Çay Demleme Çeşitleri,Teknikleri Püf Noktalar

Çay Demleme Çeşitleri, Çay Demleme Teknikleri ve Çay Demleme Püf Noktaları
Türk toplumunun ve diğer bir çok toplumun kahvaltılarda vaz geçemediği içecek olan çayı herkes farklı teknik, farklı usulle demliyor.

Çay Demleme Teknikleri her yöreye her kişiye göre değişiyor. Çay Demleme Püf Noktasını bildikten sonra ortaya ağzımıza çok güzel tat bırakan bir içecek çıkıyor.

Zaten Çayın Yararlarını biliyoruz bir çok yararı olan çayı peki nasıl demliyeceğiz? Çay demleme yönteminin hangisini seçeceğiz? Bunu yazmadan önce Çayın Püf Noktalarını yazmamız gerekir. Çayın Faydalarından iyi yararlanmak için bazı çay demleme püf noktalarına uymamız ve çayı haşlamadan demlemeye çalışmamız gerekiyor.

Çay Demlemenin Püf Noktası Nedir? Çay Demleme Püf Noktası

  • Çayın demlemenin püf noktası ilk önce çay seçiminden geçer. Marketlerden alacağımız çay damak zevkimize uymalı, iyi harmanlanmış ve bilindik kaliteli marka çayları seçmeliyiz.
  • Çayın temiz ve tozsuz olmasına dikkat edin. Eğer çay tozlu ise çayı demlemeden önce yıkayın. Çayı yıkamak aromasını alır. Çok tavsiye etmiyoruyz ama çok tozlu ise bu işi yapın. Tozu çok olmayan çay almaya özen gösterin.
  • Çayı demledikten sonra çayın dibe çökmesini bekleyin. 5-10 dakika dinlendirmeniz yeterli. Hızlı çökmesi için çayı çay kaşığı ile karıştırmakta çayın dibe çökmesini sağlar.
  • Çayı demledikten sonra ocağın altını kısın. Çay kısık ateşte 1-20 dakika daha kaynamalıdır. Çay kısık ateşte 15-20 dakika surduğunda yeterli demlenmeside sağlamış olacaksınız. Demlenme süresini çok uzatmamaya çalışın ki çayın tadı acılaşmasın.
  • Kaynar su ile çay demlemek çayı haşlar. Çay suyu kaynadıktan sonra demlemek için soğumasını bekleyimn. Kaynamış suyu ile çayı demlemek çayın haşlanmasına sebep olur. Kaynamış ve daha sonra soğumaya bırakılmış suyun üzerine çayı koyarsanız çay daha lezzetli olacaktır.
  • Çaya çay kokusu için aroma da ekleyebilirsiniz. Aroma sağlayıcı olan karanfil çaya demleme sırasında atılırsa çaya değişik bir tad verecektir. Karanfili çok fazla atmayın. 1-2 yeterlidir. Şayet karanfil kokusunu çok seviyorsanız bir tutam karanfili çay demlenirken atabilirsiniz. Demlenme aşamasında karanfilin tadı çaya karışacaktır.
  • Karanfilin yanısıra eğer damak tadınıza hitap ediyorsa vanilya ya da tarçında atabilirsiniz.

Kokusu güzel ve lezzeti iyi bir çayı demlemek için en önemli püf noktası çayın kalitesidir. Çay ne kadar kaliteli olursa o derece lezzetli olur.

Çay Demleme Çeşitleri, Çay Demleme Usulleri, Yöntemleri.

Herkesin çay demleme yöntemi farklı olduğu için ortaya bir çok çay demleme Çeşitleri çıkıyor. Sizler için Çay Demleme Çeşitlerini tek bir yazıda ortaya sunalım. sizib için hangi yöntem daha lezzetli ise deneyerek görün.

cay demleme cesitleri teknikleri puf noktalari
  • Çay demleme çeşitlerinden biri şöyledir. Demliğe suyumuzu koyalım. Üst ufak demliği boş bırakıyoruz. Ocağa koyup büyük demlikteki suyun kaynamasını bekliyoruz. Su kaynadıktan sonra üstteki demliğe 2 parmak boş kalacak biçimde su koyuyoruz. Ardından üzerine 5  kaşık ya da çay içecek kişi sayısı ne kadarsa o oranda çay koyuyoruz. Alt demliğe tekrar su koyup kaynamasını sağlıyoruz. Su kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz. Çayın dibe çökmesi ve demlenmesi için 5 dakika bekliyoruz. Çayın dibe daha hızlı çökmesi için bir kaç kez karıştırabilirsiniz.
  • Çay Demleme Yöntemlerinden ikincisi ise şöyle.  Yine büyük çaydanlığa su koyuyoruz. Üstteki demliğe de içeceğimiz oranda çay koyuyoruz. Demliğe az su koyup çayı yıkıyoruz. Suyun kaynamasını bekliyoruz. Kaynayan suyu demliğe koymak için demliği hafif yan eğiyoruz. Çayların üzerine kaynayan su gelip çayları haşlamasın diye hep aynı noktadan ve hafif demliği eğerek yavaşça suyu koyuyoruz. Altına yine suyumuzu koyup suyu kaynamaya bırakıyoruz.
  • Çay demleme usullerinden bir diğeri ise şudur. Yine  büyük demliğe suyu koyuyoruz ve üstteki ufak demliğe çayımızı koyuyoruz. Alttaki su kaynayınca üstte içinde çay olan demliğe koymak için suyun fıokurdamasının geçmesini bekliyoruz. Çayın haşlanmaması için alttaki suyun çok kaynak çayın üzerine dökülmemesi lazım. Fokurdaması geçmiş suyu üstteki demlikteki çayların üzerinden gezdirerek suyumuzu koyuyoruz.  Yine alt çaydanlığa suyumuzu koyarak kaynamasını bekliyoruz. Su kaynadıktan sonra 5 dakika bekleyerek çayın çökmesini sağlıyoruz.

Çay Demleme Çeşitlerinden En İyi Çay Demleme Tekniği ile çay demlemeden ilk önce kaliteli çay üreten bilindik markalardan çayı satın almalıyız.

KAFKAS USULU ÇAY DEMLEME. Kafkaslar Çayı Nasıl Demler?

Kafkaslar çaya çok düşkündür ve çay demleme yöntemleri çok farklıdır. Çaya çok önem veren Kafkaslar çay demlerkende bir o kadar özen gösterirler. KAFKAS USULU ÇAY DEMLEME.

Kafkas üsülü çay demlemek için demlik porselen olmalıdır.  Kişi başına bir tatlı kaşığı çay demliğe konur. Daha önce kaynattığınız ve soğumaya bırakılarak kaynaması ve aşırı sıcaklığı geçen su porselen demliğe yarısını az geçecek bir şekilde demliğe konur.  Porselen demlik büyük demliğin üzerine konur ve büyük demlikteki suyun kaynaması beklenir. Kaynayan büyük demliğin üzerinde olan porselen demlik 15-20 dakika kadar alttaki su kaynayarak bekletilir. 15-20 dakika sonra porselen demlik alınarak üzerine havlu kapatılıp 5 dakika dinlenmeye bırakılır.

5 Dakika dinlendirilen çayı yarım saat içinde tüketmeniz gerekmektedir. Çünkü bekletilen çayın içinde bulunan yararlı maddelerzaman geçince kayboluyor ve tadı acımtırak oluyor.

Kafkaslar çayı bardaklara koyarken önce suyunu ardından demini koyuyorlar. Bunun sebebine çayın içinde ki yararlı maddeler birden sıcak suya karışması ile bardakta dağılmasına yol açtığını belirtiyorlar.

Ayrıca Kafkaslar çayın içine kekik koyarlar. Bir kaşık kekik konulmuş çay insan sağlığı için önemli maddeler içeriyormuş. Kekiğin bir çok hastalıklara iyi geldiğini bilen Kafkas halkı çay demlerken kekik atmayı ihmal etmiyorlar.

Demliğe Konan Çay Ne Kadar Olmalıdır?

Günümüz bardakları daha büyük hatta çaylar büyük çay fincanlarında içildiği için göz kararı çayı koymak daha mantıklıdır. Bir fincan çay için 1 tatlı kaşığı çay yeterli gibidir. Çayın ölçüsü alttaki demliğin büyüklüğüne ve suyun az ya da fazlalığına göre değişiyor. Bilinen ölçü normal çay bardakları için 1 çay kaşığı çay koymak yeterlidir.

BU HABERLERİMİZDE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

  1. Çay Demleme Şampiyonundan İyi Çay Demleme
  2. Çay nedir? Faydaları Nelerdir?
  3. Sağlıklı Nane Çayı Limon çayı NasılYapılır?
Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız