Çardak Kuşu, Özellikleri Çardak Kuşu Yuvası

Çardak kuşu, Çardak Kuşları, mükemmel özellikleri ile muazzam mühendis kuşlardır. Her kuş ve canlılar kendilerine barınacak yer, alan yani yuva yaparlar. Çardak kuşları yaptıkları yuvayı karşı cins olan dişileri etkilemek için yaparlar. Ağaç dalları yardımı ile yaptıkları çardak tütünde ki yuvaları dişilerini etkilemek için süslerler. Yuvaları çardak şeklinde olduğu için Çardak Kuşu denilmektedir.

Dişileri cezbetmek için harika yuva hazırlayan çardak kuşu, şaşırtıcı özelliklerde mimari detaya sahip yuva inşa ederler. Yuvalarını, etraftan topladıkları, renkli göze hoş gelen dikkat çekici eşya ya da kurumuş yaprak dalları ile süslerler. İnsanların attıkları pet sişesinin mavi kapakları çardak kuşu için yuvasını süslemeye yarayan harika bir malzemedir. Çardak kuşu yuvasını, ölmüş böcek iskeletleri ile de süsleyebilir. Parlak taşları dizerek, kurumuş meyveler ile ya da yanar döner dediğimiz böceklerin ölüpte iskeleti kalmışsa onlarla bile süslerler.

Çardak kuşu, yuvalarını güzelleştirmeye yarayacak olan etrafta gördüğü göze hoş gelen renkli, her nesneyi kullanırlar. Hatta doğada yetişen mantarları toplar dizer, düzgün biçimde sıralayarak istifler. İnanılmaz mükemmel süslenmiş yuvalar hazırlarlar. Çok sabırlı ve büyük maharet gerektiren bu yuva inşa etme işini büyük bir azimle erçekleştirmektedirler.

Saten Çardak kuşu
Saten Çardak kuşu

Çardak kuşları, yuvasının duvarlarınıda boyar. Boyama işini kendisi gerçekleştirir. Dahice bir yolla kendi boyasını yine kendi elde eder. Doğada renk renk bitkileri toplar, bunların suyunu kullanarak bir boya elde eder. Bazen kendi salgınısıda kullanarak, bir kömür parçasından boya elde eder. Bazen de ağaç kabuğunu ağzına alarak çiğner. Renkli bitkiyi ağzında çiğneyerek ezer ve ağzından çıkardığı sıvı ile ıslatır ve bitkinin boyası ortaya çıkar. Bu boya yuvasının duvarlarını boyar.

Çardak Kuşu Yuvasını Nasıl İnşa Eder?

Çardak kuşu, yapacağı yuvasının malzemelerini doğadan tek tek toplar. Yaprak dallarından yeşil ve uzun bitkilerden ince şeritler halinde keser. Şeritin bir ucuna ayağını bastırır diğer ucunu da gagasıyla yönlendirerek çardak tipinde yuvasını yapmaya başlar. İnce yumuşak bitkileri sağlam olması için düğüm bile atar. Yuvayı yapmaya başlarken ilk önce yuva girişini düzenler. Yuva girişi çember şeklinde yapılan bir giriştir. Daha sonra gagasının yardımı ile adeta gagasını mekik gibi işleyerek dalları birbirinden geçirir. Dalları diğer dalın altından ve üzerinden geçirerek birbirlerine geçirir. Ne kadar geçirmesi gerektiğini bile hesaplayacak zekaya sahiptir. Eğer çok çekerse yuva, bozulacak, az çekerse yuva dağılıp, çökecektir. Ayrıca yuvanın son halinide zihninde canlandırarak inanılmaz şaşkınlık verecek bir mimari olaya imza atar.

Yuva girişini tamamladıktan sonra sıra duvarlara gelmiştir. Yuvanın duvalarını dokumaya başlar. Bunun için yuvanın içine girer, baş aşağı durur ve dokumaya başlar. Gagası ile ince bir dal lifini diğer lif ya da dalın altından geçirir ve yine gagası ile çekerek duvaları dokur. Büyük bir sabır, azim ve ustalıkla saatler sonra ortaya dişiyi cezbetmesi için mükemmel bir yuva oluşturur. Yuvasını çeşitli renkli meyvelerle, renkli taşlarla, böcek ölü iskeletleri ya da doğaya atılan pet şişe mavi kapakları ile süsler.

Çardak Kuşu Süslü Yuvası
Çardak Kuşu Süslü Yuvası
Renklli Çardak Kuşu Yuvası
Renklli Çardak Kuşu Yuvası

Çardak Kuşları Türü ve Özellikleri

Çardak kuşu erkeğinin tüyleri parlak sarı ve siyah olmasına rağmen, dişi donuk gri veya kirli beyaz renktedirler. Boya kalemi kadar parlak. 20 farklı çardak kuşu türü vardır ve bunların tüy desenleri önemli ölçüde değişir. Yeşil, turuncu, kırmızı, sarı, siyah ve beyazdan zeytin kahvesi veya isli griye kadar çok çeşitli renkler gösterirler. Bazılarının uzun tüylerden oluşan parlak bir arması veya hatta sırtında asılı bir fırfır vardır. Tipik olarak, çardak kuşlarının dişileri erkeklerden daha az gösterişli tüylüdür.

Farklı çardak türleri, farklı renkleri tercih eder. Örneğin çizgili bahçıvan çardak kuşu sarı, kırmızı ve mavi nesneleri tercih eder. Açık kahverengi göğüslü çardak kuşu yeşili tercih eder. Bazı türlerin erkekleri ayrıca duvarlarını odun kömürü tozu ve tükürük veya bitki sularının karışımıyla “boyar”. Kuş gagasını veya biraz çiğnenmiş kabuğunu fırça olarak kullanır.

Erkek çardak kuşu, sürekli olarak kameriyesini savunur, alanı dekore etmek için kullandığı süsleri yeniden düzenler, yeni parçalar toplar, duvarlara küçük bir rötuş boyası sürerek ve başyapıtının üzerinde gezinir. Erkek, kameriyesinin içinde değilken, onun birkaç metre yukarısında tüneyebilir ve çardağını yok etmeye çalışabilecek uygun bir dişi veya davetsiz bir erkeği izleyebilir. Dişi bir çardak kuşu, böylesine mükemmel bir mühendis kuşu tarafından yapılan mükemmel süslenmiş yuvayaı cezbedilirse, erkeği çardak kuşunu ziyaret eder, onun yuvasında veya yuvasının çevresinde bir şarkı veya dansla eğlenir ve ona layık olup olmadığına karar verir.

Dişi Çardak Kuşu
Dişi Çardak Kuşu

Çardak kuşunun süsleyerek adeta mimarlık eseri gibi yaptığı düzenleme, aslında yuva değildir. Erkek çardak kuşu, dişi çardak kuşunu etkilemek için süslediği yuvanın önünde dans edip şarkı söyleyip sallanır. Görünüşe göre bir dişiye onu kabul etmesi için yalvardıktan sonra, dişi kabul ederse çiftleşirler ve dişi çiftleşmeden sonra genellikle ayrılır. Eğer dişi çardak kuşu çiftleşmeden sonra orada oyalanırsa, erkek çardak kuşu onu dışarı çıkarabilir, böylece kameriyesini toplayabilir ve başka bir dişi çardak kuşun ilgisini çekmek için yapacağı bir sonraki şarkı ve dans gösterisine hazırlanabilir.

Çiftleşmeden sonra dişi daha yüksek, daha tenha bir yerde bir çalı veya bir ağaç deliğinde kupa şeklinde kendine bir yuva yapar. Dişi çardak kuşu yuvasını tek başına inşa eder. Yavrularını yumurtlamaktan, kuluçkaya yatmaktan ve beslemekten dişi çardak sorumludur. Türe bağlı olarak 1 ila 3 yumurta yaparak onları 12 ila 15 gün kuluçkaya yatırır. Yumurtalar, sanki bir ressamın üzerlerine mürekkep damlatmış gibi karalanmış kahverengi, gri, mor ve siyah çizgilerle dikkat çekmektedir. Bu desenler muhtemelen yumurtaları, tehlikelere karşı, diğer hayvanların yumurtaları görüp yemelerine karşı gizleme, saklama, kamufle etmeye yardımcı olur.

Kuluçkadan yumurtanın oluşmasına kadar yaklaşık üç hafta sürer ve çoğu ana çardak kuşu tüm yuvalama görevlerini tek başlarına yapar. Anne, kendisini ve yavrularını beslemekte hiçbir zorluk çekmez, muhtemelen yavrular kendi başlarına uçmayı, yaşamayı öğrenene kadar iki ila üç ay boyunca anne çardak kuşu onlara bakar, besler.

Çardak Kuşları Türleri
Çardak Kuşları Türleri

Çardak Kuşu Yuvası

Çardak Kuşu Yuvası
Çardak Kuşu Yuvası

Çardak Kuşları Nerede Bulunur, Yaşar?

Çardak kuşları, en çok Güney Pasifik’teki Yeni Gine adasında sayılır, ancak Avustralya’nın belirli bölgelerinde de bulunurlar. Tropikal ormanlar, mangrovlar, okaliptüs meşcereleri ve savan ormanları dahil olmak üzere bir dizi farklı bölgelerde bulunurlar.

Çardak Kuşu Nasıl Öter?

Çardak kuşlarının geniş bir seslendirme yelpazesi vardır. Bazıları yüksek sesli, sert notlar çıkarır veya tıslar, kıkırdar ve gevezelik eder. Çağrılar, diğer kuş türlerinin seslerini, çevrelerinden gelen sesleri ve bazen insan yapımı sesleri taklit edebilirler. Hem erkek hem de dişi yırtıcı kuşların sesini taklit edebilir. Erkek bu çağrıları kameriyede yapar, dişi ise tehdit edilirse veya rahatsız edilirse yuvada ses verir.

Çardak Kuşu Ne Yer?

Bütün çardak kuşları meyvecildir, çoğunlukla ağaçların ve çalıların meyvelerinde yaşarlar; ara sıra böcekleri, örümcekleri ve tohumları yerler. Ağaç meyveleri yılın büyük bölümünde bol olduğu ve yüksek enerjili bir besin kaynağı olduğu için, meyve diyeti erkeğe çardağını inşa etmesi için bolca zaman verir.

Çardak Kuşlarının Aile Hayatı

Erkek çardak kuşları, çiftleşme sırasında sergilenmek için kullanılan karmaşık çardaklar yaratmasıyla ünlüdür. Bu çardaklar, türlere özel her tür çardakla birlikte, aynı zamanda bireysel erkeğe ve onun mevcut kaynaklarına da özel birçok biçimde olabilir.

Üç ana çardak mimarisi türü vardır. Bir çardak kuşunun geçebileceği kadar geniş ve bazen sebze sularıyla boyanmış bir “cadde” veya kubbeli çubuk tüneli içeren temizlenmiş bir alan; baş aşağı yerleştirilmiş veya kayalarla döşenmiş büyük yapraklı bir “teşhir alanı”; ve bir fidanı merkez kule olarak kullanan, çatılı ya da çatısız, bazen birkaç fit uzunluğunda, taban çevresinde çeşitli bitki örtüsüne sahip bir “mayın direği”.

Çardak Kuşları dünyada az sayıda bulunmaktadır.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız