanı (alfa) olabilir.

Büyük sürüler, daha az sayıda genç kurdun gruptan ayrılmasından ve yavruların birden fazla dişi tarafından üretilmesinden kaynaklanıyor gibi görünüyor. Sürülerini bırakan kurtların 886 km (550 mil) mesafe kat ettikleri bilinmektedir. Yavruların yırtıcılardan korunmasına yardımcı olmak için çalışma alanları 2 haftada bir değiştirilir. 8 aylıkken yavrular, ebeveynlerini terk edecek ve kendilerine ait topraklar kurabilecek yaştadır. Çoğu zaman, genç çakallar, ebeveynlerin diğer yavruları yetiştirmesine yardım etmek için geri döner.

Çakallar ve köpekler ezan okunurken neden uluyorlar?

Çakalların ve köpeklerin duyu organları çok hassastır. İnsanların duyamadığı tiz sesleri rahatlıkla duyabilirler. Aşırı güürültü seslerinde bu hayvanlar kulaklarından rahatsız olurlar. Aşırı gürültü demek hoparlörden çıkan güçlü ses onlar için aşırı gürültülü olabilmektedir. Hoparlörler aracılığıyla güçlendirilmiş birtakım sesler, ambulans ve itfaiye gibi araçların siren sesleri bu hayvanlar için oldukça rahatsız edicidirler. Bunun yanısıra güçlü bir ses duyduklarında kulakları rahatsız olmasa bile seslere tepki olarak anında havlayabiliyorlar.

Çakalların yalnızca diğer aile üyeleri tarafından tanınan (ve yanıtlanan) belirli bir uğultu sesine sahip hayvanlardır. Çakallar birbirleriyle geniş bir seslendirme yelpazesi aracılığıyla iletişim kurarlar. Hıçkırıkları ve ulumaları uzun mesafeler taşır ve çoğu zaman gerçekte olduklarından daha yakın ve kalabalık oldukları izlenimini yaratır.

Çakallar avcılar tarafından fark edilmemek için, bazen mümkün olduğunca az ses çıkarmak için parmak uçlarında yürürler.

Çakal Kuyruğu Özellikleri

Çakal Kuyruğu Özellikleri:

  • Çakalların gür kuyrukları vardır. Çakalın bedenindeki renk desenleri kuyruklarına kadar devam edr. Kuyruk kürkü uzundur ve çakalın kürkünün geri kalanından daha kıllı bir dokuya sahiptir. Kuyruğun ucu bazen daha koyu veya siyah renktedir. Bir çakalın kuyruğunun ayırt edici özelliklerinden biri, koşarken çakalın bacaklarının arasına sarkmasıdır. Kuyruğunu yükseğe kaldıran köpeklerin aksine, çakal koşarken veya ayakta dururken kuyruğunu kaldırmaz. Çakal kuyruğunun ortalama uzunluğu yaklaşık 16 inçtir.
  • Çakalın kuyruğunun tepesinde suprakaudal bez bulunur. Bu, genellikle çakal kuyruğunun tabanına yakın bir yerde bulunan bezi kaplayan koyu renkli kürk lekesi ile tanınabilir. Bu kaba tüyler, bezi enfeksiyona neden olabilecek elementlerden korur. Çoğu çakalda yaygın olsa da, tüm çakalların bezleri üzerinde bu siyah nokta işareti bulunmaz. Bez tarafından üretilen salgılar, uzun, kaba tüylerin dökülmesine neden olarak bezi açığa çıkarabilir. Menekşe bezi olarak da bilinen suprakaudal bez, çakalın yanı sıra tilki, kurt ve evcil kedi ve köpekler gibi diğer memelilerin kuyruğunda bulunur.

Bu salgı bezi, diğer çakalları uzak durmaları için uyarmak için bölgelerinin kendi kokularıyla işaretlenmesi gerektiğinden, çakallar için önemli bir amaç olan koku işaretleme için kullanılır. Bu bez, çakallara özgü ve sürülerinin üyeleri tarafından tanınabilen güçlü, hoş olmayan bir koku üretebilir.

Çakallar Kuyruklarını Sallamazlar

  • Evcil köpeklerin ve hatta kurt yavrularının aksine, çakallar kuyruklarını sallamazlar. Olgunlaşmış kurtlar ve çakallar, duygularını veya diğer davranışsal ifadelerini ifade etmek için kuyruklarını sallamazlar. Çakalların kuyruklarını sallamaları gerekmez, bunun yerine yerde yuvarlanarak kuyruklarının üstünü ve suprakuadal bezleri kokularıyla işaretlemeye çalıştıkları bir yüzeye çıkarlar. Ayrıca kokularını kuyruklarından yaymak için kaya veya ağaç gibi yüzeylere sürtünürler. Belki de kurt yavrularının kuyruğunu sallamalarının bir nedeni, kuyruklarındaki koku bezleri henüz tam olarak çalışmadığından kokularını daha kolay yaymaktır. Olgunlaşmış çakallar ve köpeklerin suprakaudal bezleri tam olarak oluştuğu için bunu yapmaları gerekmez.
Çakal Kuyruğu
Çakal Kuyruğu

Çakallar Neden Ulur ve Çığlık atar?

Uluma, çakalların iletişim kurmasının temel bir yoludur. Çakallar çok seslidir ve birbirleriyle yüksek sesle bağırma veya havlama, hırlama ve tiz uluma kullanarak iletişim kurarlar, özellikle de avları bulunduğunda. Yan Çizgili Çakal, uluma yerine baykuş gibi bir ‘uğultu’ sesi kullanır. Çakallar, sadece ailelerinden gelen aramaları dikkate alır.

Uluma çeşitli şekillerde işlev görür: Avdan sonra sürüyü geri aramak için uluyabilirler. Diğer sürülere çakalın var olduğunu bildirmek için uluyabilirler. Kendi bölgesini ilan etmek için uluyabilirler. Gruptaki her çakal her zaman ulumaz. Uluma genellikle grubun başı olan alfa çakal tarafından yapılır. Alfa Çakal, en yüksek sesli ulumalara sahipken, sürüden diğerleri de katılabilir. Dişi ve beta çakalların daha düşük tonlu uğultuları ve ulumaları vardır.

Bir çakal, topraklarında bir davetsiz misafir fark ettiğinde, ona havlar ve ulumaya başlar. Bu, davetsiz misafire derhal bölgeyi terk etmesini söyler. O sırada ulumanın yoğunluğu, yalnızca çakalın ve sürüsünün ne kadar ajite olduğuna bağlıdır. Ne kadar ajite olurlarsa, uluma o kadar şiddetli olur.

Kulaklarımız için algılaması zor olabilir ama her çakalın kendine has bir sesi vardır. Bu yüzden uluma ayrıca çakalların kendi sürülerinden bir çakalın mı yoksa başka bir sürüden birinin mi yaklaştığını söylemesini sağlar.

Çakal
Çakal

Çakal Ömrü Ne Kadardır?

Serbest yaşayan çakalların ömrü 8 yıl, hayvanat bahçelerinde yaşayanların ise 14 yıla kadar varır.

#Çakallar #ÇakalKuyruğu

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız