Yapay Zeka Nedir?

Günlük yaşantımızda sık sık karşılaştığımız teknolojilerin nimetlerinden yararlanıyoruz. Cep telefonlarımıza bile hemen giren yapay zeka nedir? Yapay Zekayı hangi alanlarda kullanabiliriz. Ayrıntılar yazımızda.

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka deyince hepimizin aklına filmlerde gördüğümüz robotlar geliyor. Yapay zekanın günümüzde çok gelişmesinin nedeni çok fazla verilerin olmasıdır. Örneğin arama motorlarında bir kelime aradığımızda dahi yapay zekadan yararlanıyoruz. Akıllı telefonlarda ki sanal asistanlar, chatbot robotları hep yapay zekadır. ABD ve Çin yapay zekaya çok önem veren ülkelerin başında geliyor.

Yapay Zeka artık teknolojinin ilerlemesi ile yaşantımıza girmiş durumda. Her alanda bizlere yardımcı olacak bu sistem nedir nasıl çalışır ve Yapay Zeka’ nın uygulandığı alanlar hangisidir? Fakat ilk önce Yapay Zekan Nedir? onu yanıtlayalım.

Yapay Zeka, bilgisayara ya da teknolojik sistemlere, makina içine kodlanan ve istenildiği faaliyetleri yapması için ayarlanan dijital sistemlerdir. Yapay Zeka, insanların bilmediği bir olay hakkında bir bilgilendirme ya da herhangi bir faaliyeti öğrenme gibi isteklere yardım eden akıllı makina sistemidir. İnsanlar tarafından teknolojik aletlere, makinalara yüklenen kendi başına hareket etmeyen, insanlar tarafından istenen işlemleri yapması için sayısal bir algoritma ile çalışan sistemdir.
Yapay Zekanın Uygulanacağı Yerler Nerelerdir?

Yapay Zekanın Uygulama Alanları

  1. Sesleri tanıma.
  2. Görüntüleri işleme.
  3.  Doğal dil işleme.
  4. Muhakeme etmedir.

1- Sesleri Tanıma: Yapay zeka, duyduğu sesi tanıması için ayarlanmışlardır. Sesi tanıma teknolojisi geliştirilip şu an yapay zekanın sesi tanıdıktan sonra algılama yetisi kazandırılmıştır. Sesi tanıyıp, ne dediğini algıladıktan sonra yanıt vermesi de geliştirilmiştir. Ses tanıma teknolojisi bugün kullandığımız akıllı telefonlarda kullanılmaktadır. Telefonlarda siri,cortana gibi akıllı asistanlar olarak kullanılmaktadır. Ses tanıma özelliği şu anki teknolojide bazı ürünlerde kullanılmaktadır.

2- Görüntü İşleme: Görüntü işlemede hayatımızın bir çok alanında kullanıloıyor. Sürücüsüz araçlarda kullanılmaktadır. Sürücüsüz araçların güvenli olması için etrafını iyi anlayacak şekilde kodlanmıştır. Görüntü işlenerek pikseller kodlamaya dönüştürülüyor. Trafik ışıklarını, insan ve hayvanları, uyarı levhalarını gören yapay zeka sistemleri, görülen canlı – cansız nesneleri piksel olarak işliyor ve daha sonra bunlar koda dönüştürülüyor.

3- Doğal Dil İşleme: Doğal dil işlemeden bir çok alt başlık ve kullanım alanları bulunmaktadır. Örnek verecek olursak Google’ da arama yapıldığında “Bunu mu demek istediniz” gibi arama algoritması oluşturuluyor. Bu örnek şu an yapay zekalarda kullanılan Doğal Dil İşleme sistemine göre çok basit kalmaktadır.

4- Muhakeme: Muhakeme yani bir olay hakkında yargıya varma, algılama, idrak edebilme yeteneğininin yapay zekaya kazandırılmasıdır.  Oldukça zor olan bu yeteneği yapay zekaya kazandırmak ve ardından en mantıklı bir karara varabilmesi için algılama, yargılama ve karar verme yeteneğinden sonra yanıt vermesi için doğru ve en mantıklı yanıtları sunması gibi yetenekleri kazandırmak çokda kolay değildir. Doğru kararları süzüpte sunmak oldukça önemlidir. Örnek verecek olursak herhangi bir davada, hakimin suçluyu ve de suçsuzu ayırt etrmesi muhakeme yeteneğine bağlıdır. Bu yeteneği robotlara kazandırmak ise oldukça önemlidir.

yapay zeka nedir teknogundemi

Türkiye’ de Kullanılan Yapay Zeka Ürünleri

Türkiye’ de milli Yapay Zeka projeleri üreten firmaların başında Turkcell gelmektedir. Turkcell, akıllı telefonda Türkçe konuşan yerli sanal asistanı yakın bir zamanda Türk halkına kazandıracaktır.

Genç mühendislerinde girişimleri bulunmaktadır. İTÜ Teknokent‘ te “İTÜ Çekirdek’in bünyesinde, ‘Intenseye” adı verilen bir proje üreten 2 genç girişimcimiz, video kayıtlarından, yaş, cinsiyet ve duygu analizi yapabilen bir uygulamayı başlattılar. Genç girişimcilerimizden Sercan Esen, bu uygulamanın mağazalarda müşteri analizi yapmak için kullanılabileceğini söyledi. Uygulamanın daha farklı alanlarda da kullanılabileceğini söyleyen Sercan Esen, Örneğin, üretim tesislerinde, işletmeler çalışanlarının duygu durumlarını bu uygulama ile analiz edebiliyor. Bir aletin başında çalışırken ne kadar yorgun ve stresli olduğunu anlayıp, o çalışana müdahale edip olabilecek kazaları önleyebiliyorlar.” diyede ekledi.

Yapay Zeka Geleceği

Yapay Zeka hayatımızın çok alanında yer almaktadır. Bir çok görüşler de yer almaktadır. Kimi görüşlerde Fizikçi Stephen Hawking yapay zeka insanlığın sonunu getirebilir.” diye dile getirmiştir. Elon Musk ise yapay zeka hakkında ki görüşünü “gelecekte robotların insanlardan daha iyi yapamadığı çok az iş olacağını” söyleyerek belirtiyor.


Kamuoyu Yapay Zeka hakkkında “endişeliler” ve “umutlular” olarak ikiye ayrılmıış durumdadır.

Bu Haberde İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız