Deniz Salyası, Müsilaj Nedir, Nasıl Oluşur?
Deniz Salyası, Müsilaj Nedir, Nasıl Oluşur? Kötü kokusu olan ve görüntüsü berbart olan Deniz Salyası, denizin üzerinde kalın bir katman olarak görülür. Müsilaj ya da Deniz Salyası denilen olay planktonların, mikroalglerin bozulmasından oluşur. Tüm bitkiler ve bazı organizmalar tarafından üretilen deniz salyası, diğer adı ile müsilaj, kalın ve yapışkan bir maddedir. Denizin üzerinde beyaz, açık kahverengi ve köpük gibi bir durum alır.
Sümüksü bir yapışkan durumu vardır. Balık ölümlerine yol açar.
Deniz Salyası Nedir, Müsilaj Nedir?
Deniz Salyası Nasıl Oluşur, Müsilaj Nasıl Oluşur?
Deniz Salyası Nasıl Oluşur, Müsilaj Nasıl Oluşur? Deniz ortamında yaşayan mikroorganizmaların aşırı artış göstererek ortama salgıladıkları organik bileşikler sonucu oluşur. Organik bileşikler su ile temas ettikleri zaman şişerler ve yapıları genişler. Deniz Salyası ya da Müsilaj oluşması için azot ve fotfat girdisine ihtiyaç vardır. Gübre adı verilen besin elementlerine ve yüksek derecede su sıcaklığına ihtiyaç vardır. İnsanların olumsuz etkisi, (denize atılan atıklar ve çöpler) yüzünden ortam koşulları bozulduğu için, küresel ısınma ile bu mikro organizmalar aşırı artış gösterirler. Aşırı artış gösteren bu organizmalara, bakterilerinde bulaşması sonucu, birlikte oluşan bu mikrobiyal topluluk, bu tarz maddeleri salgılar. Bunun sonucu müsilaj denilen tabaka oluşur. Yapışkan ve sümüksüdür, içeriğinde bir çok bakteri bulunur, deniz canlılarının ölümüne yol açar.
Deniz Salyası Nasıl Oluşur?: Deniz Salyası, Müsilaj denilen oluşumun deniz kirliliğinden oluştuğu biliniyor. Denizin üzerinde yapışkan kalın bir tabaka oluşturduğu için atmosferden gelen oksijenin deniz içine girmesini önler. Böylelikle oksijensiz kalan balıkların bu şekilde ölümlerine de yol açar. Müsilaj, hem balıkçılığa, hem de ekosisteme zarar veriyor.
Deniz Salyası Nasıl Oluşur, Görünüşü Nasıldır?
Deniz Salyası Balık Ölümlerine Yol Açıyor
Deniz Salyası, denizde yaşayan canlılar için oldukça tehlikelidir. Balıkların solungaçlarını tıkayan Deniz Salyas, balıkların ölümlerine yol açar. Balıkçıların ağlarına takılan bu yağışkan tabaka denizin olduğu kadar insanlar içinde oldukça zararlıdır.
Deniz Salyası olan yerden çıkarılan midye yenildiği zaman toksinin türüne göre felç olma riski meydana getirir.
Deniz salyası oluşmuş olan kısımlarda yetişen midyenin içinde birikmiş toksin bulunmaktadır. Bu toksinin yendiği zaman toksinin türüne göre felç yapan türleri bulunmaktadır. Bir bölgede zehirli toksin mikroaorganizma artışı oldu ise ve buradan çıkarılan midyenin yenmesi sonucu insan sağlığına oldukça zarar verir. Midye oldukça fazla bile pişirildiği zaman eğer o midyenin çevresinde zehirli toksit artışı olan tabaka var ise çok rahatlıkla o toksitler, yendiği zaman insan bünyesine geçecektir. Yendiği an felç olma riski oluşabilir denmektedir.
Deniz Salyasının insan sağlığına zararı var mıdır?
Deniz salyasının içinde bir sürü zararlı mikroorganizmalar bulunmaktadır. Temas edilmemesi gerekir. İçinde bakterlerin yoğunlukla yer almasından dolayı temas edildiği zaman vücutta kızarıklar, şişme vb. semptomlar görülebilir.