Ekvator Böceği (white planthopper) Nedir, Nerede Yaşar?
Ekvator böceği, white planthopper, olarak bilinen hayvan, bitki böceğidir. Ekvator çevresinde yaşar. Ekvator böceği, fotoğrafçı Andreas Kay, tarafından bir videoya alınarak tüm dünyada hızla yayıldı. Tabii ki daha önce bu böceği görenler olmuştur fakat bir çok kişi dikkat bile etmemiştir. Hatta havada uçup yere düşen bir tüy sanıp önemsememiş olabilirler. Oysa bir kar tanesini ya da patlamış mısırı andıran white planthopper yani Ekvator Böceği soğanlı mumsu salgılarla kaplı yassı bir bitki böceğidir.
Ekvator Böceği Nedir, Ekvator Böceği Nasıl Bir Hayvandır?
Ekvator Böceği, adındanda anlaşılacağı gibi Ekvator çevresinde yaşayan bir bitki hayvanıdır. Yumurtadan çıktıkları andan itibaren ipliksi bir balmumu salgılarlar. Salgıladıkları bu balmumunu bitkilere sürerler. Karıncalara ve Coccinelld böceklerinin larvalarına karşı tehlikeli bir sıvıdır. Balmumuna temas eden böcekler, karıncalar vb. gibi hayvanlar bu sıvıdan kurtulmak için büyük mücadele ederler. Bedenlerindeki bu mumsu kaplama onların örümcek ağlarına ya da su birikintilerine yakalanmalarını önler. Örümcek ağlarına yapışmazlar. Suda iyidirler. Oldukça güzel yüzerler.
Oldukça yavaş yürüyen hayvanlardır. Bu hayvanlar vücutlarının yan taraflarından yassıdır ve yukarı doğru kalkan kanatları bulunur. Kanatlarını çadır şeklinde yukarıda tutar.
Ekvator Böceği Nerede Yaşar?
Ekvator Böceği Nerede Yaşar? Ekvator’un Amazon yağmur ormanlarında yaşayan bu hayvan, vücudu mumsu filamentlerle kaplıdır. Sıçrayabilirler. Sıçradıklarında epey enerji harcarlar. Sıçrama mesafeleri 5 mm,30 santimetre veya daha fazla sıçrayabilirler. Arka bacaklarında sıçramasında senkronize tutan biyolojik bir dişli mekanizmasına sahiptirler. Yetişkinlerde bu mekanizma görülmemektedir.
Ekvator Böceği Nasıl Beslenir?
Ekvator Böceği, bitkilerde yaşayan böceklerdir böylelikle beslenmeside bitki özsuyunu emerek beslenir. Delici-emici ağız kısımları vardır. Ekvator böceği, bitki özsuyunu emerken vücutlarının üzerlerinde bol miktarda bal özü üretirler.