Chatbot Nedir ve Ne İşe Yarar?
Chatbot Nedir? Chatbot, sohbet robotodur. Kullanıcı ile genellikle metin, bazı durumlarda ise konuşma yoluyla diyalog kurarak bilgi veren veya bir işlemi gerçekleştiren bir yazılımdır. Bir insanın ne istediğini anlamak için yapay zekâ ve doğal dil işlemeyi kullanan sanal bir asistan gibidir. Yaşamımızda teknolojinin ilerlemesi ile artık yapay zeka geliştiricileri ile Chatbotlar adeta insandan farkı yok denecek kadar, sohbet edebilecek düzeye gelmişlerdir.
Chatbot‘lar, otomatik yanıt ve yönlendirme işlemleri gerektiren işlerde, müşteri hizmetleri tarafında yaygın olarak kullanılıyor. Chatbot, günümüzde; eğitim alanı, kişisel hizmetler, seyahat asistanlığı hizmetleri, tıp alanları vb. gibi çeşitli sektörlerde de kullanılmaktadır.
Chatbot Nedir?
Chatterbot’un kısaltması olan Chatbot, herhangi bir büyük mesajlaşma uygulamasına yerleştirilebilen ve kullanılabilen bir yapay zeka (AI) özelliğidir. En temel düzeyde, bir sohbet robotu, insan konuşmasını (yazılı veya sözlü) simüle eden ve işleyen, insanların dijital cihazlarla gerçek bir insanla iletişim kuruyormuş gibi etkileşime girmesine izin veren bir bilgisayar programıdır. Chatbot’lar, basit bir sorguyu tek satırlık bir yanıtla yanıtlayan ilkel programlar kadar basit veya bilgileri toplayıp işlerken artan kişiselleştirme seviyeleri sunmak için öğrenen ve gelişen dijital asistanlar kadar karmaşık olabilir. Chatbot Nedir?
Sohbet robotu olan Chatbot, istediğiniz her şeyi sorabilir ve yanıtını alabileceğiniz bir yapay zekadır. İstediğiniz her şeyi sorabilir ve karşılığında yanıtlar alabilirsiniz. Örneğin herhangi bir ürün hakkında bir bilgi istiyorsunuz, Ürünün özelliklerini sorabileceğiniz ve karşılığında o bilkgiye alabilkeceğiniz yapaz zeka sohbet robotlarıdır.
Chatbot Ne İşe Yarar?
Chatbot, isterseniz sohbet edebileceğiniz yapay zekadan oluşan sohbet robotlarıdır. İnsanların sorduğu soruya, varolan bilgi verileri ile yanıtlayan bir sohbet robotudur. Eğtim, şarkı sözleri müzik vb. gibi istediğiniz her alanda soru sorabilir ve robottaki varolan bilgi ile yanıt bulabileceğiniz sohbet robotudur. Chatbot’lar, dahili çalışanlara ve harici müşterilere kolaylık ve ek hizmetler sunarken operasyonel verimliliği artırır ve işletmelere maliyet tasarrufu sağlar. Şirketlerin, insan etkileşimi ihtiyacını azaltırken birçok türde müşteri sorgusunu ve sorununu kolayca çözmesine olanak tanır. Chatbot Ne İşe Yarar?
Sohbet robotları, işletmelerin sınırsız sayıda müşteriyle kişisel bir şekilde etkileşim kurmasına olanak tanır ve talebe ve iş ihtiyaçlarına göre büyütülebilir veya küçültülebilir. Bir işletme, chatbot’ları kullanarak milyonlarca kişiye aynı anda insan benzeri, kişiselleştirilmiş, proaktif hizmet sağlayabilir.
Chatbotlar nasıl çalışır?
Yapay zeka, otomatik kurallar, doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenimi (ML) tarafından yönlendirilen sohbet robotları, her türlü isteğe yanıt vermek için verileri işler. İki ana sohbet robotu türü vardır.
- Görev odaklı (bildirimli) sohbet robotları, tek bir işlevi gerçekleştirmeye odaklanan tek amaçlı programlardır. Kuralları, NLP’yi ve çok az makine öğrenimini kullanarak, kullanıcı sorularına otomatikleştirilmiş ancak konuşmaya dayalı yanıtlar üretirler.
- Veri güdümlü ve tahmine dayalı (konuşma) sohbet robotlarına genellikle sanal asistanlar veya dijital asistanlar denir ve bunlar, görev odaklı sohbet robotlarından çok daha karmaşık, etkileşimli ve kişiselleştirilmiştir. Bu sohbet botları bağlamsal olarak farkındadır ve ilerledikçe öğrenmek için doğal dil anlayışından (NLU), NLP’den ve makine öğreniminden yararlanır. Kullanıcı profillerine ve geçmiş kullanıcı davranışlarına dayalı olarak kişiselleştirmeyi etkinleştirmek için tahmine dayalı zeka ve analitiği uygularlar. Dijital asistanlar, bir kullanıcının zaman içindeki tercihlerini öğrenebilir, önerilerde bulunabilir ve hatta ihtiyaçları önceden tahmin edebilir. Apple’ın Siri’si ve Amazon’un Alexa’sı, tüketici odaklı, veri odaklı, tahmine dayalı sohbet robotlarına örnektir.