Islak İmzali Resmi Tutanak Nedir?

Seçimlerde dilimizden düşmeyen Islak İmzalı Oy Pusulası, Islak İmza Tutanakları sözleri çok geçer oldu. Peki ne demek Islak İmza Oy Pusulası? Islak İmza Tutanağı Ne Demek?

2019 Yerel seçimlerinde sık sık duyduğumuz Islak imza, ıslak imzalı resmi tutanak sözlerini çok duyduk ve okuduk. Peki nedir bu ıslak imzalı resmi tutanak, ıslak imzalı seçim tutanağı ne demek? Hemen yazımıza başlayalım.

İlk önce imza ne demek onu açıklayalım. İmza, sadece bir kişiye aittir ve kendini kanıtlayabilmek için ya da belgelerini onaylayabilmek için kalemle yapılmış işaret ya da yazının kağıda aktarılmasıdır. Resmi kurulumlarda ve buna benzer herhangi iş yerlerinde kullanılır. İmzalar genellikle isimler üzerinden yola çıkılarak oluşturulur. Asla her kağıda farklı imza kullanılmaz. Tek bir tane oluşturulur ve ölünceye kadar her belgeye aynı imza atılır. Peki Islak İmza Nedir?

Islak İmza Nedir?

İmza, bir çok resmi kurumlarda kullanılır fakat ıslak imza ise bir kağıda direk olarak imza atma olayıdır. Bir belge üzerine, kalemle atılan imzaya Islak İmza denir. Orijinal imzanın kendisidir. Herhangi bir fotokopi çıktısında ki ya da karbon kağıdında ki imzalar ıslak imza yerine geçmemektedir. Dijital imzalarda ıslak imza olarak geçmemektedir. Islak İmza bir kağıda kişinin orijinal imzasını direkt kalemle imza şeklinde atmasıdır.

Şöyle açıklama yapmak gerekirse: Örneğin bir ehliyet sınavına giriyorsunuz. Ehliyet sınavına girdiğinize dair bir kağıt var ve ona imza atıyorsunuz. İşte bu kağıda attığınız imza Islak İmzadır. Örneğin bir iş yeri kiraladınız ya da telefonunuzun sim kartını değiştireceksiniz. Bunu telefondan yapamazsınız çünkü sizin sim kartınızı değiştirdiğinize dair bir kağıda imza atmanız istenecektir. İşte bu imzanın adı Islak İmzadır. Sim kartı değişikliği yaptığınıza dair istenen kağıda atmış olduğunuz imza ıslak imza olayıdır.

Bir çok iş yerleri ya da alışveriş mağazaları vb. yerler kağıda atılan imza yani ıslak imzayı kullanırlar. Çünkü imza devlet tarafından kabul gören ve kişiyi kağıtta kanıtlayan bir unsurdur. Bu yüzden imzanın önemi büyüktür. Oluşturulan imzanın bir diğer benzeri başka kişide olmadığı için kimliğimizi onaylatan kağıda dökülmüş bir delildir.

Herhangi bir kağıdı, belgeyi, tutanağı ya da bir ürün alındığı zaman imza atılacağında belgenin mutlaka okunmadan imzalanmaması gerekir. Okumadan imzalarsanız daha sonra çıkacak sorunlarda ” ben okumamıştım, haberim yoktu” gibi sözleri kanun kabul etmemektedir. Hem bu gibi durumlardan korunmak hem de kötü niyetli kişiler tarafından dolandırılmamak için nereye imza attığımızı ve neyin altına imza attığımızı bilmemiz zorunludur. Mutlaka okunması gerekir. Okumadan bir kağıda imza atmak çok tehlikelidir.

İmza Sık Sık Değiştirilemez, Kanunen Suçtur

İmza hayatımız boyunca her zaman ortaya çıkacak bir durumdur. Bu yüzden ilkokula gittiğimiz andan itibaren artık kendimize bir imza oluşturmamızı ister ebeveynlerimiz. İsmimiz üzerine oluşturulan bu imzayı sık sık değiştirmek kanunen suçtur ve dikkat çeker. İmza çeşitlerinden bir diğeri ise elektronik imzadır. Elektronik İmza internette kullanılan, internet üzerinde atılan imzadır.

Islak İmzalı Oy Ne Demek?

Seçim zamanlarının en büyük ve değişmeyen tartışması oyların sayılamaması, oyların yakılıp, yırtılması gibi bitmeyen tartışmalar çıkar. Bu gibi durumların olmaması için partililerin aklına Islak İmzalı Oy Tutanağı kullanmak gelmiş. Peki Islak İmzalı Oy Tutanağı ne demek? Oy sayısı tartışmalarını ortadan kaldıracak mı? Hemen ne anlama geldiğini yazalım…

Islak İmzalı Oy Tutanağı

Oy sandıklarının başında isterlerse partilerin temsilcileri bulunur. İsteyen her parti temsilcilerini sandık başına gönderir. Sandık başındaki temsilciler sandıkların açılma sırasında yer alır ve gözlem yaparlar. Sandıklar açılır ve tutanağa bağlanır. Parti temsilcileri o tutanakların bir kopyasını alırlar. Sandık sonuçları Islak İmzalı Tutanak şeklinde tutulur ve Islak İmzalı Oy Tutanağı olarak adlandırılır.

islak imza oy tutanagi

Tutanaklar ıslak imzalıdırlar. Islak imzalı olan tutanaklar internet dışında farklı bir sistemde birleştirilirler. Islak İmzalı tutanaklarda sisteme yükleniyor. Sisteme yüklenen Islak İmzalı Oy Tutanaklarını eş zamanlı olarak isteyen herkes izleyebilir, sonuçları görebilir.

ve sisteme girildiği zaman hangi partinin hangi ilde, hangi sandıkta ne kadar oy aldığını görebiliyorlar. Ayrıca isteyen kişiler sandıktan çıkan oy sonuçlarına baktıktan sonra, isteyen birde sandıkların sayılma sırasında tutulan Islak İmzalı Oy Tutanaklarına da bakabilirler. Seçmenler, seçimlerin sonuçlarına ulaşabilmek için Partililerin sisteme girmiş olduğu Islak İmza Seçim sonuçlarını da takip edebilirler.

Benzer Haberler
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız