Hayvanlar Kendi Aralarında Konuşur mu?
Hayvanlarda birbirleri ile iletişime girerler. Peki bu iletişim nasıldır?. Hayvanlar Kendi Aralarında Konuşur mu?
Biz insanoğlu hep merak etmişizdir. Hayvanlar kendi aralarında konuşur mu ? diye. Acaba hayvanlarda bizim gibi konuşuyorlar.? Kendi dilleri varmı? Birbirleri ile nasıl iletişim kurarlar hep merak etmişizdir.
Dil Nedir?
Dil, insanların birbirleri ile iletişim kurmasına yarayan karmaşık bir iletişim biçimidir. İnsanların duygularını, isteklerini ifade etmeye yarayan sözlü ve sözsüz iletişim şeklidir. İnsanlar duygularını, isteklerini belli etmek için bir takım davranışlara girerler. Ağlarlar, eğilirler, zıplar, hoplar, oynar vb. Hayvanlar ise duygularını kuyruklarını sallayarak ifade ederler. Karşı cinsin ilgisini çekmek için şarkı söyleyen kuşlar. Örnekleri çoğaltabiliriz.
İnsanlar birbirleri ile sözlü olarak iletişim kurabiliyorlar. Hayvanlar ise bilim adamlarının bu zamana kadar yapmış olduğu tüm araştırmalarına, incelemelerine rağmen hala hayvanların dili varmıdır, yokmudur bunu çözememişler ve emin değiller. Sadece tahminlerini belirten bilim adamları bu konuda çok araştırmalar yapıyor.
Araştırmacılar, hayvanların insanlar gibi konuşmadıklarını söylerler. Hayvanların insanlar gibi gerçek bir dile sahip olmadığını belirtiyorlar. Fakat dilleri yok demekle, hayvanlar kendi aralarında konuşmuyorlar anlamına gelmesin. Hayvanlar da duygularını, isteklerini dile getirmek için doğuştan bir takım özelliklere sahiptir. Hayvanlar kendi aralarında, sesler ve bir takım hareketlerle birbirleri ile iletişim kurarlar. Hayvanların kendi aralarında kurduğu iletişim insanlardaki gibi sözlü kelimelerden oluşmazlar.
İnsanlar bebekken duygularını ağlayarak mızmızlanarak ifade ederler. Büyüdükçe konuşma dilini öğrenirler.
Eğer bir bebeğe konuşma dilini öğretmeseydik, bebek asla konuşmayı öğrenemez duygularını sözle ifade edemezdi. Dugularını anlatmak için hareketlerle, sesle ya da ağlamak, gülmek, kızmak, kalkmak, koşmak, kaçmak, gitmek vb. ifade biçimlerini kullanacaktı.
Hayvanlar içinde bu geçerlidir. Bir hayvanı da büyüme zamanında farklı bir hayvan türünün arasında büyümesine izin verilseydi kendi türü değil bulunduğu ortamdaki hayvanların türüne göre hareketleri gelişecekti.
Eğer bir köpeğe oturması, koşması, zıplaması vb.hareketler öğretilirse aynısını yapacaktır. Bir maymuna hareketler yapıp, sizin yaptığınız hareketlerin tekrarlamasını isteyebilirsiniz. Peki bu hareketleri öğrenmeleri, yapmaları onların konuşma dilini anladıklarını ve bizler gibi konuşacakları anlamına gelir mi?
Köpekler sahiplerinin ya da eğiticilerinin sözlerini anlamaz sadece hareketlerini, duygularını okuyabilme özellikleri vardır. Örneğin, bir köpeğe güler yüzle, neşeli bir tonda “kötü köpek” derseniz hemen kuyruğunu sallayacak size yaklaşacaktır. Bunun tam tersi olarak sert bir ifade ile “iyi köpek” derseniz, üzülecek kuyruğunu kıstıracak, yanınızdan uzaklaşacaktır. Kafesteki kuşların konuştuklarını duymuşuzdur, çokca örnekleri bulunmaktadır. Gerçek olan kuşların konuştuğu değil duydukları sesi kopyalayarak iletmeleridir. Hayvanlar için hiç bir şey ifade etmeyen o sözler insanlar için belli bir anlama geldiği için kuşların konuştukları sanılmaktadır. Hayvanların, insanlardan duyduğu sesleri kopyalayarak yine karşı tarafa iletme olayıdır. Hayvanlar için o kelime hiç bir şey ifade etmemektedir.
Bu davranışlar, bilim adamlarının ve araştırmacıların uzun yıllarca gözlemleri sonucu çıkan sonuçlardır.
Hayvanlar Kendi Aralarında Birbirleri İle İletişim Kurarlar
Hayvanlar açlıklarını, korkularını vb. duygularını ifade edebilirler. Birbirleri ile iletişim kurabilirler. Bunu yaparken insanlar gibi konuşarak değil sadece sesler ve hareketler ile yaparlar. Ayrıca hayvanlar duydukları sesleri taklit edebiliyorlar. Bilim adamları onların birbirleri ile iletişimleri sadece ses ve hareketlerle olduğunu belirtiyorlar. Bilim adamlarının gözlemleri ve incelemeleri sonucu olarak, hayvanların konuşma dillerinin bu şekilde gerçekleştiğini söylüyorlar.
İngiliz ve Alman dil bilimcilerine göre hayvanlar birbirleri ile sesle anlaşıyorlar ve birbirlerine oldukça saygılılar. Bir hayvan diğeri ile iletişim kurduğunda diğer hayvan onun sözünü kesmiyor ve bitmesini bekliyor. Kendi aralarında konuşma sırasının olduğunu söyleyen dil bilimciler hayvanlar birbirlerini dinlemede daha saygılı deniyor.
Bildiğimiz tel şey doğada çözülemeyen o kadar çok şey varki bildiklerimizde ne kadar doğru bunu da bilemiyoruz.